Met naald en draad – 250 jaar Dordtse merk- en stoplappen

De tentoonstelling Met naald en draad – 250 jaar Dordtse merk- en stoplappen toont vanaf zaterdag 5 juni een selectie uit de rijke collectie van merk- en stoplappen van de Dordtse musea in Huis Van Gijn aan de Nieuwe Haven in Dordrecht.

De oudste stoplap in de collectie is die van Maria Hoeufft uit 1711. Zij is een kleindochter van Maria de Witt, de oudere zus van Johan en Cornelis de Witt. Op letterdoeken en proeflappen oefende men vroeger het aanbrengen van letters en cijfers, bijvoorbeeld de eigen initialen, voor de nummering van lakens en slopen om het eigen wasgoed op de gemeenschappelijke bleekvelden te kunnen onderscheiden. Op de tentoonstelling hangen onder meer vier van deze oefendoeken van de familie Berentemfel uit de 19de eeuw.

Merklap door Cornelia Hooghwinkel, grootmoeder van Simon van Gijn, 1789

Merklap door Cornelia Agatha Vriesendorp, vrouw van Simon van Gijn, 1851

Cornelia Vriesendorp, de vrouw van Simon van Gijn, is ook met een van haar proeflappen vertegenwoordigd. Op merklappen werd het borduren van motieven zoals huizen, tuinen, dieren en planten geoefend. Ze waren oorspronkelijk bedoeld om kleding te leren versieren, zoals op een versierd zijden vest en een kalotje (mutsje), in een van de vitrines te zien is. Van Cornelia Hooghwinkel, Van Gijns oma, hangen er merklappen uit 1789 en 1791. Van zijn schoonmoeder een uit 1812.

Een bijzondere merklap uit begin 17de eeuw toont de Arma Christi, de lijdenswerktuigen van Christus: het kruis, een ladder, twee speren, waarvan één met een spons en de geselpaal waarop een haan zit, een hamer, spijkers en dobbelstenen.

Oudere meisjes en vrouwen uit de lagere inkomensklassen konden als ze mooi konden borduren en naaien geld bijverdienen door voor anderen de uitzet te merken en verstelwerk uit te voeren. In de latere negentiende eeuw werd borduren ook een tijdverdrijf voor vrouwen. Voorbeelden haalden veel dames uit modetijdschriften en patroonboekjes. Een vitrine toont allerlei zaken die men nodig heeft voor het handwerken zoals speldenkussens, naaldenkokers, schaartjes, vingerhoeden, breipendoppen en nestelpriemen.

In het stadsdepot bewaart Huis Van Gijn een rijke collectie textiel uit het begin van de 18de tot het begin van de 20ste eeuw. ‘Deze tentoonstelling biedt een leuke manier om een deel van die verzameling te laten zien’, aldus Wyke Sybesma van Huis Van Gijn.

Met naald en draad – 250 jaar Dordtse merk en stoplappen, 2e etage Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29/30, van zaterdag 5 juni tot en met zondag 28 november 2010.

Dordrecht heeft meer te bieden dan alleen deze mooie expositie. Hilly kent Dordrecht op haar duimpje en weet de leukste winkels en eetgelegenheden te vinden. Zij heeft voor ons haar favoriete adresjes op een rijtje gezet. Het kan niet anders of Hilly neemt ons als eerste mee naar een echte boekhandel, en wel De Bengel. Bij de kinderboekwinkel de Giraf komt ze ook graag. Voor licht beschadigde boeken met een fikse korting van rond de 40% moet je bij ’t Ramsjgat zijn. De liefste boekhandelaar is volgens Hilly: Ron van De Boekenla, altijd heeft hij een bakkie koffie voor je. ‘Ik ga zelf ’t liefst per ferry vanuit Rotterdam, omdat ik reizen over water zo bijzonder blijf vinden, dan strijk ik altijd meteen neer bij het Veerhuis voor een kop koffie en hazelnootschuimgebak, maar laatst hadden ze dat niet, dus maar doorgegaan naar de beroemde Banketbakkerij van der Sterre voor zijn appelmarijn (en stroopwafels voor ’t goede doel)’, vertelt Hilly.

Hilly: ‘Op het Simon Van Gijn huis was ik al verliefd geworden bij ’t eerste bezoek, nu ondertussen veel veranderd en nog leuker voor een bezoek geworden… zijn keuken was voor ons qua kleur een inspiratie voor onze keuken en schouw om de afzuigkap. Nu zit ook tijdelijk het Dordrechts Museum aan de nieuwe haven, omdat zij met een verbouwing bezig zijn…

Ook de Kloostertuin is leuk om te bezoeken achter het Hof van Holland waar de eerste Staten Generaal der Nederlanden plaatsvond in 1572. Met de boekenmarkt vind je hier de leukste kramen (qua gedichtenbundels, bijzondere cadeau-uitgaven) en ik heb hier ooit een prachtig stuk van Shakespeare gezien, van theatergezelschap Nomade. Het was prachtig qua locatie en creativiteit…

VVV Dordrecht heeft leuke folders over stadswandelingen, kunstrondje Dordt, sprekende gevels (audiotour langs monumenten) en waterrondje Dordt (rondvaart met de fluisterboot).

Verder natuurlijk Creadrecht aan de Voorstraat en de Breicaravan en oh ja, bijzondere zaden bij Vreeken, en voor zalige muffins, brood van Menno etc. naar Zusjes. En voor kleurrijke cadeau’s moet je zijn bij Mundi-color, én de waanzinnige stripwinkel Sjors aan ’t Scheffersplein, mijn God daar heb ik wat zakgeld achtergelaten…

Heel veel antiquariaten en galerietjes om te smullen.

Pandora is zo leuk dat ze blijkbaar een tweede zaak hebben geopend, vlakbij…

’t Zeepaert is ’t oudste laat middeleeuwse huis. Voor oosterse woondecoraties en workshops moet je zijn bij Amida. En tapas eten kan ook zo lekker bij Miro. Dan heb ik ’t nog niet gehad over de heerlijke vis bij Crimpert Salm. Oh ja, dan is er nog dat leuke terras van eetcafé Centre Ville in de Voorstraat. En ’t café, alsof je in een oude apotheek zit.

Misschien heb je nog tijd om het Naaimachinemuseum te bezoeken…

Oké, het toetje: Als je op de fiets bent en in de buurt van/naar Villa Augustus fietst, dan kom je bij een erg lief/leuk/idyllisch/idealistisch plekje: eerlijk lekker eten bij Huiskamercafé Fluitekruid, en ’t fietst daar zo mooi, Holland op z’n mooist! En daarnaast is een overnachting mogelijk bij Herberg De Kop van ’t Land.

Oké, nog koffie? Ga dan naar Coffee etc. Liever thee? Ga dan naar Het Theewinkeltje.’

Hilly, redden wij dit allemaal op één dag? Ik denk dat wij op zijn minst een lang weekend moeten boeken…

28 gedachten over “Met naald en draad – 250 jaar Dordtse merk- en stoplappen

 1. Leuk! Hoog tijd om een weekendje te plannen bij mijn jongste broer in Dordrecht!

 2. hahah verder heb ik geen adhd hoor ,maar dordt is zo leuk, ook al de mooie panden ,die ze de laatste tijd steeds vaker aan t opknappen zijn….want die verwaarloosden ze wel hoor….hihi
  het is zeker niet op 1 dag te doen ,maar een stad om telkens naar terug te keren…
  ben vooral ook erg benieuwd naar de tentoonstelling
  enne dan heb ik nu nog iemand toe te voegen aan mijn dordtse favorieten ,laatst volgde ik een workshop bij Sary Maas, http://www.witopwit.com/ , lekker in een klein groepje , dus alle begeleiding ,die je wenst aan het marker rijglijf werken en de info was super en allemaal zo mooi verzorgd …echt een aanrader en ze doet veel ….zelf is ze een ware kunstenares met naald en draad…
  je zou eigenlijk eens een logje aan haar werk moeten besteden Berthi 😉
  ook doen ze jaarlijks veel met een quiltgroep in goedereede, daarvoor was ze ook met een prachtig kunstwerk bezig…

 3. enne bij “fluitekruid”in de omgeving : holland op zijn mooist….echt waar je hart gaat open en je blijft foto’s maken…..zie maar bij de link ;))))

 4. wat een leuke tentoonstelling, em dan de ret van Dordt , het is inderdaad minstens een midweek. basje (ik heb medelijden met je Berthi. Misschien dat je tegen het einde van de tentoonstelling toch nog eens naar Dordt kunt, Ik wens het je toe.

 5. Mensen we hoeven deze zomer echt niet het buitenland in. Voor dat je uit gekeken bent in Dordrecht is je vakantie om. En dan hebben nog niet eens over de workshops bij Wit op Wit gehad.
  Hilly dank je wel voor deze mooie tour door Dordrecht.

 6. hee hilda was jij ook bij wit op wit een keer? leuk he?
  enne waar hoor je dat nog ,als je net lekker bij de boeken aan t snuffelen bent ,en dat ook nog heeeel lang wilt…of je trek hebt in een bakkie? juist bij de boekenla..en als je daar een stukje verder loopt heb je links ook zo’n lekkere snuffel/rommelwinkel met mooie schilderijlijstjes voor je borduurtjes;)

 7. Dit is een prachtige log die ik strakjes nog eens op m’n gemak ga bekijken, met alle links en zo. De merklappen zijn heel mooi!

 8. In het huis van Gijn is heel wat moois te zien. Ook de wandeling met Hillie door Dordrecht was erg leuk. De appelmarijn heb ik maar overgeslagen.

 9. Ik zal Dordrecht echt gaan bezoeken. Met zoveel informatie in deze log gaat een dag te kort zijn en dan ook nog natuurlijk de merklappen bekijken.
  Dank Hilly en Berthi.

 10. We zijn al een dagje(..) aan t plannen.
  En hier al lekker veel foto’s voor de voorpret.

 11. Nou Hilly,jij bent een echte promotor van Dordrecht! Dankjewel voor alle leuke tips,het ziet er allemaal zéér verleidelijk uit!

 12. En vergeet de jaarlijkse boekenmarkt niet. Heel gezellig en voor de meereizende, niet boekliefhebbers veel terrasjes. Mijn man nestelt zich op zo’n terras met grote tas en geniet van het publiek dat blij is met de aankopen. Ik loop dan af en aan en vul die tas met nieuwe aanwinsten. Ieder jaar een vast punt in onze agenda. Dit jaar staat 4 juli genoteerd.
  Dordrecht is inderdaad een heerlijke stad Hilly.
  Anneke SK

 13. @Hilly, ik heb Sary Maas genoteerd!
  Ik kon geen link van Centre Ville vinden. Leuk dat jij deze panorama hebt opgeduikeld!
  Het wordt echt tijd dat ik weer naar Dordrecht ga. Het is zo lang geleden dat ik er was. Deze merklappenexpositie is zo wie zo al een reden om een dagje Dordrecht te plannen. Het zal er voorlopig nog niet inzitten, maar wie weet misschien over enkele maanden.
  @mieke s, wat komt de postbode lekker vroeg bij jou. Ik moet altijd geduld hebben tot laat op de middag!:-)
  @Anneke SK, de boekenmarkt in Dordrecht is absoluut een aanrader. Ik vind het zelfs de gezelligste boekenmarkt van Nederland. Hilly noemt de boekenmarkt ook in de log.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/07/boekenmarkt-dor.html
  @basje, gelukkig loopt de expositie vrij lang zodat ik misschien later in het jaar naar het museum kan gaan.

 14. Hilly, wat een leuk en uitgebreide informatie over Dordrecht, dank je wel, ik woon er tamelijk dichtbij maar ben ik nooit geweest, is nu zeker een reden om Dordt te bezoeken, gelukkig is de tentoonstelling nog tot in het najaar, want ik kom pas 1 oktober terug in Nederland.

 15. Vergeet Galerie Intermezzo niet, eveneens in de Voorstraat. En Lunchroom Den Witten Haen aan de Groenmarkt, en…
  Weet je wat? Kijk eens op de Evenementenkalender 2010! Het lukt me niet om hyperlinks te plaatsen, maar Google eens op deze termen en je zult versteld staan, wat er allemaal in Dordt te zien en te beleven is!

 16. @Neeltje, er komen steeds meer leuke adresjes bij. We moeten nu zeker een week uittrekken om overal een bezoekje aan te kunnen brengen.
  Galerie Intermezzo:
  http://www.galerie-intermezzo.nl/
  Mooie exposities!
  Lunchroom Den Witten Haen:
  http://www.denwittenhaen.nl/index.html
  Prachtige locatie en het eten ziet er heerlijk uit.
  En de evenementenkalender vanDordrecht:
  http://cms.dordrecht.nl/dordt?waxtrapp=skmxlDsHaKnPvBJoEhDdB
  Na al deze informatie wordt Dordrecht overspoeld met dagjesmensen!

 17. Mooi logje over een ongetwijfeld erg mooie tentoonstelling. Ik kreeg vorige week ook al een berichtje van Hilly hierover en ook eentje van Annette. Goeie uitgaanstip voor ons handwerksters 🙂

 18. Goeie tip!
  Zeker voor mij, ik woon er vlak bij en kom er dus ook regelmatig. Alle adresjes komen mij zeer bekend voor en ik sta dus ook wel eens koffie te drinken in de Boekenla. Ik heb er ooit hele mooie oude handwerkboekjes gekocht!
  De stad blijft voor iedereen een aanrader, hoewel het NU een beetje aanpassen is met de wegopbrekingen bij het station! Maar als je met de Ferry kunt komen heb je daar geen last van…

 19. die tentoonstelling is er gelukkig nog lang! en als ik er naar toe zou gaan, kom ik nog eens terug bij dit bericht om alle leuke adresjes op te slaan!
  ik hoop dat het jou, met je arme voetje, ook lukt naar de merklappen te gaan kijken. of ben je al geweest?

 20. @lheurebleue, nee, ik ben nog niet geweest. Dat lukt niet met mijn voet. Gelukkig loopt de tentoonstelling nog lang zodat ik misschien over een paar maandan alsnog kan gaan.

 21. Als je een paar dagen weg geweest bent heb je een avond nodig om Berthi.web-log in te halen. Wat staat er weer veel op.
  Dat Hazelnootgebak komt vast van Bakker Brokking in Dordrecht die is er beroemd om.
  En dat Villa Augustus met zn tuin waar allerhande groenten in gekweekt worden die dan in het restaurant verwerkt worden , echt byzonder. Je kan er ook slapen als al dat gezonde voedsel je te machtig is geworden.
  Berthi je moet een keer naar Dordrecht gaan en dan met de Ferry naar Rotterdam om van de fraaie sky-line te genieten.
  Zowel het oude (DORDT) als het nieuwe van Rotterdam kan ons bekoren.

 22. neeltje , bedankt…ik zei tegen Berthi , er is nog een winkel in een mooi pand met werk van moderne ontwerpers ,maar daar weet ik de naam /straat niet van, maar vond ik echt iets voor berthi en door jou heeft ze dat adres nu toch , super!!!!!

 23. @Hilly, ik moet een notitieboekje meenemen met alle adresjes, of nog beter… de log uitprinten en alle extra adresjes uit de reacties toevoegen.
  Ik moet minstens een week naar Dordrecht…

 24. Wat een pracht en praal in het Simon van Gijn, ik was er nog niet zo lang geleden, zelfs zonder merklappen expo is het al een bezoek waard. Nu ga ik het gelijk in mijn agenda zetten, een dagje Dordt….Bedankt Hilly voor de leuke adressen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *