Exposities in Zeeland

Lies Huizer bezocht diverse exposities tijdens haar vakantie in Zeeland. Sommigen zijn helaas voorbij, maar er blijft voldoende over om naar toe te gaan. In het Zeeuws Museum in Middelburg zijn meerdere exposities en vergeet de Kontich lappen niet die van 8 juli tot 12 augustus 2010 te zien zijn in Goes. Een aanrader.Het Vlaemsche Erfgoed in Groede laat de bezoekers kennismaken met het verleden. In de Slijkstraat bevinden zich nostalgische winkeltjes waaronder een textielwinkel. In de winkel van Saar Cijsouw kon je alles kopen op het gebied van naai- en borduurwerk. In het textielwinkeltje in de Slijkstraat zie je, naast allerhande spullen op naaigebied, ook het een en ander over regionale klederdracht.

In de Lutherse Kerk is tot en met 6 november 2010 de expositie Altehoare(n) te zien. Altehoare(n) betekent alles tesamen, terwijl garen in het Zeeuws Vlaams uitgesproken wordt als hoarn. Het borduurwerk (hoarn) houdt als het ware het textielwerk bij elkaar (tehoare). Deze tentoonstelling laat een overzicht zien van pronkrollen en merklappen uit de collectie van het Vlaemsche Erfgoed. De rollen en merklappen dateren van begin 1900 tot heden. Verder zijn er geborduurde jakken uit de Cadzandse dracht te zien en daarbij verleidelijk borduurwerk in het ondergoed van deze dracht.

8 gedachten over “Exposities in Zeeland

 1. O jee, mn hart gaat open bij dat textielwinkeltje…wij hebben wat met Zeeland, mn lief zn moeder was een Walcherse en liep nog in dracht en mijn kindervakanties waren in Renesse toen dat nog een lief klein dorpje was. Maar ja…voor ons is even Zeeland doen op het ogenblik verder weg dan even naar Hongarije…Ik stop het in mn kop, dat winkeltje, en we gaan vast een keer kijken! Wat in het vat zit…dus dank voor de tip!

 2. wat een weelde aan textiel exposities.fijn dat lies de thuisblijvers zoveel laat zien en Berthi die haar ruimte beschikbaar stelt, Wat een samen werking dank je wel basje

 3. Lies je laat ons mooie stukjes van Zeeland zien. Ik zou graag een kijkje willen nemen in deze mooie provincie.

 4. Ze boffen maar…de Zeeuwen met deze prachtige tentoonstellingen. En de rest van Europa boft met deze log.

 5. @frouke, je zult binnenkort weer in Hongarije zijn waar je op dit moment zelf een prachtige expositie hebt.
  Zeeland kun je altijd op een later tijdstip gaan bezoeken en tja vanuit het noorden is een dagje op en neer wel erg veel van het goede. Een lang weekend misschien…
  @basje, heerlijk dat er zoveel lezers zijn die een verslagje sturen, zodat de mensen die niet op pad kunnen gaan toch een inkijkje krijgen van wat er zoal allemaal te doen, te zien en te beleven valt. En wellicht inspiratie halen uit deze logs.
  @Hilda, … een vakantie in Zeeland boeken?
  @mieke s,… en bij het volgende lustrum van Merkwaardig wordt er een expositie georganiseerd in Zeeland.

 6. Volgens onze krant is het vandaag wereldwijd Social Media Day. En het artikel gaat over de sociale netwerken zoals Hyves en Twitter en andere.
  Maar een hele belangrijke “place to be” kennen ze toch nog niet: Berthi’s!!
  En hier delen we nog veel meer. Zoals vandaag Lies die ons meeneemt naar Zeeland. Wat een mooi rijtje schorten! En die kast, ook zo mooi beschilderd aan de binnenkant en goed gevuld.
  Als we er niet (kunnen)komen hebben we het toch gezien :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *