Textielpost – AngersGreet van Duijn: ‘Een hartelijke groet uit Angers waar ik voor de tweede keer in mijn leven de Apocalyps van Angers mocht zien. Wat een overweldigende aanblik, de kleuren, de techniek, de vormgeving. Ik zou elk jaar wel via Angers willen rijden in de vakantie.’

Het Kasteel van Angers dateert uit de 13e eeuw. Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Werreldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd nadat bombardementen een explosie in een munitieopslagplaats in het kasteel veroorzaakten.Tegenwoordig dient het kasteel als museum voor wandtapijten. Het museum heeft de grootste en oudste collectie wandtapijten ter wereld, waaronder het enorme Tapisserie de l’Apocalypse. Hertog Lodewijk van Anjou was de opdrachtgever voor dit enorme tapijt en liet het tapijt tussen 1373 en 1383 maken. Tapisserie de l’Apocalyps is met zijn 103 m het nog grootste bestaande wandtapijt ter wereld. Het wandtapijt bestaat uit twee beeldseries die boven elkaar zijn aangebracht. Het verbeeldt de Apocalyps (dag des oordeels) uit het bijbelse boek Openbaring van Johannes. Er is hoofdzakelijk gewerkt met blauwe, rode en goudkleurige draden. Om een indruk van het tapijt te krijgen, kun je het beste dit filmpje bekijken.

Afbeelding ansichtkaart: La nouvelle Jérusalem, detail van Tapisserie de l’Apocalypse.

16 gedachten over “Textielpost – Angers

 1. Schitterend zo,n prachtig wandtapijt in heel fijne kleuren .
  Vele uren arbeid moet het geweest zijn dit tot een goed einde te brengen .
  We mogen ons gelukkig prijzen dat er nog zoveel schoons overal te bewonderen is en het goed bewaard mag blijven .
  Berthi , je gaf gewoon even een duwtje , een hint aan vakantie genieters die op stap gaan naar bijzondere locaties en nu nog even wat van die vakantie vreugde mogen rondstrooien , dat heb je een naam gegevenen : TEXTIELPOST
  Ben ik blij dat we mee mogen kijken naar post die de komende tijd in je brievenbus glijdt !

 2. @Gerrie, weet je dat ik dit wandtapijt helemaal niet kende… Via Textielpost heb ik al veel nieuwe ontdekkingen gedaan.

 3. Van dit wandtapijt had ik ook nog nooit gehoord.
  En het is net zo magnifiek als het beroemde Tapis de Bayeux.
  Dit is echter heel anders gewerkt als ik zo het filmpje bekijk. Meer allemaal losse lappen die naderhand op een ondergrond zijn bevestigd.
  Maar het blijft prachtig dat het al die eeuwen heeft doorstaan en bewaard is gebleven.

 4. Ook ik had er nog nooit van gehoord Berthi. Zo zie je maar weer dat jouw idee van textielpost een uitstekend idee is.

 5. Wij leren allemaal heel veel door jouw textielpost-idee, Berthi!
  Weer zo’n mooi potentieel vakantie-doel erbij.
  Met dank aan Greet.

 6. Wat krijgen we vandaag door de Textielpost van Greet(en Berthi) weer prachtig textiel te zien.En door de links van Ine interessante informatie over het wandtapijt.
  Wat moeten dit MEESTER-wevers zijn geweest die zoiets moois in deze afmetingen hebben kunnen weven!

 7. @ine, het wandtapijt is een stuk groter geweest. Voor de oorspronkelijke afmeting heb ik op internet verschillende maten gevonden, 130 – 134 – 140 m. Wat is nu goed?
  @Saskia, mooie textielideetjes om in je achterhoofd te houden. Je weet tenslotte maar nooit!

 8. Wat een indrukwekkende tapijten! Ze hangen in de langte aan de muur, net als bij het tapijt van Bayeux. Ziet er prachtig uit en net als de dames hierboven, had ik er nog nooit van gehoord. Dank zij jou post idee komen we een heleboel dingen tegen die we niet weten. Leuk hoor.

 9. Oh,oh, wist van het bestaan niet af, maar wat is dat indrukwekkend wat je laat zien. Geweldig en beslist een reisje waard. Was ook al zo onder de indruk van Bayeux, maar dit…..
  Dankgroetjes, Anje.

 10. Voor al degenen die Angers gaan bezoeken: vooral de tapijten van de Apocalyps gaan bekijken, ze zijn indrukwekkend prachtig! Maar wat ik net zo indrukwekkend vond is de serie wandtapijten van Jean Lurçat: “Le Chant du Monde”. Ze hangen in het Musee Jean Lurçat, een moderne Apocalyps. Alleen al het formaat is indrukwekkend, maar ik was diep onder de indruk van de voorstelling. Aanbevolen!!!http://dany.chacornac.pagesperso-orange.fr/tapi2.htm

 11. Vorig jaar zag ik eindelijk na een wens van jaren het tapijt van Bayeux. Ik vond het prachtig en was diep onder de indruk en nu vandaag zien we weer zo’n prachtig tapijt en
  als ik het zo bekijk, vind ik het geloof ik nog mooier. Vooral de mooie blauwe kleuren.
  Als we door de textielpost via jou Berthi nog meer moois aangeboden krijgen, mag ik wel een lijstje maken van wat ik allemaal nog moet gaan bekijken.

 12. @MarianneP, O, wat is er veel moois te zien. De naam Angers vergeet ik niet meer. Ik weet waar ik naar toe moet gaan als ik in deze plaats ben.

 13. @Wijni, we kunnen veel via internet vinden, maar door de Textielpost komen we toch nog op plaatsen die voor ons onbekend zijn, en dat is zo ontzettend leuk.
  Afgelopen week kwamen er weer twee textielkaarten in mijn brievenbus, en o, ze zijn weer zo leuk! Dan heb ik nog textielkaarten klaar liggen voor mijn blog die ik al eerder ontving. Ja, echt heel erg leuk allemaal!

 14. |Berthi, je textielkaarten project loopt al als een trein!! Geweldig idee toch van je. Ben al weer beneiuwd welke kaarten er binnenkort weer te zien zijn op je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *