Devout/Divine – Fashion vs ReligionDe expositie Devout/Divine – Fashion vs Religion focust zich op de relatie tussen hedendaagse mode en religie. Ook het gebruik en de vertaling van de religieuze symboliek in de modeontwerper staat centraal. Tijdens de tentoonstelling kan je interessante interpretaties van de boerka, het bidmatje, habijten en nonnen zien.

De tentoonstelling behandelt de vijf wereldgodsdiensten: Het Christendom, De Islam, Joodse Godsdienst, Het Boeddhisme en Hindoeïsme. De kledingstukken worden gepresenteerd als heiligenbeelden op sokkels, als iconen op altaars of als in de soberheid van kloostergangen of -cellen.

Gebruik van religieuze symboliek in de mode of haute couture was lange tijd not done, omdat het als oneerbiedig beschouwd kon worden. Uitzondering vormt Jeanne Lanvin die rond 1920 gewaden ontwierp die refereren aan monnikspijen of nonnenhabijten. De ware trendsetter was Madonna. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kleedde zij zich als een mix van de heilige maagd en een prostituee, behangen met rozenkransen en kruisen. Wereldwijd werd deze look geïmiteerd.Devout/Divine – Fashion vs Religion is tot en met 9 januari 2011 te zien in Modemuseum Hasselt. Wil je een indruk van de tentoonstelling krijgen, bekijk dan dit filmpje.

22 gedachten over “Devout/Divine – Fashion vs Religion

 1. Om op zulke schoenen te lopen is al een kruis, de knopen met ketting op de groene jurk vind ik erg mooi.
  Morgen bekijk ik het filmpje wel, nu eerst lekker slapen.

 2. Om maar eens mijn eigen kloostermode-bewondering uit te leggen .
  In mijn jonge jaren had ik een jas met een soort pellerinekapjes over de mouwen , ik vond het verschrikkelijk , wat had ik dit er graag af willen plukken . Vroeger moesten we dragen wat moeder voor ons had gekocht . Dat is nu wel wat anders .
  Tegenwoordig kijk ik graag naar de kloosterseries en heb veel bewondering voor het kloosterleven . Zo in stilte leven zonder het lawaai van de wereld om je heen .
  Wat is het prachtig de lange gewaden en in het wit helemaal om te bewonderen .
  Wanneer ik dan daar nog een prachtige pellerine overheen zie , vind ik dat een heel mooie combinatie .
  Ik ben in mijn pellerine bewondering dus wel heel erg veranderd .
  Je ziet soms leuke patronen voor korte gebreide of gehaakte pellerines .
  Ik zal er niet meer aan beginnen , mijn planneboek is al veel te vol .
  Pellerines en omslagdoeken daar smelt ik voor .
  De schoenen hierboven deden me wel schrikken . Iedereen die ik op hoge hakken zie voorbij gaan daar doen bij het zien van deze ellende mijn eigen voeten al merakels zeer van .
  De kruizen die ze tegenwoordig dragen met allerlei tierlantijnen , daar ben ik niet zo,n voorstander van .
  Ik bracht van een dierbare plek een eenvoudig houten kruis mee , daar zal ik een plekje voor zoeken aan de wand .
  De buhda,s die overal verschijnen zelfs op prularia markten , dat hoeft voor mijn ook niet .
  Een Icoon-kaart gekregen die zoek is geraakt , dat ergert mij wel .
  Religieuze symbolen in mode verwerken dat vind ik erg gewaagd .
  Je kunt symbolen gebruiken , waarvan je geen kennis hebt . Ga daar voorzichtig mee om om niemand te kwetsen .

 3. kwetsbaar zegt Gerrie en dat vind ik ook Kerk en mode ? eigenlijk zijn er grenzen en een klein kruis uit geloofsoverweging kan ik me voorstellen, maar alleen als verzeiring nee. niet voor mij. Ik ben te oud voor zulke dingen

 4. Ik ben niet kerkelijk, maar die schoenen schokken me. Het beeld van Christus aan het kruis is , denk ik wel eens, zó abstract geworden, dat we vergeten dat het hier om een barbaarse executiemethode ging….ik als niet-christen kan nooit naar die man aan dat kruis kijken zonder me dat met een huiver te realiseren…en dan omderwille van een mode-gril dat beeld onderaan die hakken? Ik vind het gruwelijk. Sorry, heb er sinds gisterenavond over nagedacht of ik dit jullie wilde zeggen…nu deed ik het, zó raakt het me.

 5. Een gebreide boerka vind ik niet zo geschikt vooral niet met dit weer. Maar op het filmpje staan mooie modellen. Het jasje zou ik zo dragen.
  Tegenwoordig zie ook kleding in de winkel hangen waar ik van denk m moet dit nu. Schedels, draken en onderwereld figuren. Helaas doet mijn oudste zoon sinds een jaar ook mee. Vreselijk vindt ik het. Hopelijk leert hij straks weer kleuren waarderen. Nu kent hij twee kleuren namelijk zwart en gewassen zwart.

 6. Het was me al een poosje opgevallen dat er steeds meer religie in de mode en moderne kunst waar te nemen valt. Ik vind het geen taboe, maar of ik er blij mee ben????? Toch niet! Soms weet ik niet hoe snel ik naar buiten moet komen als ik het GEM hier in Den Haag bezoek!
  Vraag me af:”Is het willen schokken of gebrek aan fantasie?”
  Lieve groet Anje.

 7. Ik ben het helemaal met Frouke eens. Religieuze symbolen horen in de religie thuis en nergens anders. Er wordt veel te gemakkelijk gedacht dat alles maar moet kunnen, zonder rekening te houden met het feit dat mensen gekwetst kunnen worden door misbruik van die symbolen. Daar tegenover staat dat sommige mensen graag hun overtuiging willen opleggen aan anderen en dat er veel mensen zijn met lange tenen. Zoek daar maar eens de gulden middenweg!
  De tentoonstelling in Hasselt (heerlijk dichtbij) ga ik zeker bezoeken, maar dat wist je al hè Berthi!

 8. Eén ding klopt wel…het is een kruis om op deze schoenen te lopen.
  Misschien is dat ook wel de boodschap van de ontwerper. Maar om dan een kruis mét Corpus Christi te gebruiken…..dat was volgens mij toch niet nodig geweest.
  En verder heeft Gerrie helemaal gelijk. Religieuze symbolen ga daar voorzichtig mee om.

 9. Het filmpje zag ik nog niet . Nu maar eerst de massa printwerk sorteren en wat er meer moet gebeuren .
  De dag verder een goed begin geven en nog proberen te genieten van de koelte die we zo op z,n tijd graag zoeken . Verlangen naar wat fikse buien , alles ziet er erg droog uit . Het gras hier is dor van kleur .
  Vanochtend vroeg waren mijn ogen nog niet zo geopend , mijn schrik over de hoge hakken . En kon maar niet zien wat er nu precies op de hakken was aangebracht .
  Pas later was ik er ook erg door geschokt .
  Ik ga nu even kijken waar mijn kruis is , en een ingelijste bijzondere spreuk en een ingelijst Christusbeeld uit Denemarken , gekregen herinneringen aan bijzondere dagen . En die planning omdat bij elkaar te houden maakte ik dit weekend .

 10. Waarom toch? Waarom zou je anderen in hun religieuze gevoelens willen raken?
  Als je bijzondere schoenen wil maken, prima. Maar is er dan echt niets anders te verzinnen dan het raken van mensen in hun diepste overtuiging. Bijna overal ter wereld wordt er getrapt op dat wat minachting verdient en wentelen in het stof is ook niet bepaald positief. Dus schoenen met een kruis als hakken, ik vind het verschrikkelijk.
  Anneke SK

 11. Madonna was de trendsetter zoals zij er ook voor zorgde dat het kant in de mode kwam. Heel veel jongeren zijn op een bepaalde leeftijd gevoelig voor wat hun ‘sterren’ doen en aan kleding dragen. Zij willen zich identificeren met hun ‘held’ en vervolgens springt de modebrache hierop in want als er geld valt te verdienen dan is men er als de kippen bij. De modeontwerpers verleggen de grenzen door een extreem ontwerp te maken. Deze ontwerpen komen veelal in een museum terecht omdat ze niet draagbaar zijn. Naar mijn idee geldt dat ook voor de meeste kleding die te zien is in het Modemuseum Hasselt. In een museum moet je toch iets anders zien dan het ‘normale’?
  Madonna draagt haar theaterkleding toch ook niet in het dagelijkse leven? Op het podium wil zij de aandacht naar zich toe trekken en dat doe je door onder andere opvallende, soms choquerende kleding te dragen.

 12. Oh maar bijzondere kleding vind ik alleen maar leuk. En opvallen, prima. Maar met schoenen met hakken met daarop een kruis, daarmee verneder je mensen in hun diepste gevoel en dat moet je m.i. nooit doen. Madonna met haar corset van ik meen Jean Paul Gaultier, ze doet maar als ze dat leuk vindt. Maar toen diezelfde Madonna zich op het toneel ging opstellen als een gekruisigde dacht ik nee, dat gaat te ver.
  En juist in die identificatie schuilt het gevaar want jongeren voelen vaak eenvoudigweg nog niet goed aan wat wel en niet kan.
  Anneke SK

 13. Fijn dat er medestandsters zijn, maar wat ik nou juist probeerde te zeggen: ik wordt er niet door geschokt in mijn religieuze gevoelens, maar gewoon als mens die categorisch tegen de doodstraf en andere barbaarse mensen-streken is. Er hangt een man aan een kruis, die wordt op die manier ter dood gebracht, dat is afschuwelijk en dat zet je onder een paar schoenen??? Het hele beeld van die man aan dat kruis is zo langzamerhand een abstractie geworden lijkt het wel. Dát schokt me.

 14. @Anneke SK, Jean Paul Gaultier is de vaste ontwerper van Madonna. Zij verlegt telkens de grenzen en probeert naar mijn inziens uit tot hoever zij kan gaan. En met het kruisigen ging ze wel erg ver. Eigenlijk zou de media hier niet over moeten schrijven want juist daardoor wordt het een hype. Alle ‘sterren’ willen veel aandacht, en hoe ze dat bereiken zal voor de meesten een zorg zijn. De media is té belangrijk geworden.
  Jongeren zijn zoekende, proberen uit en worden sterk beïnvloed door hun omgeving.

 15. @Frouke, we plaatsten gelijktijdig een reactie zie ik.
  Ik kan me niet voorstellen dat iemand deze schoenen zal dragen. Ze zullen eenmalig gedragen zijn tijdens een modeshow. Ik zou wel eens willen weten wat de gedachte van de ontwerper hierachter is.

 16. Berthi, dezelfde gedachten als je hierboven beschreef??? Behoefte aan aandacht en dan maakt het (net als bij sommige kinderen) niet uit of het positieve danwel negatieve aandacht is…Benetton heeft ook een tijd zulke schokkende advertenties gemaakt en de toenmalige directeur legde dat ook gewoon zo uit(toen hij kritiek kreeg): negatief of positief,maakt niet uit, mijn merknaam blijft hangen bij de mensen en dat verkoopt!
  Wij mensen hebben een paar bedenkelijke eigenschappen, helaas…

 17. @frouke, nu je het over Benneton hebt, komt dat weer naar boven. Ja, alles draait om aandacht. Hoe je die bereikt, maakt niet uit voor veel mensen, bedrijven of wat dan ook, als het maar aandacht is in de media.
  Denk aan de oranje jurkjes van een bekend biermerk. Eerst zou het geen reclamestunt zijn, later bleek het optreden van de dames vantevoren in elkaar gezet te zijn. Iedereen had het erover. Voor de bierbrouwer de beste reclame ooit.

 18. De schoenen (maar dan zonder kruis) zijn misschien wel iets voor (prinses!!) Mabel?
  Sorry, het is eigenlijk buiten dit onderwerp, maar ik kom net terug van vakantie, bekijk de oude kranten en zie een foto van haar genomen tijdens de trouwerij van prinses Victoria. Bij haar manier van aandachttrekkerij zouden deze schoenen het goed doen!

 19. Maar Berthi, zonder kruisversiering blijven het vrij hoge hakken, of zie ik het niet goed? Lijkt me toch haar genre; overigens vind ik het knap dat ze er op kan lopen hoor, maar zal zij later geen problemen krijgen met hallux valgus? Haar zorg en niet de onze…
  groetjes
  Arga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *