Doesburgse Hanzefeesten

Vorig jaar tijdens een verjaardagsfeestje ontstond het idee om een middeleeuws festijn te organiseren in de historische binnenstad van Doesburg. In krap drie maanden tijd lukte het een groep vrijwilligers om de eerste Doesburgse Hanzefeesten van de grond te krijgen. Het werd een succes. Ruim 10.000 bezoekers bezochten het feest. Reden voor herhaling. Aanstaande zaterdag vindt de tweede editie plaats van de Doesburgse Hanzefeesten.

Een inwoonster van Doesburg zette een advertentie in de krant met de vraag of mensen misschien mooie stoffen over hadden voor middeleeuwse kostuums. Het aantal reacties was overweldigend. Hanzedesign werd opgericht door een groep vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Zij naaiden kostuums voor de middeleeuwse modeshow. Een groep bejaarde dames uit het Doesburgse verzorgingshuis breiden en haakten een jaar lang één avond in de week middeleeuwse kinderkleding voor de schooljeugd. Het resultaat is zaterdag te aanschouwen. De modeshow begint om 13.00 uur.

14 gedachten over “Doesburgse Hanzefeesten

 1. Dat is een leuk initiatief zeg. Duimen dat het droog weer is zaterdag. Bij ons in de Biesbosch is er een Middeleeuws Ridderspektakel.Daar ga ik een kijkje nemen.
  Groetjes, Catherine.

 2. @Catherine, wat is er toch veel te doen in Nederland. We zullen keuzes moeten maken.
  Ik duim voor iedereen dat het zaterdag droog weer is. Ik wens je een prachtig middeleeuws ridderspektakel.

 3. Ongelofelijk knap om zo’n festijn in drie maanden op poten te krijgen! Alle hulde aan de organisatie!

 4. Berthi wat leuk om dit te lezen, a.s. weekend is er in Alkmaar namelijk net zo’n festijn te beleven “Alkmaar Kaaskoppenstad”, Jan las het me vandaag voor uit de krant. Er is een leuke site waar ook foto’s van gekostumeerde deelnemers op staan, zelfs een koppel ganzen met hoeder. Mooi dat zoveel mensen nog enthousiast meewerken aan zulke feesten.

 5. Wat een leuk initiatief is dit. Ik heb net het filmpje zitten kijken, maar wat een mooie kostuums zijn ze aan het maken.Het wordt zaterdag vast heel erg leuk allemaal.

 6. Toevallig zat ik van de week te denken aan een periode op school. Aangezien ik toen iets dunner was als nu mocht ik een paar jaar met de modeshow meelopen van de kostuumklas. Kleding van Jacoba van Beieren ,Catharina de koningin van Engeland en kinderkleding van begin 1700. Ook andere kleding zoals de jurk van Sissy en totaal iets anders de jurk van dienstmeid Saartje. Wat hebben we veel plezier gehad. Helaas heb ik maar weinig foto´s van de modeshows.
  Voor mij dit weekend geen Alkmaar. Maar voor degene die gaan veel plezier.

 7. Dit weekend zijn er aardig wat Middeleeuwse evenementen zie ik hier. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om naar Doesburg te gaan maar dat evenement zal zeker volgend jaar worden herhaald als er door de Doesburgers zo enthousiast aan meegewerkt wordt.
  Mooie tentoonstelling in Dordrecht, dat lijkt me wel wat. Als ik ga zal ik eerst dit logje nog even doorlezen voor de tips van Hilly.

 8. @Marijna, ja, erg leuk filmpje!
  @Hilda, ontzettend jammer dat je weinig foto’s hebt van de modeshows. Tegenwoordig worden er veel meer foto’s gemaakt dan toentertijd. Ik heb zelf bijzonder weinig foto’s uit mijn jeugd. Nu alles digitaal kan, is het veel gemakkelijker. Je knipt maar raak, de goede foto’s bewaar je op je pc of je maakt een fotoboek. Prachtig dat dit allemaal mogelijk is.

 9. Niet middeleeuws, maar zeker een bezoek waard.
  QUILT festival Noord Groningen.
  11,12 en 13 juni in tien historische kerken op het Hogeland.
  Oosternieland
  Oldenzijl
  Zandeweer
  Stitswerd
  Rottum
  Kantens
  Uithuizen
  de Breede
  Zijldijk
  Voor openingstijden kijk op: http://www.quiltfestival.nl

 10. In ieder geval allemaal veel plezier bij alle festiviteiten dit weekend!

 11. Berthi@ ik weet niet of ik zondag alle kerken kan bezingen. Morgen eerst een zware dag, op reis naar Haarlem (kantklossen) en als toetje het damast in het Historisch museum. Dus er zit weer een oude breister in de trein, met weer een nieuwe muts voor mijn eigen walvisvaarder (glazenkop).

 12. @Elma, dat wordt een prachtige dag voor je. Enig dat je ook naar de damasttentoonstelling in Haarlem gaat. Geniet ervan. En als je ’s avonds thuis bent heb je ook nog een walvisvaardersmutsje af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *