Roemenië IVan Zeeland maken we een sprong naar Roemenië. Thera maakte kort geleden een reis naar dit mooie land. Zoals bij elke reis speurt Thera naar handwerk.Thera: ‘Ik bezocht het museum van Nicolae Popa. Deze man, nu 97 jaar, heeft zijn leven lang van alles verzameld omtrent Roemeense volkskunst. Het museum is zijn eigen woonhuis, waar hij een dependance aan heeft gebouwd. Meer dan 3000 objecten worden tentoongesteld. Nicolae is zelf beeldhouwer en houtsnijder, dus ook de tuin staat vol met beelden en keramiek. Je kijkt je ogen uit. Maar… ik was natuurlijk zeer nieuwsgierig of er ook textiel zou zijn. Nou dat was er… in twee kamers lagen en hingen geborduurde volkskostuums, merklapjes, blouses enz. Om te watertanden. Ik heb veel foto’s gemaakt en het was moeilijk om een keus te maken welke ik zou laten zien, maar hier volgen er een paar.’

Hier en hier en hier kun je een filmpje bekijken van het Nicolae Popa Museum.

23 gedachten over “Roemenië I

 1. Wat leuk!!
  Voor deze man een uit de hand gelopen hobby misschien, maar voor ons genieten. Wat goed dat hij dat allemaal bewaard heeft.
  Volkskunst, dat is toch een beetje de basis van een samenleving. De wortels.

 2. Via de link zag ik nog 2 filmpjes van Nicolae, samen goed voor 12 minuten rondblik. Wat is daar veel te zien!!!
  Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het wel 🙂

 3. Wat leuk om weer eens wat van Thera te horen…en wat zijn die geborduurde hemden mooi.
  Gelijk een goede aanleiding om het intervieuw in HzG nog eens op te zoeken..dat blijft toch een bron van informatie .

 4. @Berthi, het is een schot in de roos,de textielpost. Wij reizen op deze manier door vele landen en zien erg veel moois.
  Deze oude man heeft een schitterende verzameling opgebouwd in de loop der jaren.
  Hopelijk dat zijn collectie later een goede bestemming krijgt.

 5. Wat ontzettend leuk is dat toch die kaarten en verslagen overal vandaan. Het borduurwerk uit Oost Europa, de klederdrachten uit Nederland en wie weet wat er allemaal nog meer voor moois op Berthi’s weblog te zien en te lezen zal zijn, ik bekijk het iedere dag met veel plezier.
  Overigens las ik vandaag, op het net natuurlijk, dat er zaterdag a.s. een nostalgische dag is in Goes. Veel klederdrachtgroepen zullen er aanwezig zijn. Dus voor degenen die kans zien Rotterdam per trein of auto te passeren, het wordt er heel druk i.v.m. de Tour, misschien wel een leuk dagje uit.
  Anneke SK

 6. Ik weet niet wat ik weer fout heb gedaan maar ik had volgens mij al gereageerd. Niet dus.
  Hier geniet je helemaal van. Eerlijke tradionele kleding en gebruiks voorwerpen. Prachtig om te zien.

 7. @Elma, deze keer is het geen Textielpost, maar zijn het foto’s die Thera maakte in het Nicolae Popa Museum.
  @Anneke SK, het is vakantietijd en wij worden door de reislustigen onder ons verrast met hun foto’s, textielkaarten en verslagen. Zo reizen we de hele wereld rond. Het is puur genieten voor mij en hopelijk ook voor de lezers.
  Van de Tour wist ik al, maar de nostalgische dag in Goes is nieuw voor mij. Ik hoop niet dat er tijdens beide evenementen de regen met bakken uit de lucht valt.
  Overigens snak ik nu al naar een verfrissende regenbui. Ik hoorde vanavond dat de weerman voor vrijdag in het westen van het land een temperatuur aangeeft voor 25 graden, máár Noord-Limburg kan de borst ‘nat’ maken voor 37 graden!
  Historische dag Goes:
  http://www.terweel.nl/nl/actueel.htm?item=46
  http://files.terweel.nl/foldernostalgischedag2010.pdf

 8. Prachtig log, genieten zonder zelf te hoeven reizen. En dan die leeftijd van Nicolae Popa……!

 9. Berthi, dank je weer, voor dit log.
  Via de eerste link over de dag in Goes, kom je na verder klikken op de site van goespromotie op 2 prachtige fotoreportages van de dag in 2009.
  Probeer het koel te houden vandaag!

 10. Soms wilde ik dat ik in zo’n folklorelland woonde en dan dat soort prachtige kleren kon dragen.

 11. Ik ben geen reiziger, zeker niet als de bestemming ver weg is. Daarom ben ik extra blij met internet en de loggen van Berthi. Dan kom ik nog eens ergens! En dat bij deze hitte, zonder dat ik het er warm van krijg.

 12. wat ver weg zeg! wij gaan soms een dagje weg naar Enschede dat vind ik al ver!

 13. Heerlijk om hier zo mee te mogen reizen in binnen-en buitenland!

 14. Wat blijft de folklore toch mooi,jammer dat het niet in de mode is…..Fijn dat ik er bij jou van kan genieten.

 15. Dat is een museum waar ik graag eens rond zou willen snuffelen. Prachtige folklore. Mooie foto’s, dank je Thera en Berthi.

 16. Wat een prachtige textiel en wat een bijzondere verzameling. Ik kan me voorstellen dat Thera haar ogen uitgekeken heeft.

 17. Berthi I just loove your blog It is so instructive!!
  On my blog you can see a ukranian exposition we had in my small village They came from Kiev to show us beautiful work You have to scroll a lot to find the page
  Thankyou for all this wonderful info
  Gigi

 18. @Gigi, toevallig heb ik gisteren je blog bijgelezen. Overal worden zo’n mooie tentoonstellingen georganiseerd. Laat dit vooral zo doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *