Op een Fongers door de stad

Zeg Fongers en vervolgens gaat er bij veel mensen een belletje rinkelen. Wij hadden zo’n degelijke Fongers herenfiets in de garage staan. Hadden zeg ik, want onze Fongers werd enkele jaren geleden op het station zomaar meegenomen door een wildvreemde. Zonde dat deze historische fiets met een familiegeschiedenis gestolen werd. Het bleef niet bij deze ene fiets die zomaar verdween. Inmiddels ben ik de tel kwijtgeraakt. Enfin, terug naar Fongers. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is tot en met 31 oktober 2010 de tentoonstelling Fiets met Fongers te zien. Men wil aandacht vestigen op het vermaarde bedrijf Fongers, dat in 1970 zijn poorten sloot, maar 125 jaar na de start nog altijd tot de verbeelding spreekt, zowel van fietshistorici, liefhebbers van industrieel erfgoed en – niet te vergeten – veel bewoners van de stad Groningen. Gistermiddag was er in het centrum van de stad Groningen een fietsende tentoonstelling met een kopgroep van circa 100 historische Fongers fietsen. De bestuurders hadden zich voor deze gelegenheid in toepasselijke kleding gestoken.

Foto: Jan Willem van Vliet

32 gedachten over “Op een Fongers door de stad

 1. Grappig. Mijn moeder had een Fongers. Die werd gekoesterd. Nee de Fongers mocht niet in de schuur staan. Die had een ereplaatsje binnen in een ongebruikt slaapkamertje.
  Toen zij overleed verhuisde het rijwiel naar mijn dochter die destijds in Utrecht studeerde. En helaas ook deze Fongers onderging het lot der fietsen; hij verdween met de noorderzon.
  Anneke SK

 2. Wat had ik graag meegefietst met deze tocht.
  Heel lang heb ik nog de oude opoefiets van mijn moeder bereden, een paar jaar geleden naar een verzamelaar gebracht die hem erg graag wilde hebben.
  Maar ik zat gisteren heerlijk te genieten (op een supergroot beeld) van NDR van de klederdrachten in Duitsland.
  Gerrie geeft maar goede tips.

 3. Nog nooit van gehoord!!Dat is ook niet zo gek mijn geboortejaar is 1976! Maar het plaatje is echt geweldig,daar had ik graag bij willen zijn.
  Groetjes Antje

 4. Even in mijn nachtpauze kan ik met iedereeen mee fietsen !
  Het merk ken ik zeker , maar ik bedenk dat ik werkelijk niet weet op welke merken ik gefietst heb . Stel je voor ik was elf jaar toen ik leerde fietsen , niet te geloven misschien . Van vrienden kon mijn vader een halfwas fiets overnemen van hun dochter , die was aan een echte dames fiets toe .
  Met Pa hollend naast mij de eerste fietsrondjes ondernomen .
  Daarna ging ik zelfstandig aan de gang . Het moeilijkst was op en af stappen . De buurvrouw kwam mijn fietspogingen eens keuren . Toen was het lachen geblazen , de slappe lach om de buurvrouw . Ik zou vanaf het hekje al zittend op de fiets wegrijden . En dan die slappe lach , buurvrouw : nu niet lachen dat doe je morgen maar . De lach werd alsmaar slapper en lukte het helemaal niet .
  Later mooie fietstochtjes op een rustige zomeravond heerlijk genieten van het Overijssels landschap , het zijn fijne herinneringen . Hier in het westen fietse ik wat minder . Naar den Haag was eigenlijk maar gemakkelijker om met de tram te gaan .
  Al herinner ik mij wel mooie tochtjes door de bollenstreek .
  Hoeveel fietsen ik versleten heb , niet eens zoveel . Ik denk drie of hoogstens vier , dat is toch weinig . Maar wat komen er leuke tochtjes voorbij , ik geniet er nog van . Na de kuurtijd weer opnieuw leren fietsen met een aangepaste fiets , vanwege een verstijfde knie . Later probeerde ik weer op een gewone fiets te gaan en dat lukte , een stap vooruit .
  Leuk zo maar gezellige fiets herinneringen .
  Allemaal door een plaatje van een fietsplaatje .
  Wie kent nog het fietsplaatje , een vorm van belasting ! Met een gat erin een vrijstelling meen ik of vermindering van de kosten , als je te arm was .
  Het fietsplaatje zat midden voor gebogen rond de stuurstang onder het stuur .

 5. Er is veel te vinden bij google over het fietsplaatje .
  Ik ben even te moe en bleef wat te lang hier en daar . Heb honderden foto,s uit Indonesie zitten bekijken , kon er niet mee stoppen . Nog een poosje nadromen hopelijk .

 6. Nog nooit van Fongers gehoord, maar misschien is het streekgebonden.
  Waar zouden toch al die zomaar meegenomen fietsen blijven ?

 7. oude Fongers fietsen !!wat een leuk plaatje Mijn Dh komt uit Groningen en weet die allemaal precies.

 8. Op de Hereweg in Groningen stond de Fongersfabriek, die in 1970 gesloten is.
  Op deze plaats staat nu een kantorencomplex met de naam “Fongersstede” Een gedeelte van het complex is bewaard gebleven en is nog herkenbaar aan de gevelsteen van de Fongersfabrieken.
  En wil je nog meer weten over deze fietsenfabriek: kijk bij Google.

 9. De oude Fongersfabriek langs de Hereweg in Groningen, nu een monument en omgebouwd tot een mooi wooncomplex. En….wat grappig, dat er mensen zijn die nooit van Fongers hebben gehoord! dat realiseerde ik me nou helemaal niet, zó’n begrip in Nederland , dacht ik.
  Ja,het fietsplaatje, zat nog op de fiets van mijn opa, de enige fiets in de familie die de oorlog overleefde. Zonder gaatje, maar het verhaal van het gaatje ken ik wel! Was een bron van schaamte toen: iedereen kon immers zien dat jij te arm was om zelf de belasting te betalen?

 10. Ja Berthi, dat belletje rinkelde overduidelijk bij mij. Wat vreselijk jammer dat jullie familiefiets gestolen is. Ik vond de quilt die het bed van het slachtoffer van de oorlog in Afghanistan bedekte ook prachtig! Zo zou ik ze zelf willen hebben.

 11. Nee geen Fongers-fietsen wel Gazelle (Pietje Pelle op zijn splinternieuwe Gazelle)en Union en nu rijd ik op een Batavus”Cambridge”.

 12. Ha Elma! Je was me net 2 minuten vóór, hihi. Die snelle noorderlingen toch…..grappig om te bedenken dat we op hetzelfde moment over hetzelfde zaten te schrijven!

 13. Wat een bekende namen allemaal. Vroeger had je ook nog BENZO. Ik weet niet meer waar deze fabriek stond. In Rotterdam was er een fietsenwinkel die een eigen merk voer. Dat was de WBR. Wat een afkorting was van Willem Buitendijk Rijwielen!! Is er iemand die dit herkend? De winkel zat in Rotterdam zuid vlak bij het tunnel traverse. Ben benieuwd!

 14. Fongers fietsen kende ik ook niet. Wel de gazelle. Net nog de foto’s van de overgrootvaders bekeken. Helaas zijn de namen voor op de fietslabel niet te lezen. Wel leuk om te zien. Drie oude heren in drie delig pak. Twee hadden een pet op en rookten sigaren en de andere droeg een hoed en rookte een sigaret. Volgens mij gingen ze naar de kerk anders hadden ze niet zo uitgedost eruit gezien. Dat men vroeger aan het belasting plaatje kon zien wie wel kon betalen en wie niet en wie eventueel een sterretje erop had. Maar laten we eerlijk zijn 3 gulden was een hoop geld in die tijd.

 15. Jazeker Marijna, ik had ook een WBR-fiets.Er was ook een winkel aan de Beyerlandselaan en daar kwam de mijne vandaan. En dan was er ook nog de Germaan-fiets. Die fabriek stond in Meppel!Dat was rond de jaren”60.

 16. Leuk om allerlei berichtjes te lezen over de verschillende soorten fietsen. Ik heb op dit moment een RIH fiets. Overigens zat ik niet op deze fiets tijdens mijn val. Ik kreeg het licht niet aan van de RIH fiets, daarom pakte ik één van de oude fietsen. Achteraf gezien geen goede keuze.
  Een Pietje Pelle fiets heeft zowel Matthijs als Thijmen gehad. Eline een Batavus, die trouwens heerlijk fietst.
  Het fietsplaatje ken ik niet. Dat was voor mijn tijd!
  Er is veeel informatie te vinden over Fongers, bijvoorbeeld hier:
  http://www.fongers.net/index.htm

 17. Hoi Berthi,
  Wat weer leuk, bij de naam Fongers dacht ik meteen aan vroegere vrienden van mijn grootouders uit Leeuwarden. Zij hebben de Fongers fabriek overgenomen, zij maakten Phoenix fietsen.Hier nog wat informatie over deze fietsen en die van Fongers.
  http://www.rijwiel.net/phoenixn.htm
  Groet Margriet P. (er reageert nog iemand die Margriet heet)

 18. @Elma, het is niet verwonderlijk dat je Margriet vaak hoort, het is een mooie naam.
  Wel toevallig dat ze beiden uit het noorden komen!:-)

 19. Misschien komt dat omdat de naam Margje of Margien/ Marrie veel voorkomt in het noorden.Vaak wordt er dan Margriet, Margreet enz van gemaakt.

 20. Berthi, wie weet reed jou verdwenen familiefiets ook wel mee in de fietsende tentoonstelling….
  Ik heb in de jaren ’70 de omafiets van mijn oma gekregen. Ik weet het merk niet meer. Wel heel oud, met zo’n rond kokertje onder de bagagedrager waar je het reparatiemateriaal in kon opbergen. Zat er zelfs nog in!
  Ook deze familieschat is zonder mijn toestemming meegenomen, dus gejat, in de jaren ’80.
  Ook nu heb ik weer een omafiets. Een paars geval, merk Batavus en (helaas) niet oud.
  Eenmaal gewend aan zo’n oma-geval wil je gewoon niets anders. Voor mijn fiets heb ik heel wat over: uren breien, vilten, borduren…
  Mijn zelf gemaakte vilten fietstas met handgevilte bloemen met kralen en borduursel is bijna klaar. Misschien geef ik die tas wel een naam: “Ode aan Oma” of zoiets…
  Dan verwerk ik er wat oud-roze kantwerk in. Misschien een oude jarretel? Zo zie je waar logjes toe leiden. Heel erg bedankt voor dit stukje inspiratie!
  Fijn weekend
  Groetjes
  Marjanne

 21. Berdien, wat leuk dat jij dit ook kende. Ik wist niet dat er ook een winkel aan de Beyerlandselaan was.Leuk toch al die fiets verhalen.

 22. BENZO stond voor Bakker EN ZOon en was gevestigd aan Gedempte Biersloot in Vlaardingen. Ik heb toen in 1985 een fiets gekocht en heb daar een voorbagagedrager laten monteren en heb er zelf nog een trekhaak aangezet. Nog geen maand later ben ik met een Batavus fietskar erachter voor mijn huis in Rotterdam opgestapt en precies 2 maanden later en 5500 km extra op de teller weer voor mijn huis afgestapt, na een rondje Scandinavie. “Nou, dan heb je hem goed ingereden” zei mijn oma destijds. Het was goed te doen, ik heb weinig hoeven te lopen met klimmen. In 1987 is BENZO opgeheven. Mijn fiets en mijn fietskar heb ik nog steeds. Er staat inmiddels nu bijna 52000 km op.
  In 1994 kocht ik een tweedehandse WBR voor in de stad. Ik wilde mijn BENZO daar niet meer voor gebruiken uit angst voor diefstal. Ik heb het in de winkel gekocht, waar volgens mij de laatste WBR winkel heeft gezeten, in Hoogvliet aan de Binnenban. Voorop het frame staat ook een open tandwiel met daarin WBR. In het tandwiel zelf staat bovenin Rijwielen en onderin Hoogvliet. De WBR gebruik ik voor woon-werk verkeer en ik fiets er ongeveer 15 km per dag mee naar volle tevredenheid. Ik kan zeggen dat de WBR ook stabiel is met een kinderzitje aan het stuur en een achterop met kinderen erin. Alleen het op en afstappen vereist wel lenigheid en geen strakke broek. Het is een herenfiets en met eentje achterop, moet je je been zo hoog optillen dat je voet over de bovenbuis gaat. Ideaal als kickboks training. Maar die tijd ben ik nu ook voorbij. Ze fietsen nu zelf.

 23. MIJN NAAM IS HARM SCHOENMAKER.
  IK WOON IN HOOGEVEEN BIJ PROFILA-ZORG.
  IK WEET DE FONGERS FABRIEK NOG TE STAANIK BEN DAAR OOK OP SCHOOL GEWEEST
  IK RIJ NU OP EEN GAZELLE MAXINETE HIJ IS
  VAN 1982 DE VOOR KOP LAMP IS VAN 1939ALLES WERT PERFEKT
  IK HEB DE FIETS NU AL 4 JAAR
  HARM UIT HOOGEVEEN.

 24. hallo
  leuk om te zien wat voor herinneringen een fiets voor mensen kan opleveren.Zo hoorde ik vanmiddag van een mevrouw die vlak bij mij woont dat haar eerste fiets een BENZO was.Dat was in 1934! Zij is nu 90.
  Die fiets kostte toen 39 gulden maar dat was exclusief een lamp en bagagedrager.
  En de fiets kwam per trein aan in Santpoort.
  De fabriek was in Vlaardingen
  Die fiets was kennelijk prima want die heeft in de hongerwinter dienst gedaan en is pas ruim na de oorlog afgedankt.
  Peter
  ,dus er zat geen tussenhandel tussen

 25. Er zijn in het land vaak fietstochten met onze oude fietsen. Kijk op de site van de oude fiets voor info. In het noorden is een groep leden extra actief. Er rijden veel Fongersfietsen mee. Vooral de rit in Norg is grootschalig. Iedereen met een oude fiets van voor 1980 is welkom. Men hoeft geen lid te zijn. Dit is een uitnodiging. Ik rij mee met mijn twee jonge dochters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *