Enkosi Kakhulu

In de log van 30 november 2007 lees je in het kort over een textielproject dat opgezet werd door Erica ter Hofte. We zijn bijna drie jaar verder en Erica heeft niet stil gezeten. Ze richtte het merk Enkosi Kakhulu op zodat zij zwarte vrouwen uit haar omgeving aan werk kan helpen waardoor de vrouwen hun kinderen naar school kunnen laten gaan. De vrouwen wonen allemaal in het Tsitsikama gebied in Zuid-Afrika. Voor de producten worden onder andere gebruikte staalboeken uit Nederland gebruikt. Andere gebruikte materialen zijn veertjes, knopen, blikjes en platgereden bierdopjes. Van elk product bestaat maar één exemplaar. Ze worden door verschillende personen gemaakt. Erica hecht veel waarde aan de creativiteit van de vrouwen. Voordat een product klaar is kan het op drie verschillende locaties zijn geweest. Er zijn vrouwen die tekenen, vrouwen die borduren, vrouwen die met machines werken en vrouwen die met kralen en ijzerdraad werken. Erica probeert zoveel mogelijk vrouwen op te leiden.

Het assortiment bestaat op dit moment uit tassen, schorten, keukenmateriaal, kralen, kinderkleding, kleden, kussens, vogeltjes en beertjes.

Op 21 en 22 augustus 2010 houdt Erica een verkoopexpositie van 12.00 tot 17.00 uur in De Lutte, Lutterzandweg 15. Kijk voor de routebeschrijving bij Erve Beverborg. Alle opbrengsten komen rechtstreeks ten goede aan de vrouwen in Zuid-Afrika.

13 gedachten over “Enkosi Kakhulu

 1. Een heel mooi initiatief. En voor degene die daar naar toe willen neem vooral de tijd want de omgeving is prachtig

 2. Wat zal dat een interessante tentoonstelling worden, wat jammer dat ik dat niet kan zien, maar ik houd je site in de gaten.
  Hoe is het met jou pootje! sorry dat ik niet eerder heb geschreven, maar zit met het pootje omhoog!
  Groetjes Joke en ook jij sterkte

 3. O nog even dit, wat zit ik te genieten van al het moois, wat op je site te zien is, nu daar kan ik heel veel inspiratie gaan opdoen voor mijn merklap.
  Groetjes Joke en dank je wel dat je ons dit laat zien.

 4. @Hilda, zo te lezen ken jij de omgeving van Erve Beverborg. Goed dat je de mensen de tip meegeeft om vooral niet te vergeten om de omgeving te verkennen.
  @Johanna Zweden, tot nu toe ben ik vier keer naar de fysio geweest en ik moet zeggen dat ik enig vooruitgang boek. Ik loop zonder krukken, maar nog niet zoals het hoort. Het is te houterig. Er moet aan de tenen gewerkt worden, die zijn niet helemaal flexibel. Oefenen dus. De pijn is ook nog niet weg, vooral in de tenen niet. Al met al mag ik niet klagen. De zwelling zit er ook, maar voordat die weg is zitten we in de winter.
  Ik hoop dat jij snel van het gips verlost bent zodat je echt aan het herstel kunt gaan werken. Heel veel beterschap en sterkte.

 5. Prachtig project en zo kleurig en fleurig al de mooie motieven !
  Ondertussen zat ik maar te denken wie ooit van de familie in de Lutte terecht kwam .
  Inderdaad lijkt veel van dit borduurwerk op de Afghaanse blokjes .
  Ondertussen ligt hier een omslagdoek van mij , nog in wording .
  Het is ooit begonnen en na lange tijd nog niet af gekomen – 130×130 cm .
  Een prachtig dunne wollen crepe georgette in donkerbruin .
  Met wit krijt een borduurmotief getekend dat inmiddels al enigzins vervaagd is .
  Drie bloemen borduurde ik reeds en enkele blaadjes . Nou zit ik toch te genieten van mijn oude werk wat toch eens af moet komen .
  Ik ben nog steeds tevreden met de kleuren die ik koos .
  Kijk dat is alvast fijn om mij erop te verheugen dit eens af te maken .
  Op het ogenblik wachten er andere dingen die gedaan moeten worden .
  Ik meen dat het bloemwerk om te borduren uit een Italiaans tijdschrift komt . Heb ik dat nog ergens . . .
  En anders ga ik er mijn eigen vervolg aan toevoegen .
  Wat wel een blij gevoel geeft dat ik rondom al een rolzoompje heb gemaakt . Dan is het de bedoeling om er een franjerand langs te knopen .
  Daarvoor kocht ik een hele voorraad kaartjes heel fijn wollen stopgaren .
  Ik hoop dat ik een juiste berekening heb gemaakt voor de hoeveelheid , want waar koop je nog ergens van die garenkaartjes met de juiste kleur en dikte .
  Zo houdt een mens plannen . Je kunt beter zo af en toe je werkjes die er al jaren liggen gewoon tevoorschijn halen dan maak je er weer eens een nieuw beginplan voor om het af te maken .
  Als ik even dat fijne naaldje ter hand neem , wat glijdt het verrukkelijk door de stof !
  Het wordt echt tijd dat ik mijn naalden met de bijpassende draden weer eens aan het werk krijg .
  Dat was een stukje mijmering over wat mij bezig houdt nu het wat koeler is geworden .
  Ik hoop dat bovenstaand project een succes mag worden . Prachtig te lezen hoe de vrouwen dit tot stand brengen en het showen van de werkstukken is een lust voor het oog , vooral de kindertjes .
  Ze zijn nog mooier tussen al die vrolijke kleuren .

 6. @Gerrie, jouw mijmeringen blijven mooi en al komt je omslagdoek niet klaar, dan is er nog niets aan de hand. Jij geniet zo al van deze omslagdoek. Iedereen heeft toch minimaal één WIP in de kast liggen?

 7. De vrouwen zijn duidelijk trots op hun werk. En terecht!! Het is vrolijk, kleurig en mooi.
  @Berthi…minimaal één….? *Ü*
  ☺☺☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *