Kunstmarkt in BornElly houdt van hoedjes en mutsen, ze draagt ze graag en maakt ze graag. Haar hoedjes- en mutsenvoorraad is zo groot dat ze nu af en toe op een kunstmarkt staat om zo haar voorraad te laten slinken. Alhoewel ik geen hoeden- en mutsenhoofd heb, leek het me erg leuk om vandaag eens een kijkje te gaan nemen op de kunstmarkt in het Kasteelpark Born.Enthousiast vertelt Elly over haar passie!Natuurlijk wilde ik mutsen passen. Je weet tenslotte nooit of er misschien toch onverwachts een exemplaar voor mijn hoofd bijzit. Veel hoeden en mutsen waren niet geschikt voor mijn bolletje, maar warempel, tot mijn grote verbazing zwichtte ik voor het zwarte exemplaar die je op de foto ziet. Lekker warm, apart, en past toch bij (bijna) elke jas…Bij Jellie van Kranen vond ik nog een mooie ketting met glaskralen.

28 gedachten over “Kunstmarkt in Born

 1. Die heb ik gemist! En het ligt n.b. naast de deur. Jammer, maar gelukkig kan ik dankzij Elly toch een beetje meekijken. Ik vind vooral de ketting mooi.

 2. Van Elly hoorde ik dat je ook was geweest. Jammer dat we elkaar niet hebben getroffen.
  Mijn verslagje staat ook online.

 3. Nou,Berthi, wat leuk om je verslag te kunnen lezen,heel hartelijk dank. Mooie foto’s ook.
  Ik hoop dat je heel warmte en plezier door en met de muts zult ondervinden,groet Elly

 4. Elly wat maak je mooie hoeden. Ik droeg vroeger regelmatig een hoed helaas de laatste jaren niet meer. Toch zou ik graag een mooie hoed weer willen dragen.
  @ We zijn weer terug. Vandaag naar Hattem geweest naar Anton Pieck museum. Een zeer leuk stadje waar je midden in de stad heerlijk een kopje thee kunt nuttigen.

 5. Mooie elegante hoed , en de hoed die staat
  je goed !
  Eigenlijk kan een hoed best eenvoudig zijn , het moet goed passen op je hoofd en bedenken met een brede rand of wat smalletjes . Dan kan het aankleden beginnen met linten , strikken of weelderige bloemen .
  De kleine pannenkoekjes uit de oorlogstijd , zo,n beetje bengelend op je voorhoofd . De Japanse Keizerin droeg die in allerlei aanpassingen , tijdens haar bezoek samen met zijne Keizerlijke Hoogheid , alweer vele jaren geleden bij een bezoek aan ons land . Dat deed mij dus weer aan de oorlog denken toen onze buurvrouw ook zo,n pannenkoekje droeg .
  Je moet je toch ook wel een beetje elegant gedragen bij een chique hoed .
  De andere vormen meer mutsachtig zijn wel makkelijker voor meer vrouwen draagbaar . Sorry voor mijn uitdrukking mutsachtig , maar ze beschermen zo te zien volkomen de oren en dat is belangrijk in de winter . Een aardige baret kan ook flatteren . Ik vind de modellen heel mooi en het fleurt de winterdagen een beetje . Laat de hoed maar meer gedragen worden . En nog even en het is weer Prinsjesdag , wanneer we weer heel wat gehoedevrouwenhoofden zullen zien .
  En wie kent nog het vogeltje op Nellie,s hoed ?

 6. Leuk al die hoedjes! en zij heeft er echt een hoofd voor. Als ik een hoedje op heb, dan voel ik me erg opgelaten. Volgens mij heb ik geen hoedjes hoofd. Haar passie straalt van de foto’s af. Mooie ketting heb je gekocht.

 7. Zo leuk hoeden maar ik durf ze nooit te dragen. Naar mijn idee kijkt iedereen me na als ik een hoed draag. Onzin natuurlijk en wat erg eigenlijk dat ik dat nu al meer dan een halve eeuw niet durf.
  Anneke SK

 8. @Saskia, jammer dat we elkaar gemist hebben!
  @Elly, de muts is heerlijk warm, toch zal het voor mij nog even wennen zijn, want net wat Anneke SK zegt, voel ik me straks wel erg bekeken… of, is het misschien een kwestie van wennen?
  @Hilda, weet je dat ik vandaag aan je zat te denken? Ik had al enkele dagen niets van je gehoord/gelezen, en toen dacht ik natuurlijk dat je op vakantie zou zijn. Fijn dat je er weer bent.
  Wat erg dat ik niet weet dat er een Anton Pieck Museum is.
  http://www.antonpieckmuseum-hattem.nl/
  @Gerrie, eigenlijk vind ik een hoed het mooiste als die eenvoudig is.
  Och ja, de hoed met de vogel. Wie herinnert die zich niet. Mijn muts kan ik vast nog niet dragen met Prinsjesdag, daar is hij veel te warm voor.
  @Marijna, je moest eens weten hoe vaak ik de uitspraak ‘ik heb geen hoedenhoofd’ heb gehoord terwijl ik bij Elly stond. Zelf zeg ik het ook, en het klopt hoor, maar ik wilde toch graag eens een aparte muts (geen hoed) proberen te dragen. We wachten de winter af.
  @Anneke SK, ik heb je in Roermond ontmoet en juist jij kan volgens mij een hoed dragen. DOEN!!!

 9. wat moet je met een hoed als je eigenlijk altijd een windkack aantrekt en als ja een “houtje touwtje” daar kan geen hoed bij een muts is het beste dan. basje,.

 10. Gelijk komen de herinneringen weer boven….Ben ooit eens met mn Moeder naar het Anton Pieck Museum geweest we troffen het toen byzonder want er was gelijk een bloemschik tentoonstelling dus allemaal extra.
  Ook herinner ik me dat er nog een Museum bij was met schilderijen van Jan Voerman .Heel veel “”gezichten”” op de IJSSEL…en dan gaan je gedachten vanzelf weer naar het lied…””Maar ik…ik heb de IJssel””van Liselore Gerritsen

 11. @Lies dat klopt. Deze musea zijn gekoppeld aan elkaar. Je steekt een klein binnen pleintje over om in de andere museum te komen.
  Voor de liefhebbers van Anton Pieck. Er is nu een expositie van Ton van de Ven. Hij is/was de opvolger van Anton Pieck bij de Efteling. “Dromen met geleende hand”. Prachtige tekeningen van Het spookslot, Fata Morgana, Villa Volta en nog veel meer.
  H

 12. Deze dame zag ik al bij Saskia. Mooie hoeden maakt ze. Ze heeft zelf ook een mooie op passend bij haar jasje. Fijn dat je zelf geslaagd bent met zo’n mooi zwart hoedje en de ketting.

 13. Wat een leuke hoed en geweldige ketting. Past overal bij.
  Geniet van je aankopen Berthi. Gezellig zo’n dagje geniet ik ook altijd van.

 14. Hoedjes!
  Ik herinner mij het hoedje wat mijn moeder vroeger in de kast had liggen. Dat was speciaal voor naar de kerk, want een vrouw mocht niet met onbedekt hoofd naar binnen. (en de man niet met bedekt hoofd!!)
  Het is eigenlijk nog maar zo kort geleden.
  En toch een heel verschil met nu.

 15. Prachtige ketting Berthi, en wie weet zien we je nog eens ergens met muts !!

 16. Speciaal voor Gerrie, maar ook voor de andere hoedenliefhebsters hier het liedje over het kleine vogeltje op Nellie’s hoed
  van Clinge Doorenbos, omdat je mij, Gerrie, er een enorm plezier mee deed dat liedje te noemen. Ik loop er nu al een hele dag mee in mn hoofd. Mijn moeder zong het altijd en die overleed onlangs ( ze was 90), dus voor mij extra bijzonder om plots dat oude liedje te zien opduiken hier. Ik moest er als kind altijd erg om lachen en eigenlijk nog altijd! Dank je wel!Hier komt de tekst dus:
  Als de zondag in het land was
  Dan leefde onze Pieter pas
  Schone boord, schone manchetten
  Gloednieuwe paarsgroen lila das
  Met het meisje aan de wandel
  Hemels wezen, heerlijk zoet
  Mousselientje, hoge hakjes
  Reuzevogel op haar hoed
  “Ik loop anders nooit met heren, die ik niet goed ken
  Zoiets vind ik niet netjes en niet goed”
  “Gistermiddag is z’er nog met een vandoor geweest”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  “Maar nu ‘k jou eenmaal gevonden heb, nu is het uit
  Je zult m’n enig vrindje zijn, zeg, is dat goed?”
  “Nou, dan ken jij Nel niet zoals ik haar ken.”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  ’s Avonds zag je ze dan wand’len
  Zaligjes in de maneschijn
  Weldra kwam haar vrind haar vragen
  “Nel, wil je mijn verloofde zijn?”
  Blozen was het een’ge antwoord
  Toen een zedig schuchter “Ja”
  Dan een poos van doodse stilte
  Dan een zucht: “Spreek met papa
  Ik wist niet dat ik zoveel van iemand houden kon”
  Zei Nellie met een boordevol gemoed
  “Dat is nou de zoveelste keer dat ze die leugenpraat verzon”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  “Maar nu moet ik vlug naar huis want na tien uur op straat
  Is voor meisjes zoals ik niet net en goed.”
  “Nou, dan ken jij Nel toch niet zoals ik haar ken, hoor jongen”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  Maar na ’n poosje kwam er ruzie
  De hele boel die liep verkeerd
  Toen gingen ze maar uit mekander
  Want er werd niet geharmonieerd
  “Scheiden we als goede vrinden
  Och het hart dat doet me pijn”
  Es wa’ viel zu schon gewesen
  Jedoch ’s hat nicht sollen sein
  Nellie zei: “Al je cadeautjes hou ik liever maar
  Als souvenir aan jou – vind jij dat goed”
  “Die staan in de lommerd op een rijtje bij mekaar!”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  “Geef me enkel dan de verlovingsring maar weer terug”
  Sprak de jong’ling met een boordevol gemoed
  “Nou, dan ken jij Nel toch niet zoals ik haar ken.”
  Zei ’t kleine vogeltje op Nellies hoed
  Dat kleine vogeltje. (Dat hippe vogeltje)
  Dat hele kleine vogeltje (Dat hippe, hippe vogeltje)
  Dat hele kleine vogeltje op Nellie’s hoed…

 17. Dag Frouke , vanochtend ben ik bezig geweest het liedje op Youtube te zoeken .
  Ik zou het zelf hier even voor jullie willen zingen , maar zover zijn we nog niet . Ik kon het niet vinden , maar zoals jij nu hier de woorden doorgeeft , dankjewel . Die had ik ook gevonden , ik hoor het nog zo gezongen worden ook door Adele Bloemendaal .

 18. Wat een feest Berthi is weer op reis geweest. Hoedje af, hoedje op.
  Frouke is verkast naar een ver land en kan het vogeltje op Nellies hoed nog niet vergeten.
  Hilda is weer aan de vaste wal.
  Saskia heeft ook vooral de dieren bezocht in Born voordat ze bij de hoedjes kwam.
  Als wij volgend jaar elkaar tijdens “de Boekenweek” ergens in Nederland zullen ontmoeten met het boekenweekgeschenk onder de arm is het misschien een mooie gelegenheid om allemaal ons hoedje op te zetten. Een mooie herkenning.
  De enkele persoon in Nederland die Berthi niet kent en een hoedje draagt zal dan aangesproken worden en verteld worden over ons dagelijks bezoekje aan berthi’s web-log.
  Wat draven wij weer heerlijk door.
  Nu eerst tot de orde van de dag. Aardappels schillen en de andijvie snijden (uit eigen tuin)

 19. Een koninklijke dame ook vaak gekleed compleet met hoed is Koningin Margarethe uit Denemarken .
  Zaterdag j.l. was zij te zien in het programma Blauw Bloed .
  Ze zou een boerderij bezoeken en werd ook in de stallen rondgeleid . Onze Majesteit zag ik wel eens een koe over z,n kop strelen , daar deinst ze niet voor terug .
  De Deense Koningin leek erg belangstellend , maar zo te zien bleef ze toch op enige veilige afstand van de koeienbeesten .
  Ze droeg een lichtkleurig mantelcostuum , wat is ze kaarsrecht en zo statig .
  Toen ze heel even met haar rug naar de camera stond , kon ik op haar rugpand enkele lelijke bruinachtige spetters zien , ja erg hoog wel tussen haar schouderbladen .
  Ik heb er in een telefoongesprek met een koeienstaldeskundige even navraag over gedaan , of koeien wel zo hoog kunnen spetteren . Maar echt het schijnt vaker te gebeuren op des koeien wijze . De beesten maken geen verschil in koniklijke of plattelander , ze gaan gewoon hun gang .
  Te midden van al de plechtigheid en het protocol waarmee koniklijkheden omringd worden , zou nu deze Majesteit gekleed in bespetterd costuum in de auto hebben plaats genomen om haar naar haar Paleis terug te laten rijden ? Hoe zou dit afgelopen zijn ?
  Of heeft iemand die het ongelukje zag gebeuren toch het lef gehad om Majesteit erop te wijzen dat er een ongelukje op haar costuum terecht is gekomen .
  We kunnen er naar raden , maar zullen er wel niets over horen .

 20. Even een zucht van verlichting heb ik mijn laatste verhaal op deze dag net erg ingekort kunnen plaatsen .
  Het gedeelte met een luchtje is hier nu over gebleven .
  Moet ik misschien even gaan dweilen . . .?
  Het was op deze manier even druk en ik had nog willen zingen over het vogeltje . .
  Ik begrijp niet waarom ik het niet geplaatst kreeg , was ik misschien over de limiet ?

 21. Leuk dat je toch nog een hoedje vond Berthi. En wat een mooie ketting! Fijne avond en groetjes, Tineke.

 22. @ine, mijn moeder droeg zo’n klein dopmutsje. Ik zie het zo voor me, zo kort geleden was dat…
  @Frouke, dank je voor de tekst en door de reactie van Gerrie kreeg jouw gewone maandag iets speciaals.
  @Elma, jouw idee van het boekenweekgeschenk warm houden hoor!
  @Gerrie, vreemd dat je het verhaal niet geplaatst kreeg. Soms lukt het niet als je teveel links plaatst in een reactie want dan wordt het als spam gezien, maar dat zal het wel niet geweest zijn.
  Terug naar de Deense koningin. Jij let erg goed op details zeg. Ik heb het programma niet gezien, maar ik vraag me af of mij de spetters waren opgevallen.

 23. ‘k ben ook dol op hoeden. Een goed idee zeg om er een blogje over te maken!
  groetjes Antje

 24. hallo,
  Zou graag het telefoonnummer van Elly willen hebben. Ik ben helaas haar kaartje verloren en zou dolgraag een hoedje willen kopen bij haar.
  Bea

 25. @Bea, stuur me een mail via het mailformulier dat je linksboven op mijn blog vindt zodat ik je haar mailadres kan sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *