Textielpost – Jeruzalem‘In The Israel Museum Jerusalem is veel textiel te zien. Na een langdurige restauratie wordt het de volgende maand (juli) weer geopend. Deze kleden zijn heel mooi’, schrijft HannieG op de ansichtkaart dat een detail van een kleed uit Koerdistan laat zien.

Het Israel Museum werd in 1965 opgericht. Het grote museumcomplex bestaat uit lage rechthoekige museumhuizen waar diverse collecties in ondergebracht zijn, zoals: Judaïca, etnografica, beeldende kunst, kunst uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië en het Verre Oosten, archeologie, zeldzame manuscripten, een collectie historisch glas en beeldhouwkunst. Een uniek, speciaal voor dat doel ontworpen gebouw, de Shrine of the Book, huisvest de Dode Zee-rollen. De Dode Zee-rollen omvatten een collectie handschriften van meer dan 900 documenten, inclusief ruim 200 handschriften van de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach (het Oude Testament). Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van de nederzetting van Qumran, een plaats aan de noordwestkust van de Dode Zee, ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Jericho.

Hier kun je enkele afbeeldingen van textiel zien uit The Israel Museum Jerusalem.

7 gedachten over “Textielpost – Jeruzalem

 1. Wat een prachtige collectie heeft dat Israel museum.En voor mij helemaal nieuw…..die mooie kralenmutsen van het Yorubavolk.
  Ga maar eens even op Google kijken of ik daar meer over kan vinden.

 2. Had ik al gevonden!!!Er is veel te vinden via Google.Ik las wel dat ik eigenlijk een beetje oneerbiedig ben,want het zijn geen gewone mutsen…nee,het woord coronet…kroon zegt het al.Je was van koninklijke bloede of had in ieder geval een hoge rang als je zo,n coronet mocht dragen.Ik las dat in zo,n mooi hoog exemplaar medicinale kruiden zitten.

 3. Wat een prachtig museum lijkt me dat. We schrijven het bij op het lijstje van plaatsen die we nog willen zien. Toen ik in Israël was (30 jaar geleden!) bestond dat museum waarschijnlijk nog niet of ik heb het over het hoofd gezien. Maar temeer een reden om nog eens terug te gaan. Jeruzalem, ik heb er een tijdje met mijn toen nog jonge kinderen bij een Palestijnse familie die om de hoek van de Via Dolososa woonde, gelogeerd. Die twee kleintjes, zo’n 10 en 7 jaar deden daar hand in hand boodschappen. Ik vrees dat de situatie nu heel wat grimmiger is geworden.
  Wat is dat toch een leuk idee van je Berthi, die vakantiepost.
  Anneke SK

 4. @Thera, zover was ik nog niet met lezen. Heel interessant en wat is er toch ontzettend veel moois aan textiel over de hele wereld.
  @Anneke SK, 30 jaar geleden was het een jong museum en misschien nog niet zo groot als het nu is. Je hebt nu in ieder geval een goede reden om terug te gaan naar Jeruzalem en ja, gegarandeerd dat er veel veranderd is.
  De textielpost is zo leuk en verrassend. Afgelopen week kreeg ik een textielkaart met de afbeelding van een wandtapijt dat ik niet kende. Later een log hierover.
  Textielpost verrast me met boeiende nieuwe onderwerpen.

 5. Heb ik het toch gemist. Maar ik denk ook dat mijn interesse daar destijds nog niet zo erg naar uitging. Dank jullie wel voor de tip.
  Anneke SK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *