Breien en boedeldag

Het is hartje zomer en toch denken sommigen al aan de wintermaanden. Mutsen, sjaals en handschoenen moeten er gebreid worden. Lijkt het je wat om deze winter voor de Grolsche wanten te gaan, dan kun je aanstaande zaterdag terecht bij Erve Brooks. Heb je genoeg brei-ervaring dan heb jij voldoende aan het patroon van de Grolsche wanten.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes bestaat uit vier originele duinboerderijtjes met bijgebouwen, daterend van 1850 tot 1910. De huisjes zijn genoemd naar hun oorspronkelijke standplaats: Duinstraat, Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom. De huisjes zijn ingericht in de stijl, zoals gebruikelijk was rond 1900, met uitzondering van het huisje Duinzoom, dat dient als tentoonstellingsruimte voor thema-exposities. Beheer, onderhoud en rondleidingen worden geheel door vrijwilligers verzorgd.

De huisjes hebben zo allemaal hun eigen verhaal, maar aan sommige voorwerpen die in de woningen staan kleeft eveneens een mooi verhaal. Neem nu bijvoorbeeld het ronde theeblad met twee handvaatjes en in het midden een glazen plaatje met daaronder een borduurwerk. Tien jaar geleden kreeg de Historische Vereniging het theeblad van een toen ongeveer 80-jarige dame. Ze vertelde dat ze als meisje elke dag langs een antiekzaakje kwam. Daar zag ze in de etalage het bewuste dienblad. Telkens als ze van en naar school liep, moest ze even kijken naar de kinderkopjes en het mooie borduurwerk. Op een dag kwam de eigenaar van de antiekzaak naar buiten toen ze weer stond te kijken. Hij vroeg haar wat ze zo mooi vond. Het theeblad dus. De man maakte met het meisje de afspraak dat hij het voor haar zou bewaren als zij steeds van haar zakgeld iets kwam betalen. Na een lange tijd mocht ze het eindelijk meenemen. Ze had het bedrag van 2,25 gulden bij elkaar gespaard.

De huisjes zijn ingericht met gekregen spullen. Zoveel spullen dat er jaarlijks een boedeldag wordt gehouden, de eerstvolgende is aanstaande zaterdag. Kijken vanaf 13.00 uur, start om 14.00 uur.

10 gedachten over “Breien en boedeldag

 1. Ha Berthi…Leuk toch al die nieuwtjes…je kan het zelf niet allemaal bij houden , soms staat het alleen in een plaatselijk krantje.
  Maar via jouw log blijven we helemaal op de hoogte, alles wat maar een beetje met onze hobby te maken heeft horen we graag.
  Vooral als er een leuk verhaal bij is.
  Fijn weekend, groetjes van L.H.

 2. Natuurlijk ook leuk om iets bekends tegen te komen .
  Prachtig de wanten , ik zal niet gaan breien , maar vorig jaar gingen we met familie naar Erve Brooks , zoveel oude spullen uit een ver verleden .
  Wanneer je door de boederij bent gegaan en de tuin was zo mooi zoals vroeger , dan is het heerlijk pannenkoeken smullen .
  Het zat er vol met allemaal mensen met trek in pannekoeken in veel soorten van hartig tot zoet kun je bestellen .
  Heerlijk zo rustig ergens op het platteland in Overijssel rond te dwalen .

 3. die duinhuisjes staan al zolang op mijn lijstje ,redelijk dichtbij en toch komt er niet van …die gebroken werkweekenden ook…..die ene dag die over blijft ,is altijd zo volgepland (of blijft juist lekker leeg ;))
  gro;sche wanten ook leuk …helaas kan ik niet ,ok niet voor die herkansing in oktober niet……hahhaah er zijn teveel leuke dingen!!
  goed teken toch?

 4. Prachtig die Grolse wanten. Hier is een leuke link met foto’s en geschiedenis.
  http://www.grolsewanten.nl/
  @Gerrie, Erve Brooks ligt nog net in Gelderland, in d’n Achterhook, zoals ze daar zeggen.
  De Duinhuisjes is ook een prachtige locatie.

 5. Heerlijk dat juist 9 Heren er voor gezorgd hebben dat de Wanten uit Grollo niet verloren zijn gegaan. Heb je de kans ga heerlijk meebreien bij Erve Brooks.

 6. @Lies Huizer, er is zoveel, inderdaad door mij niet allemaal bij te houden. Daarom erg leuk als er post via de mail of brievenbus binnenkomt met tips die ik dan met veel plezier op mijn blog plaats. Met de digitale weg bereik je veel mensen.
  @Gerrie, mooie recente herinnering!
  @Hilly, alles wat dichtbij te bezoeken is laten we wachten omdat we denken ‘dat kan altijd nog’…
  Heel goed dat we keuzes kunnen maken, dat moet zo blijven!
  @willy, fijn dat je deze link geeft. De link is wel te vinden in de eerdere log die ik vermeld in de log hierboven, maar niet iedereen zal de oude log lezen.

 7. Willy , eerlijk gezegd kom ik toch niets te kort , al enkele keren een tochtje naar Overijssel gemaakt , vorig jaar was ik in Rijssen en vandaar ben ik ontvoerd richting Erve Brooks . Dacht echt dat het in Twente was , ken ik mijn provincie van vroeger niet meer .

 8. Gerrie@ het is wel een grensgeval, de weg loopt naadloos door zodat je het niet merkt dat je de provincie Gelderland binnen rijdt.
  Wat heeft Nederland toch erg veel mooie kleine dorpen waar wij geen weet van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *