Tikken tegen de maan – 50 Kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen

Knolletjes sokken


Gek dat mensen

sokken gevangen houden

in het donker van hun kasten.

Tot pijnlijk strakke knolletjes gedraaid

in een achterwaartse salto

flikflak met dubbele knopen

alsof iedereen bang is

dat ze weg willen lopen.


Maar sokken hoef

je niet te mishandelen

want zonder voeten

houden ze niet van wandelen.


Op 1 oktober 2008 kon je bovenstaand gedichtje lezen in deze log. Knolletjes sokken is nu ook opgenomen in Tikken tegen de maan – 50 Kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen. Joke van Leeuwen verzamelde 50 kindergedichten. Bij elk gedicht staat een tekening, waarvan er 48 speciaal gemaakt zijn voor Tikken tegen de maan. Joke van Leeuwen benaderde voor ieder gedicht een andere illustrator. Sebastiaan Van Doninck tekende voor Knolletjes sokken sokken die op dunne beentjes als een haas er vandoor gaan.

15 gedachten over “Tikken tegen de maan – 50 Kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen

 1. Grappig, als je knolletjes en sokken met elkaar combineert dan denk ik in eerste instantie aan sokken met knollen van gaten …. Ik heb er heel wat gestopt, niet echt uit noodzaak maar meer omdat ik het een rustgevend werkje vind (met een luciferdoosje in de sok als ondergrond).

 2. @Miriam Klaassen, mijn moeder maakte altijd een vuist van haar hand en die stopte zij vervolgens in de sok. Zo heeft iedereen zijn eigen methode.

 3. Gekochte sokken stop ik niet, die verslijten in z’n geheel. Met zelfgebreid sokken weet ik het nog niet…die zijn nog niet versleten.
  Mooi boek van Joke en Sebastiaan. Goed idee voor de kinderboekenweek in oktober. Mijn kleinzonen houden van muziek in de taal. Gedichtjes zijn favoriet. Stel je een driejarige voor die met open mond en angstig gezichtje naar ‘de spin Sebastiaan’ luistert…Ik krijg daar kippevel van!

 4. Wat kent Nederlang toch veel gezegden: Gaten in de sokken zo groot als knollen. Die gaan wij maar niet meer stoppen. Er liggen nog een aantal sokkenboorden waar de voet van uitgehaald is te wachten om weer aangebreid te worden. Een oude oma uit het dorp breide altijd de sokken en dan kocht ik een heel pak tegelijk, dan kon ze weer een tijdje vooruit. Het voordeel is dat alle wol bij elkaar past. Voor de variatie breide ze de boorden wel verschillend en soms ook nog het boordpatroon doorgebreid op de voet. Dan moest je naar de was nog altijd zoeken, welk paar past bij elkaar en dat ging wel eens mis.
  Na een logje van een tijdje geleden worden de sokken voor dat ze de was in gaan verbonden met de sockstar (houd sokken tesamen) hangen zo aan de lijn en liggen in la en mand. Alleen bij het dragen gaan ze van elkander, het loopt zo moeilijk als ze nog aan elkaar vast zitten

 5. @Elma, over sokken raken we niet uitgepraat. Het is al menigkeer gesprek van de dag geweest!
  @Hilly, dit is een boek dat jou als boekenliefhebber, ook al is het een kinderboek, zeker zal aanspreken.

 6. Ontzettend leuk, die variatie in onderwerpen steeds weer. Waar haal je het steeds vandaan! Mijn oudste kleindochter wordt volgende maand 1 jaar. Ik heb in (als onderwijzeres) wel honderden liedjes in mijn hoofd. Maar als je de meeste ervan onder de loep neemt, hebben ze vaak gruwelijke teksten (meisje loos kreeg een pak ransel, etc.). Ik denk, dat ik mijn repertoire maar eens ga uitbreiden met dit boekje.
  Over zelfgebreide sokken: mijn schoonmoeder van 91 is vorig jaar gestopt met sokken breien voor mijn man. Hij heeft gelukkig een hele grote la vol, maar we weten nog niet hoe dat nu moet in de toekomst…………

 7. @…, ik probeer zoveel mogelijk afwisseling te brengen in onderwerpen omdat ik dat zelf het leukste vind. Onderwerpen vind ik zelf, maar ook krijg ik per mail en post tips binnen waar ik altijd ontzettend blij mee ben. Zo helpen we elkaar met informatie.
  Dit gedichtenboekje is zeker de moeite waard zijn. Er komen dichters aan het woord die debuteerden na 1945. Jaap Robben is met zijn gedicht knolletjes sokken de jongste.
  Misschien zelf aan de slag gaan met het breien van sokken…
  @Jose, leuk verjaardagscadeutje.

 8. Sorry Berthi, ik was (…) hierboven, naam vergeten te vermelden.
  Nee, zelf sokken breien zal nooit gebeuren. Er zijn dingen die ik veel leuker vind en waar ik nooit aan toe kom. Ik zal mijn ogen de kost moeten geven, waar mooie sokken te koop zijn. Sporadisch kom je ze wel eens tegen.

 9. @Neeltje, ha leuk, jij plaatste de reactie!
  Je hebt de tijd om op zoek te gaan naar mooie sokken. Je man heeft voorlopig een aardig voorraadje!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *