Workshop van Voetjebreed

De cursisten van Iet van de Vrande vormen samen de quiltclub Voetjebreed. Met een expositiestand waren zij vertegenwoordigd op het Quiltfestival in Wilwerwiltz. Bezoekers konden deelnemen aan de workshop Werken met textielkrijt, georganiseerd door de dames van Voetjebreed. Mien B. is één van de leden van deze quiltclub en zij reisde mee naar Luxemburg. Mien B. legt uit hoe de workshop in zijn werk ging: ‘De deelnemers kregen een lapje katoen met drie afgeplakte vierkantjes. Onder het eerste vierkantje lag een stukje kant. Dat reliëf werd zichtbaar. De andere vierkantjes mochten ze zelf “inkleuren”. Door het daarna goed heet te strijken werd het gefixeerd en is het wasbaar. Voor de kinderen die (met veel plezier) deelnamen maakten we de kaarten helemaal af, geplakt onder het passe-partout. Quiltsters gaven we de tip om het thuis nog met wat stiksels (machine of hand), kraaltjes en/of pailletjes te “versieren” en kregen ze de drie kaarten mee om zelf thuis af te maken. Er werd heel enthousiast “ingekleurd”. De krijtjes die we gebruikten waren van Markal oil paint (de duurdere) en Pentel (’n doosje met 15 kleuren kost € 4,95). Verkrijgbaar bij onder andere Pipoos.’

Op het Quiltfestival waren de inmiddels bekende Afghaanse vierkantjes te koop. Maar… Mien B. zag tussen al die geborduurde vierkantjes drie heel mooie borduurwerkjes liggen. Daar hoefde ze niet over na te denken. De eerste twee borduurwerkjes hebben een afmeting van 18 x 18 cm, het laatste werk is 29 x 34 cm.

10 gedachten over “Workshop van Voetjebreed

 1. @Mien B., een workshop die een leuk resultaat geeft en niet te lang duurt. Dit is een mooie onderbreking voor de bezoekers. Daarom heel begrijpelijk dat iedereen enthousiast reageerde.
  WAUW, wat een schitterende Afghaanse borduurwerkjes. Zo mooi van kleur en samenstelling en een stuk groter dan de gewone Afghaanse vierkantjes. Heb je al een idee of je ze in een quilt gaat verwerken? Of laat je ze zo?

 2. DH en ik wilden in Wilwerwiltz alles zien in één dag. Daardoor kwamen we tijd tekort om de workshop bij Iet en Mien te doen. Wel hebben ze de techniek aan ons uit kunnen leggen. Prachtige voorbeelden hadden ze, waardoor de verleiding om het te gaan proberen toch wel groot was.
  Mien, wat een prachtige Afghaantjes heb je “gescoord”! Die vertellen een verhaal.

 3. Ja deze”afghaantjes” hadden op mij liggen wachten……zo mooi !
  Wordt het inlijsten of……???

 4. Dat is een leuke techniek, ga hem vast eens proberen. De afghaantjes zijn prachtige kleine ‘schilderijtjes’.

 5. Wat een leuke techniek! Ik ga zeker met mijn kleindochter ( 4 jaar) zo’n lapje maken. Samen zullen we de versiering uitkiezen en misschien ook wel samen plakken/borduren.
  Ik geef het idee ook door aan mijn zoon, die in het basisonderwijs werkzaam is.
  Fijne dag en de hartelijke groeten van Lia

 6. Leuk die workshop voor groot en klein! Mooie borduurtjes Mien!

 7. Jong geleerd is oud gedaan….leuk zo´n workshop!
  Mooi borduurwerk, mooi om een blik op hun leven te kunnen werpen. Wel valt op….de man leest krant en reist…de vrouw doet het werk.
  Niks nieuws onder de zon dus 😉

 8. Leuk om te zien hoe je stof kunt bewerken. In Merkwaardig zal ik ook een cursus over bewerken van stof. Helaas net te ver van mij vandaan. De afg. afgbeeldingen zijn zeer mooi echt iets voor Mien.

 9. Leuk om op een workshop iets nieuws te leren . Toen ik de laatste keer in Leiden was in de Pieterskerk , ik denk in 2003-Quiltersgilde , deed ik ook mee aan een eenvoudig workshopje . Het gebeurde eigenlijk op speciaal verzoek van een vriendelijk familielid , die zei dat moet je doen , is net iets voor jou .
  Nu zou ik niet ze snel meer iets nieuws gaan proberen en oh weer andere materialen in huis halen . Maar eigenlijk zit ik nog zo vol met plannen dat zal een feest zijn om er eens wat verder mee te komen , dan alleen plannen in m,n hoofd . Ik zit tegenwoordig erg naar het weekend uit te kijken dan is er rust .
  Het is evengoed heerlijk om hier wel van alles op de hoogte te blijven en er wordt zoveel geboden . Het werkje met het landschapje vind ik prachtig zoveel een voud dat toch zoveel moois laat zien . De stiksels geven er natuurlijk een speciaal effect aan .
  De Afghaantjes zijn weer juweeltjes in stralende kleuren en hebben elk ook hun verhaal .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *