Wasplaats in GuatemalaWe zijn nog niet klaar met de was. Van Hongarije gaan we naar Guatemala waar Anneke Schoonenberg Kegel in 2007 foto’s maakte van een kleurrijk wasgebeuren.

Anneke Schoonenberg Kegel: ‘Antiqua is een prachtige stad in Guatemala waarvan een groot gedeelte door aardbevingen verwoest is.
Midden in de oude stad is nog zo’n openbare wasplaats die vooral door het Indiaanse deel van de bevolking nog druk gebruikt wordt. Het is een zeer kleurrijk gebeuren.
De huipil die door de mevrouw zo trots getoond wordt is helemaal met de hand geborduurd.’

Anneke Schoonenberg Kegel: ‘Een heel ander soort wasplaats in Tikal in Guatemala, maar de gemeenschappelijke babbel blijft. Bij de temperaturen daar is op deze manier wassen niet zo erg. Zo’n beetje als bij ons vandaag. Na afloop was je meteen maar je haar. Multi tasken noemen wij dat.’
14 gedachten over “Wasplaats in Guatemala

 1. Anneke, wat zijn dit schitterende foto’s. Voor ons toch bijna niet voor te stellen dat er nog plaatsen zijn waar op een dergelijke manier de was wordt gedaan. Goed om daar eens bij stil te staan. Het is een hele klus om zo de was te doen, maar het levert wel erg mooie plaatjes op. Heel fijn dat je deze foto’s stuurde en morgen reizen we met je verder naar een ander bijzonder land.

 2. Oh Anneke,die wasplaats zag ik ook ,maar niet die mooie huipil met vogeltjes…..je hebt hem toch niet toevallig gekocht en wil er weer van af???? Grapje!!Ik ben namelijk dol op geborduurde vogels.In ieder geval geniet ik al heel erg van deze prachtige foto.

 3. @Thera, dat is nu toevallig! Ik zat net aan jou te denken. Deze log is echt iets voor jou, en nu lees ik dat jij zelfs bij deze wasplaats bent geweest. Leuk hoor!

 4. Nee Thera deze heb ik niet gekocht. Maar wel een ander in Chichicastenenco. Een lichtblauwe MET vogeltjes en nee ik wil er niet vanaf. Overal hangen hier in huis lappen (een beetje oneerbiedig gezegd) en die huipil hangt in de slaapkamer.
  Wat leuk dat jij ook in Antiqua bent geweest. Wat een heerlijk sfeertje daar he en wat een lekkere koffie met taart.
  Groetjes,
  Anneke SK

 5. Fantastisch! Dit soort verbanden leggen, geweldig….Die wasplekken in de rivier…kon de Donau wel zijn. Dat bedoelde ik ook met mn onhandige beschrijving van een soort krukken. Dank maar weer voor deze blog!

 6. Wassen , wassen wassen
  Alweer een wasdag .
  Mijn eigen was blijft maar liggen met deze warmte . De hele dag in huis en de wasmachine in de keuken wordt het nog warmer .
  Dit hier is wel een kleurig gebeuren .
  Je ziet toch steeds dat het vrouwen zijn die de was doen .
  Hoe het gebeurd staand in het water , zo staan ze zelf ook enigzins in de week .
  Het sjouwen met de was naar de wasplaats .
  Ik zie een tas volgepropt .
  Zo werk ik nu ook een beetje mijn was verwoeren in een tas van Albert Hein .
  Een blauwe voor de vuile was en de schone gaat in een oranje tas . Nog van een vorig voetbal gebeuren . Ik had er nu ook naar uitgekeken , maar zoveel oranje , geen oranje tassen . De oranje tassen hadden een kleine klittenband sluiting , wel zo prettig .
  Een tas kan ik beter vevoeren door het huis dan een wasmand .
  Gisteravond in netwerk een trieste reportage over een klein eiland voor de kust van Nieuw Guinea , dat dreigt te verdwijnen door het water .
  Wanneer er weer een vloedgolf komt en alle bezittingen onderwater komen te staan , je ziet het een grote modderpoel worden . En dan zie ik daar toch nog wat wasgoed aan een lijntje hangen .
  Als ik zo het wasgebeuren overal op de wereld zie gebeuren , och laat ik dan nog maar met een AH tas door het huis sjouwen en misschien in de nacht gaan wassen . Maar helaas de slaap heeft me dan te pakken .

 7. Zoals op die laatste foto’s zou ik vandaag ook wel een wasje willen doen.
  Kleurige kleding dragen ze in Guatamala. Leuk om deze wasjes te zien.

 8. leuke wasplaatjes- en praatjes. mijn machine draait en met dit weer is het ook weer gauw droog. wassen was toen ik net getrouwd was een ramp,alles met de hand. ik moet er nu niet meer aan denken, De eerste aanschaf was een centrifuge wat een geenot. blijf lekker rustig met de hitte allemaal.fijn weekend

 9. Nee hoor Anneke,lekker zelf genieten van zo,n mooie huipil op je slaapkamer.Deze huipils met vogeltjes worden in het plaatsje Santiago Atitlan gedragen,maar dat wist je misschien al.Enne……ik heb er zelf ook wel eentje hoor…die is wit met vogeltjes,maar zo,n mooie rose!?!?

 10. Santiago Atitlan, ja daar was ik ook maar nooit geweten dat de vogeltjes daar thuishoren. Dank je wel, weer een beetje wijzer. Altijd leuk om te weten waar de spullen, die je allemaal mee naar huis sleept, echt vandaan komen.
  Gelukkig dat je zelf ook een huipil met vogeltjes hebt. Ik heb ook nog alle mogelijke kleuren van de katoen waarmee geborduurd wordt meegenomen, een tas vol. Dus als je een kleurtje nodig hebt, daar kan ik je wel mee helpen.
  Anneke SK

 11. Heerlijk Anneke dat je ons mee laat genieten van jullie prachtige reizen. Op de derde foto hangt er ook nog een klein zwart kopje op de rug, heerlijk samen met mama aan de was. Onvoorstelbaar wat een mooi borduurwerk, heel wat anders dan onze kleding.

 12. prachtig die mooie foto’s en die prachtige geborduurde kleding.
  Die wasplaats zou inderdaad voor vandaag ook wel iets zijn.

 13. Wat hebben wij het toch makkelijk met onze wasmachines!!! Ik za net als Thersa naar die moie hessen te kijken. Zij heten huipil? Aparte naam! Mooi hoor die kleding.

 14. O zat ik maar…dáár met met billen in het water :-)))
  Heerlijk lijkt me dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *