Broche wordt armband

Hilda: ‘Een poosje geleden vertelde ik bij Berthi dat ik een armband heb laten maken van een broche. In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg ik van een Poolse familie een broche van barnsteen. Het was een appelmotief met twee zilveren blaadjes er aan. Als broche was het veel te zwaar en ik droeg het nooit. Om het te verkopen of weg te geven vond ik niet gepast.
Vorig jaar liepen we in Elburg rond en kwamen we terecht bij Lötters Edelstenen. Eigenaar is Marcel Lötters. Gepassioneerd praat hij over zijn winkel en de edelstenen. Al op jonge leeftijd ging hij met zijn vader op zoek naar edelstenen. Hij vond het wonderlijk om te zien hoe een ruwe steen na behandeling in een slijptrommel als maar mooier werd. Er zijn meer dan 3000 soorten edelstenen, om nog maar niet te spreken over zoetwaterparels. Vele soorten heeft Marcel in ruwe vorm op de plank liggen en de stenen die zijn geslepen of gepolijst zijn verwerkt in prachtige sieraden. Marcel koopt de edelstenen op de beurs in Hong Kong of Thailand. Mensen die in de winkel komen zijn verrukt over de hoeveelheid stenen en de schoonheid van de sieraden. Na een gesprek met Marcel hebben we besloten om mijn broche om te laten toveren in een armband. Mijn barnsteen moest eerst wel gekeurd worden. Er bleken namelijk aardig wat valse barnstenen in omloop te zijn. Mijn barnsteen was gelukkig echt. En na een paar weken was mijn armband klaar. Zie hier het resultaat. Mochten jullie verder interesse hebben, Marcel wil jullie graag te woord staan.’

Lötters Edelstenen,
Vischpoortstraat 28,
8081 ER Elburg
Telefoon: 0525-684314

34 gedachten over “Broche wordt armband

 1. Hilda@ wat is dit een mooi kunststukje geworden. Nu zul je hem vaker dragen dan toen het een broche was. Hij was wat te groot voor je bescheiden boezem.

 2. @Hilda, Marcel Lötters heeft er een fraai kunstwerkje van gemaakt. Dit draag je met veel plezier.

 3. Hilda, prachtig geworden !!
  Wat is barnsteen mooi hé, zo warm.
  Een goede toepassing zo.
  Toevallig vanmiddag wat oude sieraden van mijn grootmoeder in handen gehad, hele eenvoudige hoor, en dacht wat ik er mee zou kunnen doen. Leek mij ook wel mooi ze in handwerk te verwerken.
  (((zwaaii)))… ook aan Berthi !!;-)

 4. @marian’ne m, misschien heb je ook nog oud handwerk van je grootmoeder en kun je het met de sieraden verwerken tot een nieuw handwerk?

 5. Berthi, mijn grootmoeder heeft nooooit gehandwerkt. Vanaf haar twaalfde in de kost bij een boer. Na haar 8oe gaan handwerken in bejaardetehuis. Beiers bont versieren !!;-)

 6. @ Elma ik weet niet wat groter was.
  @ Berthi ik draag het nu met plezier zowel bij donkere als nu bij zomerse kleding.

 7. de armband is zu zoo draagbaar, Als broche ziet het er inderdaad erg zwaar uit. En Marianne gaat met haar oude sieraden misschien wel naar deze leuke winkel enlaat ze “0mbouwen” basje

 8. Voor een dagtocht nét te doen als je niet in de randstad of het noord-oosten woont: Idar-Oberstein. Centrum van de duitse edelsteen-industrie. Veel winkels en het Deutsche Edelsteinmuseum is de moeite waard.

 9. Prachtig !! heel apart en zo draag je hem nu met veel plezier dit is super !!
  Bedankt voor de tip!! Misschien ooit is een idee.

 10. @Hilda, de kleur van de barnsteen staat bij alle kleding. Het is dubbel en dwars de moeite waard geweest om de broche te laten veranderen in een armband. Je hebt er optimaal plezier van. En laten we eerlijk zijn, het zou toch zonde zijn geweest als deze barnsteen in de kast was verdwenen.

 11. @marian’ne m, ach jammer dat zij ‘waarschijnlijk’ niet de kans heeft gekregen om te handwerken. Of, heeft zij het nooit als een gemis ervaren?

 12. Wat een mooi sieraad is dat geworden,
  Anneke SK

 13. Dankzij ons bivak op een Amerikaanse bases in Duitsland , konden wij in de jaren eind zestig nog net voor de maanlanding een bezoek brengen aan Idar-Oberstein en daar raak je wel verliefd op de prachtige edelstenen in kleur en vorm .
  Geen zorgen ik ben niet verward , wij waren in Baumholder voor een familie afscheid .
  Mijn zwager moest zijn auto voor verscheping in Hamburg afleveren en de maanlanding heeft hij daar in het hotel kunnen volgen .
  Op deze wijze heb ik mijn ezelbruggetjes om alles naar boven te halen .
  Ik ben nu inmiddels ook erg benieuwd of ik mijn restanten van een broche gekocht in Giethoorn , bij een destijds bekende kunstenaar , die edelstenen tot sierraad maakte . Weet even de naam niet , en of het atelier nog bestaat , misschien met een opvolger . Het is al zoveel jaren geleden . De broche was van drie delen opgebouwd en helaas heb ik er eens een ongelukje meegehad en brak een deel .
  Van de restanten zou hij nog eens iets nieuws maken , dat is er nooit van gekomen .
  De broche tot armband van Hilda ziet er prachtig uit en is een mooi draagbaar sierraad geworden dat mij nu hier weer langs vele paden leidde in mijn gedachtenwereld .

 14. @Gerrie, diverse logs leiden jou langs vele dierbare herinneringen die jij met ons deelt, dat vind ik zo mooi!

 15. Elburg is een mooi gerestaureerde visserplaatsje. Je waant je terug in de tijd. Wanneer je onder de poort doorloopt hebt je direkt vakantie gevoel. Voor de breisters en borduurster is er nog een prachtige handwerkzaak aanwezig. Via hun site kun je al vast een kijkje nemen. Parkeren kun je op de grote plein in de haven. Gratis.

 16. @Hilda en dan willen wij ook weten, hoe, wat en waar is de handwerkzaak.
  Pool handwerken
  http://www.borduurpakketten.nl
  Beekstraat 9 8081 EA Elburg
  Als je borduurwerk klaar is kun je bij de zoon Ramon Pool die een lijstenmakerij heeft in de Bloemstraat 28 8081 CW Elburg je werkstuk laten inlijsten.

 17. @Gerrie, het is inderdaad zo, bij het lezen van een naam roept het vaak herinneringen op.
  Idar-Oberstein werd bezocht in een Harzvakantie. Ik herinner mij nog de Gealogische Strasse. Een grote bult stenen waar je ook fossielen kon vinden. Ik had geluk, het eerste steentje wat ik opraapte had een prachtig motief van een varen. Dat was ook het enigste wat wij gevonden hebben.
  Het weer was die weken niet zo goed, erg veel regen. In het zwembad was een zonnedouche, waar je voor 1 DM een paar minuten onder kon staan. Bij thuiskomst waren wij lekker bruin. Wat hebben jullie geboft met het weer!
  Wij noemen dit nog steeds “Harzbruin”

 18. In Elburg was een quilt winkel met een zeer excentrieke dame , altijd gekleed in een zeer fleurige japon of pakje en naar ik mij goed herinner een aangepaste hoofdtooi . Volgens mij alles eigen ontwerp .
  Je kon haar tegen komen op Quilt exposities , want ze viel niet uit de toon , maar wel op in haar kleurige kleedij .
  Ik kocht er een panel om er eens een buideltas van te maken . Het was een blokken patroon , of met een middenster . Er hing een tas als voorbeeld in de zaak .
  Nu had ik ook een plan om van een panel een handwerktas te maken , een zakje genaaid dat hangt in een standaard van wit geplastificeerd staaldraad , ooit gekocht bij de 3 Suisses . Het originele zakje dat er in hing met een zeer kleurig rozenmotief was versleten .
  Welk plan had ik nu precies met het panel . . .???
  In elk geval is het nooit afgekomen .
  Wanneer ik dat allemaal terug zie na jaren , zoveel in verhuisdozen moeten bewaren , dan kan er nog een mooie tijd aanbreken , dat hoop ik tenminste .
  En of al mijn plannen nog eens afkomen of blijven het dromen ?
  We zullen zien .
  Het was net of ik al even zat te graven in de stapel dozen .
  Kan iemand zich nog herinneren dat er van die handwerktassen waren bij de 3 Suisses ?
  Inmiddels heeft de groenteman de boodschappen gebracht en kon ik net even hier een praatje maken . Bij dit praatje geen jaartal , maar het is zeker van langgeleden .
  Psst . . er is weer heerlijk fruit in huis . . . !!!

 19. René Boissevain , eerste eigenaar van het museum in Giethoorn 1969-1984 , herken ik weer .

 20. @Gerrie, de tassen van de 3 Suisses ken ik wel van hout. Allemaal ronde houtjes waar stof tussen hing. Van metaal kan ik mij niet herinneren. Op mijn badkamer staan deze manden met wieltjes en nu van plastic van Blokker. Twee liggen te wachten op een nieuw stofje, het nylon is afgekerfd.

 21. @Gerrie waren en bij de Oude Aarde ook geen kooien met allemaal dieren. Met een reisje van de Ned.Ver.van Huisvrouwen zijn wij er geweest en als souvenier is er nog een ketting met verschillende edelstenen.

 22. De 3Suisses tas is eigenlijk een soort standaard , waarin het zakje hangt .
  Je kunt het bij je zetten wanneer je met handwerken bezig bent en er je spulletjes , je brei ,haak en ander handwerk in opbergen .
  De kooien met dieren bij de oude aarde herinner ik mij niet .

 23. Eerder de ronde kartonnen tonnen met waspoeder , waren de tonnetjes ook leuk om er handwerkmandjes van te maken , bekleden met stof . Ik maakte er ook een luiermand van leuk om gevuld te geven .
  Waarschijnlijk staat die laatste nog ergens in een kamer in Amerika . Jammer eigenlijk , zolang geleden was het fotograveren nog niet zo gemakkelijk .
  Ik zie het nog zo voor me en ja helaas kan ik niemand met mijn ogen laten meekijken .
  Zo,n waston halveerde ik wel , dus niet zo diep om er in te duiken , dan vind je niet zo snel je spullen terug .

 24. Nu zitten we al te handwerken met onze mooie mandjes naast ons . We zouden bijna de mooie armband vergeten , maar dat blijft een pronkstuk !

 25. @Elma, jij bent toch ook op heel veel plaatsen geweest!
  @Gerrie, ik zie de 3-Suisses standaard zo voor me. Aan de houten latjes hing een stoffen zakje waar je je breispulletjes in kon opbergen. Ik weet niet of mijn moeder zo’n standaard had.
  De grote kartonnen ronde dozen van het waspoeder gebruikte ik om de kleine speelautootjes in op te bergen. In de kast heb ik nog zo’n doos gevuld met autootjes staan. Inmiddels wel enigszins gehavend.

 26. Hehe dat is stil…bijna een hele dag zonder computer!
  Hilda wat is dit een mooi sieraad geworden. Dit wordt vast een familiestuk, vooral door het mooie verhaal erbij. En dan over heel veel jaren vertelt oma Hilda aan haar kleindochter hoe het allemaal gekomen is. En ook dat er zoveel lezers van Berthi.web-log meelazen 🙂

 27. @ine, een dag zonder computer… dat moet vreemd zijn. Eigenlijk kunnen we helemaal niet zonder computer!:-)

 28. @Ine ik zie mij al zitten met 10 kleinkinderen om mij heen. Wie weet hoe we dan communiceren en hoe ouderwets webloggen dan zullen zijn. Maar wij kunnen dan ook zeggen wat was dat een mooie tijd. Mijn armband zal er dan nog zeker zijn.

 29. @ Gerrie ik heb ook nog kettingen die ooit gekocht zijn in Giethoorn.35 jaar geleden. Het zijn volgens mij de binnenste van schelpjes. Je krijgt dan een soort klosje die in elkaar vallen. Ik heb een streng in het rose en licht paars. Helaas zijn de slotjes stuk.

 30. Prachtig geworden Hilda!! Barnsteen vind ik zooo mooiii. Ik heb een hanger en een ketting ervan. En ze passen bij heel veel kleren. Ik ben ook helemaal weg van jou armband.En hetzilver met de blaadjes ..prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *