Oudste schoen ter wereld gevonden

Onderstaande las Eva in het Deense dagblad POLITIKEN:

In het Deense dagblad POLITIKEN vond ik op 10 juni 2010 een heel opmerkelijk bericht. De tot nu toe oudste schoen ter wereld is gevonden.

In een grot in Armenië is een lederen schoen gevonden die tot nu toe de oudste ter wereld is. De schoen is gemaakt van koeienhuid en stamt uit de jaren voor 3.500 v.Chr. Hiermee is deze schoen 1000 jaar ouder dan de piramiden van Gizeh in Egypte en ouder dan de prachtige staande stenen van Stonehenge in Engeland. (2.300 v.Chr.)

De schoen werd gevonden door de Armeense promovendus Diana Zardaryan, die samen met een aantal archeologen in een team met onderzoek bezig is.

‘Ik was verbaasd te ontdekken dat zelfs de veters goed bewaard zijn gebleven’, zegt Diana Zardaryan in een persbericht van University College Cork in Ierland.

Het is niet duidelijk of het hier gaat om een mannen- of vrouwenschoen. Het is maat 37, maar ook al is dit meestal een vrouwenmaat vandaag de dag, kan het evenzogoed een mannenschoen zijn geweest.

De schoen is uit een stuk leer gemaakt en aangepast aan de eigenaar. De schoen is volgepropt met gras, maar het is onduidelijk of dit gedaan is om de warmte te behouden of om een betere pasvorm te bewaren.

Dat de schoen zo lang intact is gebleven is te danken aan het feit dat de temperatuur in de grot stabiel is en het daar koud is en droog.

Dit betekent dat er ook andere dingen zijn gevonden die in goede conditie zijn, zoals tarwe, gerst, abrikozen en andere eetbare plantensoorten. Ook potscherven en horens van wilde geiten.

Mede te danken aan het feit dat de schoen zo goed bewaard is gebleven, is dat de vloer van de grot bedekt is door een laag schapenmest.

Het tot nu toe oudste schoeisel dat gevonden is zijn sandalen, gemaakt van planten. Deze werden gevonden in een grot in Missouri in de VS.

De grot in Armenië ligt in de provincie Vayotz Dzor in het grensgebied tussen Armenië, Iran en Turkije.

Fotograaf van bovenstaande foto is voor mij onbekend.

The Huffington Post besteedde ook aandacht aan dit onderwerp met zeer duidelijke foto’s.

17 gedachten over “Oudste schoen ter wereld gevonden

 1. zo blijven we wel in het voetenwerk 😉 Ik ben blij overigens dat je erbij schrijft dat de schoen met gras gevuld is 🙂

 2. Ongelofelijk toch dat dit gevonden is en dan in deze staat!
  Ik snap nu pas wat er met je gebeurd is, Berthi, ik was in Frankrijk toen jij viel en met je voet in het gips raakte. Gelukkig dat je herstelt en mag beginnen met oefenen. Alsnog dus: veel sterkte en doe het rustig aan!

 3. Deze schoen zou nu goed geschikt zijn voor jouw voet in verband.
  Anneke SK

 4. Onvoorstelbaar toch, dat deze schoenen rond het begin van onze jaartelling al 3500 jaar in die grot lagen.

 5. @Marcella, tja, het lijkt wel of het zo moet zijn!:-)
  @Anneke SK, deze schoen zou ik beter aan mijn voet krijgen dan de schoen die ik vanmiddag probeerde!
  @Betty, dank je!
  @Saskia, bijna niet voor te stellen!

 6. Wie de schoen past trekke hem aan.
  Ongeloofelijk een dergelijke vondst.
  Berthi het zal nog wel even wennen zijn weer schoenen aan je voeten.
  Je mooie schoenen van Jansen zullen nog wel niet erg makkelijk zitten.
  Eerst maar een beetje plat beginnen.

 7. @Elma, mijn Jan Jansen zullen nog heel lang in kast blijven staan. Als ik redelijk op de been ben moet ik op pad voor nieuwe platte schoenen want zoals je weet droeg ik altijd schoenen met een hakje. Tijdelijk heb ik oude schoenen van Eline aan. Platte schoenen met een dikke zool.

 8. hihi …duidelijk gerichte aandacht op de onderdanen ,waar zou t vandaan komen?
  gaat t al beter? was alles goed in t ziekenhuis?
  altijd leuk als ze biojzondere vondsten doen en nog leuker dat ze steeds meer info kunnen achterhalen..

 9. leuke schoen. De indianen maakte ook de schoen uit een stuk leer. later werd er een voorbald bij gemaakt en droegen we jaren moccassins. Overigens vulden wij de klompen ook op met hooi, Ik heb heel lang op klompen gelopen als kind , en in en kort na de oorlog. Sterkte bij de peut.

 10. Wat geweldig!! En dat ze toen al veters hadden,ik ben benieuwd van wat voor materiaal die gemaakt zijn!
  Bedankt voor deze info en een fijne dag toegewenst!!
  groetjes Antje

 11. Platte schoenen! Vetersluiting! Ze wisten wat goed was in de oudheid.
  Berthi, neem er een voorbeeld aan. Dat schoenen een hakje moeten hebben om elegant te zijn is iets dat we ons door de modemakers hebben laten inprenten.

 12. Wat ik ook zo fascinerend vind is dat er zoveel jaren geleden mensen waren die nádachten. Want er is natuurlijk toch wel wat denkwerk aan vooraf gegaan voordat een leren cirkel werd omgevormd tot een voetbedekking/bescherming.
  De veters zijn zeer waarschijnlijk ook van leer. Ik kan het niet heel goed zien, maar daar lijkt het nog het meeste op.

 13. Schoenen met een hakje gaat het niet worden voor mij. Vanmorgen was ik bij de fysiotherapeut en hij gaf het advies om een stevige sandaal aan te doen zodat er geen druk komt op het litteken dat voorlopig nog erg gevoelig is.
  Vanmorgen heb ik leren lopen met krukken waarbij mijn linker voet op de grond geplaatst wordt, maar mijn gewicht op de krukken komt. Vanmorgen heb ik al diverse rondjes in huis gelopen, zometeen ga ik weer lopen. Elke dag voer ik het op. Als ik teveel pijn krijg, moet ik rusten. Dus, luisteren naar mijn eigen lichaam. Overbelasten kan alleen maar schaden. Ik ga het rustig opbouwen.
  Ik zal in ieder geval veel minder achter de pc te vinden zijn. Er moet gewerkt worden!:-)

 14. Zouden ze zich in die tijd al druk maken over mannen- of vrouwenmodellen? Van poetsen hadden ze – zo te zien – nog niet veel kaas gegeten.
  Veel sterkte Berthi met je prille stapjes!
  Voor je schoenen kun je waarschijnlijk het beste naar een sportschoenenzaak gaan. Ik heb leuke sandalen (plat met voetbed en knal rose, merk Teva) gekocht bij Bever Zwerfsport. Helemaal verstelbaar met klittenband. Verder bevallen mij MBT schoenen goed, je loopt erop als de Masai (volgens de reclame), maar misschien mogen die nog niet (even checken bij je personal trainer).
  groetjes,
  Tilleke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *