Textielpost – LyonFrederike had bij wijze van spreken Tilleke Schwarz tegen het lijf kunnen lopen in Frankrijk. Beiden houden ze van textiel en tijdens hun vakantie proberen ze een textielmuseum te bezoeken. Frederike vertelde ons gisteren over de Soierie in Jujurieux en Tilleke was in het textielmuseum Musées des Tissus et des Arts décoratifs de Lyon in Lyon. Tilleke schrijft op de ansichtkaart: ‘Veel weefsels van zijde en minder borduurwerk, behalve voor de kerk.’

Ansichtkaart: Taffetas chiné à la branche – France, époque Louis XVI

17 gedachten over “Textielpost – Lyon

 1. Ondanks de hitte, de voetbal en de Tour toch nog een log van jou…een doorzettertje hoor !!
  Wat is er in Frankrijk veel moois te zien.
  Vroeger waren we ieder jaar in de Vogezen…ik heb daar wat staan kwijlen voor de etalage van Linvosges…zulk mooi beddengoed en handdoeken en badjassen. Maar er was ook een hal waar ze de overschotten van vorig seizoen verkochten en soms ook gewoon stukken stof…je begrijpt het al…dat was mijn souvenirwinkel. Welterusten !!

 2. @Lies Huizer, het is wel warm hier, een beetje té. Eigenlijk mogen we niet klagen want we hebben zo lang op de zon moeten wachten, maar toch…
  Enne… nu kun je via internet je slag slaan, het is uitverkoop!:-)
  http://www.linvosges.fr/

 3. Wat een leuke site Berthi! Ze schrijven bij het beddegoed zelfs de draden per cm2 erbij. Maar beddegoed maak ik zelf. Dan weet ik tenminste zeker dat het én recht is én past!

 4. Leuke site. Helaas vind ik het momenteel te warm om alle pagina’s te lezen. Net als Mieke maak ik het beddegoed ook allemaal zelf. Onze dekbedovertrekken zijn niet te koop. Ik koop in de uitverkoop twee allesgrootste maten die er zijn en scheur ze dan uit elkaar. Zelfs bij de duurste merken hou ik soms mijn hard vast. Ik begin te scheuren 1 cm van de naad en eindig soms 12 cm van de naad. Zo schots en scheef wordt het soms gemaakt. Het is een heidens werkje maar als het klaar is heb ik prachtige rechte dekbedhoezen op ons bed. En ze slapen heerlijk

 5. Mooi dit rozenweefsel. Geen borduurwerk maar daar is het nu toch een beetje te warm voor.

 6. @mieke s, voor zo’n goede naaister als jij bent is het natuurlijk een fluitje van een cent om snel en keurig beddengoed te maken.
  @Hilda, petje af! Ik ben niet zo’n naaister als jij en Mieke.
  @Ine, eigenlijk is het voor bijna alles te warm! Een verfrissend buitje zal de mens goed doen!

 7. Dekbedhoezen: EIGENGEMAAKT. Er liggen nog twee pakken met stof om nieuwe te maken. Waar ik nu nog op wacht, dat er een lieve vriendin (H. te L.) langs komt en mij net als met de vorige helpt uitleggen en spelden. De maat is 2.40 x 2.20 en dat gaat makkelijker met zijn tweeën.

 8. Hoe warmer het ook wordt niets is teveel , hier gaat gewoon alles door !
  Berthi ik zet m,n petje voor je af !
  Geen oranje petje , maar doorzichtig , luchtig en een beetje denkbeeldig . Maar het staat me ook beeldig , laat ik me met die warmte toch iets verbeelden . . .
  Ik dwaal af van het onderwerp van deze dag .
  Ook een warmte gevolg , je verdwaald zo snel .
  Wat is er de laatste dagen veel moois voorbij gekomen .
  Het is volop genieten . Iedereen die nu op stap is , waar ook op deze wereldbol is zoekende naar textiele nieuwtjes .
  Of soms zeer oude textiele wijsheden die we nog niet kenden , het komt allemaal naar ons toe .
  Met dank aan hen die overal hun ogen de kost geven en Berthi die met gespreide armen alles in onvangst neemt .
  Het begint hier een waar Textielparadijs te worden !

 9. Met dit warme weer kan ik me nog goed vermaken met internet (het is hier in de kamer heerlijk koel) en zie hier nu ook weer een prachtig museum.
  Zo meteen maar eens kijken of ik al wat schaduw heb van de bomen in de tuin.
  Fijne dag, groetjes

 10. Dat is genieten bij de uitverkoop van Linvosges.
  Ik ga voor de Chemise de nuit met 50% korting.

 11. @ Elma heb geduld mijn kind. H.te L zal binnenkort verschijnen. Wanneer ze geen pruimen hoeft te poetsen kan ze helpen met spelden.

 12. Pruimen poetsen hoeft niet meer, de kwetsenboom heeft plaats gemaakt voor de garage.
  Kwetsen werden hier in het zoetzuur gezet om dan te eten bij de stampot boerenkool. Ze werden niet gewassen maar voorzichtig afgeveegd en met een naald ingeprikt. Een nacht in de stroop van suiker en azijn gezet en dan opgekookt en in potten gedaan.
  Als je langs kwam voor de koffie en de pruimen waren rijp, werd je aan het poetsen gezet.
  Pruimen eten tijdens het poetsen was niet toegestaan, maar werd wel gedaan. Dan zatten T en H samen te grinneken, ze heeft het niet gezien.
  Zijn er ook mensen die dit kennen, volgens mij kwam het recept uit Zuid-Holland en werd het bij mijn schoonouders gegeten.

 13. Eindelijk hoor ik het nu ook van jullie…vreselijk toch als je aan de strijk bent en alles is zo scheef als een krab…met T Shirts kan dat ook gebeuren…ergernis !!
  En wat een leuk verhaal over die Kwetsen..nog nooit eerder gehoord !!
  Vanavond geen tuin sproeien…hemelwater genoeg gehad vandaag.

 14. p.s. Berthi dank je voor de link…dat ik daar nou nog nooit aan gedacht heb om op internet naar Linvosges te kijken.
  Vroeger nam ik altijd de fraaie catalogus mee om me te verlekkeren.

 15. @Elma, ik ken het recept niet. Lang geleden at ik eens teveel pruimen en werd er ziek van. Hierna nooit meer een pruim aangeraakt.
  @Lies Huizer, had je niet een beetje hemelwater mijn kant op kunnen sturen?:-)

 16. Er komen al leuke textiel posters langs bij jou. en dan nog een kwetsen verhaal op de koop toe! Ik ken het niet, ondanks dat ik uit Zuid-Holland kom. Die catalogus is wel leuk, maar mijn Frans is super slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *