Holland Papier Biënnale 2010 II

In deze log zie je werk van Peter Clark dat onderdeel is van Holland Papier Biënnale. Tilleke Schwarz was bij de opening en geeft hier haar verslag.

Creaties van papier

Op initiatief van de curatoren van Museum Rijswijk kan Nederland deze zomer weer genieten van een tweejaarlijkse tentoonstelling van internationale papierkunst. Sinds een aantal jaren wordt er samengewerkt met het CODA Museum in Apeldoorn, waar de meer monumentale kunstwerken en installaties te zien zijn. Nieuw is dat deze achtste tentoonstelling naar Londen zal reizen, als onderdeel van The Knitting and Stitching Show in Alexandra Palace van 7 tot en met 10 oktober 2010.

Altijd wat nieuws

Uitgangspunt voor de selectie van kunstenaars is dat voor iedere expositie nieuwe kunstenaars worden gezocht. Ik verheug me vooral op kunstenaars, die gebruik maken van oude technieken zoals de papierknipkunst en waar bijzonder gebruik wordt gemaakt van het karakter van het materiaal. Zoals het werk van Birgit Knoechl (Oostenrijk), die monumentale sculpturen bij elkaar weet te knippen. Haar werk hangt in het CODA Museum in Apeldoorn.In Rijswijk heb ik prachtig werk van Bovey Lee (USA) gezien, zij combineert de Chinese traditie van het verfijnde papier snijden met hedendaagse onderwerpen en had bijvoorbeeld de tsunami tot haar onderwerp gekozen. Ik was ook onder de indruk van het subtiele knipwerk van Javier León (Spanje), die werkt met dun Japans papier (zogenaamd Washi) dat laag over laag wordt bevestigd op een ondergrond. De vele lagen en het tere karakter van het papier geven het werk een zachte, fluwelen uitstraling. Ik zou het graag even willen aaien, maar helaas.Susanne Holzinger (Duitsland) maakt kleurrijke sieraden van vele lagen verlijmd papier. Dit zag er mooi uit, maar ik heb eerder wel sieraden van kunstharsen gezien, die er vrijwel net zo uitzien. Kortom, wel mooi werk, maar jammer dat door haar bewerking met lijm het unieke karakter van papier grotendeels verdwijnt.

De aandoenlijke hondjes van Peter Clark trokken ook gelijk ieders aandacht. Geweldig zoals hij dat maakt van zijn oude landkaarten, rekeningen en boodschappenlijstjes. Verspreid door Museum Rijswijk komen hondenliefhebbers geweldig aan hun trekken met een stuk of tien lieve honden.Een beroemde Nederlandse deelnemer is Carel Visser (nu 82 jaar oud), een heel veelzijdig kunstenaar. Hij is bekend in binnen- en buitenland van grote constructivistische beelden, onder andere te zien in het Kröller-Müller Museum. Zijn latere werk kenmerkt zich door assemblage van een veelheid aan materialen, zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enz. In het CODA Museum zijn collages van karton en tijdschriften knipsels te zien.

JapannersHet is altijd een feest als er Japanners meedoen aan de expositie. Japans werk is goed te herkennen aan de kleur (meestal wittinten) en de serene, meditatieve uitstraling. Bijvoorbeeld Noriko Takamiya (Japan), die vanuit de techniek van het mandenvlechten laat evolueren tot bijna Escher-achtige objecten. Dunne stroken papier wikkelt zij laag na laag op elkaar en vervlecht ze. Van Hideo Iwasaki (Japan) is een verrassende installatie te zien waarbij hij papier combineert met spiegels en een computergestuurd lichtprogramma. Neem even de tijd voor deze installatie, die geraffineerd gebruik maakt van licht en schaduweffecten.Bij Noriko Ambe (Japan/USA) is bijna niet te zien dat ook zij haar papier snijdt. Honderden gestapelde vellen Yupo, een synthetische papiersoort, worden uitgesneden en bewerkt totdat zij gaan lijken op een door weer en wind uitgesleten landschap.

Deze keer doen in totaal ongeveer 30 kunstenaars mee uit zo’n 10 landen.

Praktische gegevens

De tentoonstelling duurt van 8 juli tot en met 12 september 2010 en is te zien in Museum Rijswijk en het CODA Museum in Apeldoorn, de achtste Holland Papier Biënnale. In het CODA Museum zijn de meer monumentale kunstwerken en installaties te zien en in Museum Rijswijk het wat kleinschaliger werk.
Er is een fraaie catalogus te koop in beide musea.
Op zondag 12 september is van 13.00 tot 17.00 uur een grote papiermarkt georganiseerd op het voorplein van Museum Rijswijk en in de Oude Kerk tegenover het museum. Tal van kunstenaars, papiermakers en handelaren uit binnen- en buitenland tonen hier hun producten. Je kunt er onder andere vellen van de meest prachtige soorten (handgeschept) papier kopen.


Boukje Voet, Book VIII 2009, 49 x 29 x 18cm

10 gedachten over “Holland Papier Biënnale 2010 II

 1. Wat leuk Berthi, een blog over de Biënale waar ik deze week naar toe ga. Fijn om extra geïnformeerd op stap te kunnen gaan, groet elly

 2. Knap dat je het harde scherpe papier zo kunt bewerken dat je het wilt aaien.
  In Keulen las ik een mooie tekst:
  Bitte nur mit den Augen streicheln! Danke
  De hondjes van papier vind ik nog steeds erg leuk en makkelijk als huisdier te houden.

 3. wat je al met een stukje papier kunt doen Het ziet er allemaal heel mmoi uit. heel verschillend ook basje

 4. Ongelofelijk dat papierwerk….sommige lijken wel van bont..zo aaibaar.
  Anne melde nog dat in Belgie (franstalig) meestal Essuie(r) (afdrogen ) gebruikt wordt voor de benaming van Theedoek.
  Heel leuk om die oude log van jou over de theedoek nog eens na te lezen vooral nu de Theedoek zo favoriet is om te borduren.,

 5. Apeldoorn is zeker de moeite waard! (Gisteren geweest. En het is koel in het CODA!!)

 6. Zaterdag had ik bij de VVV net een folder meegenomen. Rijswijk lijkt me ook heel bijzonder maar Apeldoorn is dichterbij, dus daar ga ik zeker kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *