Textielpost – Tilburg I

Het is zondag 11 juli 2010 en de dag kleurt oranje. Bijna iedereen is in de ban van de finalewedstrijd Nederland – Spanje. Wie wordt vanavond de nieuwe wereldkampioen? Is het Nederland? Driemaal is scheepsrecht, óf grijpen we net als in 1974 en 1978 toch wéér naast de wereldbeker? Paul de octopus, de parkiet, de hond, noem maar op, iedereen waagde een gokje om een goede voorspelling te doen. Eén ding is duidelijk, Paul de octopus van Sea Life Oberhausen weet het zeker; Spanje wordt wereldkampioen en daarbij komt dat Paul tot nu toe alle uitslagen goed voorspelde. De Spanjaarden weten het ook zeker, zij gaan met de wereldbeker naar huis. Daar komt nog eens bovenop dat toch aardig wat Nederlanders huiverig zijn voor de voetbalwedstrijd van vanavond. Spanje speelt erg goed, Nederland natuurlijk ook, maar toch… Ik duim en hoop dat we het vanavond niet Spaans benauwd krijgen!

Wat de uitslag vanavond ook mag zijn, Oranje heeft een uitstekende prestatie geleverd en daarvoor worden de voetballers en coaches dinsdag in Amsterdam in het zonnetje gezet. De log moet hoe dan ook een oranje tintje krijgen. De textielkaart die Ine mij stuurde komt voor vanavond goed tot zijn recht, en wie weet brengt die nog geluk, want bijgelovig zijn we inmiddels allemaal…Muurwerk uit 1991 van Lam (Lam staat voor Louise Antonia Maria) de Wolf. Het Audax Textielmuseum Tilburg laat tot en met 12 september 2010 een overzicht van 30 jaar werk Lam de Wolf zien.

Zaai saai!!, liet beeldend kunstenares Lam de Wolf op de muur zetten van haar expositie in het textielmuseum. Haar werk is allerminst saai. De afgelopen dertig jaar heeft ze gewerkt aan een helder en duidelijk oeuvre waarin herhaling en ritme bepalend zijn. Lam de Wolf heeft samen met het textielmuseum een overzicht gemaakt voor de expositie Lijnen in mijn hoofd. Lam de Wolf werkt vrijwel hoofzakelijk met textiel. Het uit beschilderde lapjes stof en een rasterpatroon van hout opgebouwde Muurwerk ademt de sfeer van minimalisme.Lam de Wolf houdt van de strakheid van de minimalisten, maar ook van de heldere lijnen.

11 gedachten over “Textielpost – Tilburg I

 1. Wat een heerlijke rustige avond . Zo rond zeven uur zie ik al meerder mensen totaal in Oranje gehuld opweg gaan .
  Gisteren kwam ik niet naar beneden om de post te halen , op Zaterdag meestal alleen de krant . Donderbuien naderden , dus ik bleef binnen . Ik hoopte dat er verder geen bijzondere post zou zijn , dat is het veiligst om het niet te lang laten liggen .
  Eer er vandaag iets van kwam om mij naar beneden te begeven duurde het allemaal nog wel even . Gelijk een rondje wandelen in de latere uurtjes is het al wat minder warm .
  Nou net acht uur ging ik naar beneden , ik meende nog een vliegtuig te horen en in de verte een auto en dan die rust zo maar in de straat te beleven .
  Om mij heen ziend waande ik mij bijna alleen op de wereld .
  Na het rondje maar weer naar boven met mijn dubbeldikke weekend krant .Toch jammer om weer naar binnen te gaan , Ik ga mijn krant lezen op de gallerij . Dat was weer eens wat anders , er hoefde niemand te passeren .
  De uurtjes vervlogen , toen ik alweer binnen was vond ik het maar opmerkelijk stil buiten . Dat betekende natuurlijk dat er geen winst in zat voor Oranje .
  Tot dat ik naar kruispunt keek een herhaling over mensen die een bijzondere wending nemen in hun leven . Waarvan ik de meest ontroerende reportage vond van de man die van advokaat , naar het priesterambt ging . De plechtige inwijding waarbij natuurlijk zijn ouders en zus met haar gezin aanwezig waren .
  Wanneer hij zelf zijn eerste dienst leidt , waarin hij zijn ouders en famlie dank uitspreekt voor wie hij is geworden .
  Het was prachtig om dit weer mee te beleven en heel ontroerend .
  En toen brak er buiten wel wat herrie los , er is de laatse tijd hier nogal geschoten . Ik denk restanten bewaard van oud en nieuw . Zo dat hebben we weer gehad .
  Iedereen heeft op zijn eigen wijze de dagen mogen beleven . Binnenkort gaan we aan de vierdaagse beginnen , dat spreekt mij meer aan .
  Voor vandaag heeft Berthi de wasplaatsen ingeruild voor schakeringen in Oranje . Als ik de bovenstaande foto bekijk is het toch meest licht geel , en had Oranje niet de boventoon . Ik kan niet goed zien waar de vierkanten zijn opgehangen . Het lijken wel wasrekjes .
  Heb ik net mijn wasrek weg gedaan , veel te zwaar en er is geen plaats om het uit te zetten . Dus hier zal de droger het moeten doen . Gemak op je oude dag , maar met deze warmte geen pretje als de apparatuur aanstaat .
  Het geel oranje schala is net een blokken quilt . Over de door mij ziende wasrekjes zal ik morgen proberen er meer over te lezen .

 2. De teleurstelling bij mijn man en mijn twee zonen was erg groot. Fascinerend hoe in land zo in de ban kan zijn van een finale.

 3. O Ine, ik ook. Ik heb indertijd de film in de bioscoop gezien en ik had gister sterk de indruk dat de versie in de bioscoop ingekort was.
  De BBC-serie heb ik zeker 10 keer gezien. De DVD begint te slijten….

 4. Gerrie..heb je nog ie4mand blij kunnen maken met je wasrek ??? hardstikke leuk om quilts of handwerkjs op uit te stallen/. De rust straalt van je verhaal af. groetjes Lies H

 5. Ja zeker Lies Huizer, voor iemand bestemd die jaarlijks een verkoop organiseert ten behoeve van mensen uit Kameroen .
  De leiding van dit project dat al jaren zo gebeurd wordt gedaan door een 83 jarige !
  Natuurlijk met veel hulp van anderen .
  Er is van alles te koop , dus ook kleding en daar is het rek prachtig voor .

 6. Heerlijk dat het vuvuzela-gejank voorbij is!
  De beste ploeg heeft gewonnen en dat hoort zo bij een goede competitie.
  Jammer toch dat er bij het voetbalspel altijd gewonden vallen. Maar beter dit dan èchte oorlog!
  Terug naar de orde van de dag: lapjes op een rij van Lam de Wolf. “At random” mooi geverfde lapjes opgehangen aan een houten rek. Wat is kunst toch eenvoudig!

 7. @Ine, hier was het voetbal wat de boventoon voerde en vanaf volgende week de Nijmeegse Vierdaagse!
  @Gerrie, gisteravond was het muisstil op de straat. Geen auto, geen fietser, geen voetganger. Het zal lang duren voordat dit weer gebeurt.
  In het kunstwerk van Lam de Wolf is slechts een oranje tintje te vinden, al met al niet teveel.
  De houten rekjes lijken een beetje op kleine wasrekjes. Juist de herhaling hierin vind ik zo mooi.
  @Annelies vdB, echt jammer dat het Oranje net niet gelukt is. Ze waren o zo dichtbij.
  @Lies Huizer, rust afgewisselend met levendigheid is het mooiste wat er is…
  @Gerrie, heel fijn dat je wasrek een goede bestemming heeft gekregen. Dat geeft een goed gevoel.
  @Saskia, je hoeft het inderdaad niet té moeilijk te maken! De herhaling in het werk van Lam de Wolf maakt het mooi en rustig. Er is evenwicht.
  Eerder schreef ik over Lam de Wolf:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/07/zakdoekenboekje.html
  Zij heeft ook iets met zakdoekjes.

 8. Heel knap bedacht maar voor mij iets té eenvoudig.
  Wil zelf meer ‘leggen’ in mijn handwerk !!;-)
  EN staan alle bomen etc. nog in je tuin, was heftig bij jullie in de buurt !!?

 9. @MM, vanochtend werd het plotsklaps vrij donker, het begon hard te waaien en daarna barste het in alle hevigheid los.
  In mijn tuin zijn de bomen heel gebleven, slechts enkele takjes begaven het. Verder ben ik vandaag niet buiten geweest zodat ik niets van de schade weet uit de omgeving.

 10. De stad Groningen zat dit keer wel in de prijzen, een complete wolkbreuk. Straten, huizen en winkels stonden blank. Hier hebben wij niks gemerkt van het noodweer, alleen een flinke bui.
  Inmiddels zijn de regenputten weer gevuld en is de tuin goed nat geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *