Een Mooi Ding

Voor het eerst worden alle zalen van Museum Hilversum ingezet voor een expositie. Aanleiding voor de tentoonstelling Een Mooi Ding is de 125e geboortedag van Willem Marinus Dudok (1884-1974) die onder meer het raadhuis van Hilversum ontwierp.

In alle zalen worden tientallen objecten getoont van beroemde namen uit het verleden zoals Berlage en Cachet, en bekende namen van nu zoals Droog Design en Studio Makkink & Bey.

Als bezoeker van de tentoonstelling Een Mooi Ding krijg je een rondgang langs 120 jaar Nederlands design: Van bijvoorbeeld de Egyptische stoel van Berlage tot de Rag Chair (Voddenstoel) van Tejo Remy.

Er is veel textiel te zien op de tentoonstelling. Op de foto zie je de jas en rok ‘Orson en Bodil’ van Alexander van Slobbe (2002), tegen de wand de wandkleden Pelle, Gullspira en Mikkel van Hella Jongerius voor IKEA (2009), en rechts de Flax Pouf door Christien Meindertsma (2009), de gispenstoel (1931) en een tekenkruk van Dudok (1931).

Museum Hilversum heeft gebruikgemaakt van bruiklenen uit veel particuliere collecties en musea. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De expositie loopt tot en met 15 augustus 2010.

Is Hilversum te ver voor je dan heb ik een goed alternatief. In Museum de Kantfabriek vindt zondag 6 juni van 10.00 tot 17.00 uur een cursusmarkt plaats. Het cursusaanbod voor de periode van september tot december 2010 wordt er die dag gepresenteerd. De docenten zijn zelf aanwezig om uitleg te geven over hun cursus. Voor het komend seizoen staan de volgende cursussen gepland: Het pimpen van kleding, kleding maken, sieraden vilten, zeefdrukken op stof, punchen, werken met verdwijnfolie, Amerikaans patchwork en quilten, pronkrol (snuffelcursus borduren), en sokken breien. Voor kinderen: T-shirt stempelen, naaldvilten van een beestje, kantklossen en punchen.

Heb je zaterdag 5 juni vrij dan is een uitstapje naar de textielmarkt in Geldrop de moeite waard. Naast de 30 deelnemers aan de markt zullen er in het Weverijmuseum Geldrop activiteiten worden georganiseerd, waaronder een lezing van Frans van Rood met als thema Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukte textiel voor Afrika. Frans van Rood is voormalig hoofd Design en Ontwikkeling van Vlisco.

10 gedachten over “Een Mooi Ding

 1. De voddenstoel is een mooi voorbeeld van hergebruik. Vroeger had je in de kamer vaak een grote leren poef staan, die ook gevuld werd met vodden.
  Als je niet in de gelegenheid bent om wat van deze mooie tentoonstellingen te bezoeken.
  Bij de webshop van “Droog Desingn” hebben ze mooie hebbedingetjes en met IDEAL heb je ze zo in huis zonder van je stoel te hoeven.

 2. mooie tips en beide weer veel te ver voor mij. Ik ga googelen naar va alles en nog wat Hoe gaat het lopen met de krukken, ben je al wat handiger met de xtra benen Ik weet er alles van

 3. O o o o weer iets wat ik aan mij voorbij moet laten gaan (knarsknars) Dutch design daar ben ik dol op maar ik mag niet in de auto…..Nou wordt het toch echt tijd dat ik medelijden met mezelf krijg 😉
  Maar toch bedankt voor de tip. Dutch design loopt niet weg en er zullen nog meer gelegenheden komen!

 4. Die voddenstoel brengt mij op een idee , al mijn lappen werk hier in huis dusdanig stapelen en rangschikken dat ik ook een stoel kan creeeren .
  Al het andere zal ik nog eens komen lezen .

 5. @lheurebleue, ik vind het fijn dat er van tijd tot tijd heel mooie tips binnenkomen in mijn mailbox.
  Het was Frederike (inmiddels wel bekend bij iedereen) die mij attent maakte op deze mooie tentoonstelling.
  @Elma, ik hoor de voddenman met zijn handkar nog door de straten schreeuwen.
  In Brabant zeggen ze tegen vodden ook wel todden.
  @Basje, na vier weken verplichte rust word ik inderdaad handiger met de krukken, maar veel lopen zit er niet in omdat mijn voet de meeste tijd omhoog moet liggen.
  Laat we hopen dat ik op 14 juni beloond word met loopgips. De röntgenfoto zal het uitwijzen.
  Ik weet dat jij vaak in de ‘kreukels’ hebt gelegen. Maar jij bent een doorzetter en zeurt niet. Kijk maar eens wat jij nu allemaal nog onderneemt! Chapeau!
  @Mieke S,… vervelend, maar ik hoop toch wel dat jij al resultaat boekt met jouw herstel!
  @Gerrie, dat wordt een bijzonder ontwerp!
  @Elza, Dutch design mag er zijn!!!

 6. Ha fijn je tip over “Een mooi ding” Berthi, heb nog een paar vakantiedagen, dus ik ga zeker kijken, heerlijk dromen tussen al dat moois.
  Hoop dat je al weer wat opknapt,
  beterschapsgroetjes, Anje.

 7. Wat een feeststoel, heb je wel veel oude lappen voor nodig. De handschoen vind ik ook geweldig.
  Houd je het nog een beetje uit in je gipsje met dit warme weer? Ik heb er soms last van dat mijn been een beetje opzet van de warmte en dan knelt het gips, kortom, benen omhoog en breien.

 8. @Annita, het valt me reuze mee met de warmte. Misschien zou ik meer last krijgen als ik buiten in de zon ga zitten, maar dat doe ik niet. Plus, het merendeel van de dag heb ik net als jij mijn voet omhoog liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *