Textielpost – Middelburg

Niet alleen in het buitenland hebben ze mooi textiel. Nederland heeft eveneens veel te bieden op dit gebied en daarom mag ons land niet ontbreken bij Textielpost.

Lies Huizer heeft vakantie en is aan het rondtoeren door Zeeland. Een provincie waar zij heel graag komt, vooral voor de rust, de mooie natuur en de zee. Hier blijft het niet bij. Ze bezoekt ook graag een kerk, zeker als er een mooi concert is, een galerie of een museum. Zo belandde Lies tijdens haar tocht bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Diverse mooie exposities zijn er op dit moment te zien in het Zeeuws Museum.

Lievelingen is te zien tot en met 27 juni 2010. Het Zeeuws Museum laat bijzondere en geliefde stukken zien uit de collectie. Het is een mooi overzicht over de rijkdom van Zeeland in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, aangevuld met hedendaagse lievelingen. De tentoonstelling is vormgegeven in stijlkamers en portrettengalerijen.

Tot en met 24 oktober 2010 presenteert het Zeeuws Museum MODEMETMONIQUE. Monique van Heist stortte zich op de collectie van het museum. Ze bracht veel tijd door in het depot en er zijn veel objecten uitgekozen die laten zien dat er een andere manier van kijken en selecteren mogelijk is dan die van museummedewerkers, (kunst)historici of een curator. Het is een expositie geworden waarin een mix van eigen werk en museale collectie wordt getoond.

Twee andere exposities die gelijktijdig lopen zijn Zwartvoet Indianen en De Paden Op, De Lanen In.

In de collectie van het Zeeuws Museum bevindt zich deze stapel daagse schorten van de Walcherse dracht (circa 1960). Deze schorten zijn heel herkenbaar voor Lies. In haar jeugd zag zij veel vrouwen die deze schorten droegen. Een schitterende textielkaart voor het nieuwe project Textielpost, dacht Lies. En dat heeft ze heel goed gezien.

22 gedachten over “Textielpost – Middelburg

 1. @Lies, een prachtige kaart, Lies! Dank je wel!
  Het Zeeuws Museum heeft weer mooie exposities. Ik ben er nog steeds niet geweest. En nu zal het nog wel even op zich laten wachten voordat ik in Middelburg kom. Maar goed, wat in het vat zit…

 2. Mmmm, Zeeland, heerlijk!
  Het lijkt wel alsof de schorten op een bepaalde manier zijn gevouwen. Het geeft een mooi beeld zo. Ook al omdat de stoffen harmonieus bij elkaar passen. Een mooie aanwinst voor je project, Berthi!

 3. Prachtige kaart van Lies. Deze schorten zijn van nostalgische stoffen gemaakt. Heel mooi om te zien. Verder heeft Zeeland mooie stranden waar je heerlijk kunt uitwaaien. Over stranden gesproken. Onze oudste ging met de zoon van onze vrienden naar het strand. Dat heeft waarschijnlijk veel indruk op hem gemaakt want na een paar minuten op het strand te hebben gestaan zei hij opeens “Oh, Fedde wat heb jij een grote zandbak”.

 4. mooie schortjes. Ik maakte van die stof jjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaren geleden kieltjes voor mijn kinderen, die ook nog bij het nakroost werden gedragen. Met rode biesjes en kraagjes werden ze heel vrolijk.

 5. Mooi die stapel schorten. Is dit een zwart/wit foto? Of zijn de zeeuwse schorten altijd sober van kleur? De tweede van boven lijkt op mijn scherm wel een beetje blauw.

 6. Als je tot 10 juli wacht, heb je de 4 tentoonstellingen tegelijk!
  Mooie kaart!

 7. Ja! Mooie kaart, mooie stoffen, ingeweven de motiefjes. Van de middelste heb ik al meer dan 35 jaar een tafelkleed, en maar wassen, en onverwoestbaar. Van de onderste had onze zoon een kieltje toen ie 2 was: spijkerbroekje eronder met rode bretelletjes en rode sokjes in gele Eenrumer klompjes (Elma weet wel dat dat ongeveer de beste klompen van Nederland zijn) Een plaatje! Zo struinde hij rond op het erf van onze boerderij….en als ie stoer wilde doen stak hij z’n duimen achter die bretels. Zie het nóg voor me!

 8. Het is in de planning om in juli/augustus naar Goes te gaan voor de tentoonstelling “t Zijn weer lappen”, misschien valt het te combineren met het Zeeuws Museum.

 9. De quilters onder ons, maar niet alleen de quilters, worden helemaal warm bij het zien van de mooie kleurschakeringen. Grijs- wit en toch zo vol leven.
  Anneke SK

 10. @Saskia, de schorten zijn allemaal op dezelfde manier gevouwen waardoor het zo’n mooie stapel is geworden. De kleuren passen ook nog eens zo goed bij elkaar, grijs – wit – zwart. Een heel mooi stapeltje!
  @Hilda, prachtige uitspraak van je zoon!
  @basje, mooie herinneringen.
  @ine, het is een zwart-wit foto!
  @mieke s, wil je alle tentoonstellingen zien, dan mag je er wel een dag voor uit trekken!
  @frouke, mooi dat zo’n kaart zulke dierbare herinneringen naar boven brengt.
  We hebben het al vaker over de Eenrumer klompen gehad. Een naam die ik niet meer vergeet. Als ik in het noorden ben, moet ik toch eens op deze klompen gaan letten.
  @willy, twee vliegen in één klap!
  @Anneke SK, heel harmonieus!
  @Mien B., ik probeer bij de ontvangen kaarten telkens wat informatie te geven. Dat zal niet altijd lukken, maar deze keer wel.

 11. Lies wat een juweeltje, wat een stapel schorten een prachtig plaatje kunnen leveren.

 12. Ik worstel en kom boven , mag ik zeggen na een veel bewogen dag .
  Zo maar even een groet , Gerrie

 13. Berthi die tip had ik ook al in de planning ! En ik zal me niet op laten jagen , sommige dagen zullen heftig verlopen , daarna weer een pietsje rustiger dagje is welkom .

 14. IN musea ga ik altijd kaarten kijken , dus misschien vind ik ook wel een textielkaart, misschien een domme vraag `; maar waar stuur ik hem dan naar toe?

 15. @christien, leuk dat je een reactie plaatst en mee wilt doen aan Textielpost!
  Wil je mij eerst een mail sturen via het mailformulier dat linksboven op mijn weblog staat? Via de mail geef ik je het adres.

 16. Beste bloggers en liefhebbers van textiel en het Zeeuws Museum. Binnenkort nog veel meer nieuws en vooral films over schortenbont in de tentoonstelling Sits,grein & Bombazijn. De vrouwen vouwden hun schoren op de manier zoals op de stapel te zien is. In harmonica en dan flink emt stijfsel en de hete bout erop dan blijven de vouwen erin als blokken. Zo ziet je buurvrouw dat je smorgens een schone schort aan trok! Proper volkje die Zeeuwse vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *