Nijmeegse Vierdaagse 2010 II

Maanden van voorbereiding ging eraan vooraf en dan ineens zijn de Nijmeegse Vierdaagse voorbij. De dinsdag begon warm waardoor iedereen een uur eerder mocht starten. Een goede beslissing. De woensdag was warm, maar goed om te doen. Het perfecte weer kwam op donderdag, bewolkt met een aangename temperatuur. Hierop volgde de laatste dag die veel warmer was dan volgens de voorspelling. Voor Thijmen echt de zwaarste dag, maar zowel Thijmen en Peter hebben het gehaald. Knappe prestatie, zeker voor Thijmen die eigenlijk te weinig aan voorbereiding had gedaan. Peter had de afgelopen maanden flink wat zaterdagen en zondagen vrij gehouden om kilometers te maken.

Vandaag laat ik enkele sfeerimpressies zien van de laatste wandeldag, de Dag van Cuijk.
Tijdens het wandelen verbrand je aardig wat calorieën en die moeten aangevuld worden. De prullenbakken langs de route zijn dan al gauw te klein om de hoeveelheid afval te kunnen bergen van ruim 36.000 wandelaars.Over de dijk op weg naar LindenDe bewoners van Linden willen de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse op een feestelijke manier door hun dorp leiden. Elk jaar is er een thema, voor dit jaar was er gekozen voor het thema liedjes.De beesies van Albert Heijn komen na het WK-voetbal alsnog van pas.Door het hele dorp Linden hing een kleurrijke slinger van allemaal verschillende lapjes stof.In Cuijk was er geen doorkomen aan.Eindelijk op de Via Gladiola. Gedurende de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse wordt de St. Annastraat omgedoopt tot Via Gladiola en is deze het slotstuk van de Vierdaagse. De naam Via Gladiola gaat terug naar de uitdrukking De dood of de gladiolen. Deze uitdrukking kent een geschiedenis die terug zou gaan tot de Romeinse tijd. De gladiool wordt ook wel zwaardlelie genoemd omdat de bladen van de gladiool de vorm hebben van een zwaard, scherp en spits toelopend. Een Romeins zwaard heet gladius, een kleiner zwaard gladiolus.
Een gladiator was een zwaardvechter die in de Romeinse tijd in de arena op leven en dood streed om het publiek te vermaken. In zo’n gevecht liet de verliezer het leven, de winnaar werd bedolven onder gladiolen. Zo is het krijgen van gladiolen een symbool geworden voor kracht en overwinning.

23 gedachten over “Nijmeegse Vierdaagse 2010 II

 1. Gefeliciteerd mannen!!! Leuk om Peter eens te aanschouwen. Wat zullen jullie nu een spierpijn hebben… of niet? Maar het was een belevenis, een groot feest. Van harte!

 2. Wandelaars geweldig GEFELICITEERD !!
  IK doe jullie dit nooit na !! Leuk om dit samen te doen.
  Lekker met de beentjes hoog morgen !!
  Fijne dag verder !!

 3. Van Harte dappere mannen!! (en ondersteunende moeder en vrouw).
  Wat een geweldige prestatie!!

 4. Gefeliciteerd heren.
  Hoeveel kilometers hebben jullie afgelegd?
  De binnenkomst via de beroemde Gladiola heb ik menig keertje ,omdat mijn echtgenoot mee liep
  [militair,bepakt met een zware pukkel op zijn rug] meegemaakt.
  Wat een happening is dat.

 5. Nou je mannen zien er nog fris en fruitig uit hoor….. staan de gladiolen er ook nog zo bij ?? nu weer over tot de orde van de dag
  zeker of gaan jullie nu met vakantie ?
  fijn weekend !

 6. Via de Vierdaagse naar het Romeinse zwaard.
  Elke dag leren wij nog weer wat.
  Als geboren Arnhems meisje gingen wij met moeder en de broertjes op de fiets naar Elst en zochten een mooi plekje om alle wandelaars langs te zien komen.
  Later woonde wij in Huissen, een plaats waar de lopers door kwamen, dan via de dijk naar Elden.
  Als ik dan naar mijn werk in Arnhem ging ,fietste je ’s morgens vroeg de wandelaars al voorbij.
  Mijn broer en zijn gezin woont in Groesbeek en daar zaten wij weer met onze kinderen in het dorp om de wandelaars die dan nog moesten beginnen aan de Zeven Heuvelenweg te zien langskomen. Het lange stilzitten verveelde mij wel een beetje, dan liep ik een eindje terug om dan dapper met de wandelaars mee te lopen tot ik weer bij mijn stoeltje aangekomen was (om uit te rusten). Zo stoer als Thymen en Peter zijn wij nooit geweest om zelf mee te lopen.

 7. Geweldig dat dit soort tradities blijven en zich verheugen in een grote belangstelling. Misschien is de Kennedymars geschikt voor Peter en/of je kinderen? Ieder jaar met paaszaterdag in Sittard. 80 kilometer op één dag en al meer dag 40 jaar een mooie traditie en NOOIT zo warm.

 8. Mijn bewondering is groot, want ik doe het ze niet na. Diepe buiging!
  Gek toch dat de gemeente geen kliko naast dat minuscule prullenbakje zet. Je zou toch denken, dat het niet de eerste keer is ;-P
  Staat er nu een enorme bos gladiolen bij jullie in huis? Had je wel een passende vaas?

 9. Die laatste foto is toch op afstand de mooiste. Daar druipt de overwinning vanaf. Gefeliciteerd met deze super prestatie !

 10. Dank voor alle felicitaties! Ze beginnen langzaam weer boven Jan te komen!:-)
  @Els, ze hebben 4 keer 40 km gelopen.
  Ook nu liepen er weer veel militairen mee. De mannen vonden dat de Nederlandse en Engelse militairen het beste liepen en ook de minste moeite hadden om een lange afstand te lopen. Het viel ze op dat de Amerikaanse en Deense militairen het erg moeilijk hadden.
  @Lies Huizer, de gladiolen doen het erg goed. Ze staan te stralen in de vaas.
  Nee, wij gaan niet met vakantie!
  @Elma, wat heb jij leuke herinneringen aan de Nijmeegse Vierdaagse, en toeschouwers zijn net zo belangrijk als wandelaars. De toeschouwers zorgen juist voor een geweldige sfeer en ontvangst in elk dorp.
  @Mieke S, poeh, dat is niet niks hoor om 80 km te lopen. Ze hebben wel het rondje Someren van 40 km gedaan. Dat was erg gezellig. Overigens moesten ze toen helaas halverwege stoppen omdat Eline niet meer verder kon vanwege een scheurtje in haar kuitspier. Deze blessure kwam aan het daglicht tijdens deze wandeltocht.
  @Saskia, gelukkig heb ik een passende vaas voor de gladiolen en ze staan te schitteren.
  @Jenny, leuk om een reactie van je te lezen vanuit een ver oord. Ik neem aan dat alles goed is gegaan met de reis. Zo’n eerste keer vliegen voor Anke en Emma zal een enorme ervaring zijn geweest.
  @Willy, met de voeten gaat het verrassend goed. De goede schoenen en sokken hebben hun dienst bewezen. Ze zijn speciaal naar het Loopcentrum http://www.hetloopcentrum.nl/ gegaan om de passende schoen te kopen.

 11. Gefeliciteerd mannen.
  Het is echt elk jaar weer een leuk feest. Ik heb dit jaar voor de 7e keer gelopen maar het verveeld nog niet. Elk jaar is toch weer anders. En het enthousiasme van de kijkers en de lopers zijn echt geweldig. Iedereen staat achter jou!!!!!! En de voeten zijn na 1 week toch vaak weer in model.
  Groetjes

 12. @Elly van Velzen, jij ook gefeliciteerd, en dat al voor de zevende keer. Knappe prestatie. Jij bent een doorgewinterde wandelaarster. Op naar 2011!

 13. Ik heb genoten van het verslag. Leuk om ook de verslagen van andere wandelaars te lezen.
  Wandelgroet van noortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *