15 gedachten over “Vervolg V&A Museum

 1. Als ik het weer terug zie realiseer ik me weer wat een gruwelijke martelwerktuigen de dames onder hun prachtige robes droegen. De corsetten met veel, heel veel baleinen die in het lijf prikten. De kussens gevoerd met paardenhaar, dus loodzwaar, op de onderrug gebonden om de verlangde queue de Paris te krijgen. De bovenkleding is prachtig maar je kunt er alleen maar mee rechtop staan. Geen wonder dat de dames bij het minste geringste flauwvielen. Nee we tellen onze zegeningen morgen met de lange broek aan op de fiets. Alhoewel dat soms ook niet alles is, he Berthi.
  Anneke SK

 2. Dit lijkt mij ook niet zo lekker te zitten, maar op Urk hebben wij ook rijglijfjes vroeger gevult met walvisbaleinen en tegenwoordig met gesplitst pitriet. Maar die zitten heerlijk en ze zijn ook prachtig om te zien. Volgende week wil ik er wat over gaan schrijven op mijn weblog. Dus, neem gerust een kijkje.
  groetjes Antje

 3. @Anneke Sk, soms kan het verkeerd gaan op de fiets! Maar toch moet ik er niet aan denken om een van deze kledingstukken te moeten dragen. We moeten wel bedenken dat deze kleding ook alleen voor de elite was weggelegd. Het merendeel van de mensen had voor luxe kleding absoluut geen geld. Hun kleding was soberder en versleet tot op de draad. Er was immers weinig geld om nieuw goed aan te schaffen.
  Wel fijn dat we in het museum textiel uit vervlogen tijden kunnen bewonderen zodat we weten hoe er geleefd werd.

 4. Wat een vreselijk onhandige dingen droegen de vrouwen toen hé?Je moet er niet aan denken om al die balijnen dingen te moeten dragen. Mar de gewone man/vrouw zullen deze zaken niet gedragen hebben. Die moesten hard werken en zich niet voortschrijden zoals de elite. Maar wel mooi om deze foto’s te zien. Ooit ben ik ook in V&A museum geweest. Toen ook erg van genoten.

 5. Zondag werd het een thuisblijfdag door de vele regen. Daarom eindelijk tijd voor een film!
  Deze:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_I_(TV_series)
  En dan zie je hoe de film begint met het uitkleden van Elizabeth, deel voor deel wordt afgenomen ook een paar van die kussentjes die de rok mooi laten bollen…
  en nu zie ik hier bij jou Berthi óók van die rolletjes 😉
  en lijfjes en nog meer moois.
  Leuk om te zien met dank aan Anneke en Berthi.

 6. Niet alleen de vrouwenen droegen corsetten ook sommige mannen droegen dit. Duur uit ijdelheid. Dat de vrouwen vaak longonsteking kregen en daar aan overleden wat op de koop toe genomen. Maar je moet toegeven de kleding van de elite kring is toch wel mooi.

 7. Anneke, Geweldig mooie fotos en het heeft op deze manier ook weinig uitleg nodig. Al die rollen en kussens om mooi te zijn,. Ik moet er niet aan denken. Berthi dank voor het doorgeven van al dat moois.

 8. prachtig om te zien, maar je moet er toch niet aan denken dat je zoiets moet dragen!!

 9. Ik moet er ook niet aan denken het te moeten dragen….maar passen zou ik het wel eens willen!

 10. Verbazingwekkend toch dat mensen door de eeuwen heen zó graag mooi gevonden willen worden, dat ze zelfs pijnlijke en vaak de gezondheid schadende kleding en schoeisel gaan dragen.
  Het V&A-museum hoop ik toch ook nog eens te gaan bezoeken. Prachtige foto’s komen hier voorbij.

 11. Soms is het wel lekker om een beetje ondersteuning te krijgen om de hoebeltjes en boebeltjes weg te werken.
  Maar een prachtige collectie in dit museum.
  Elma

 12. Leuk om zo een kijkje te kunnen nemen onder de rokken, gelukkig hoeven wij het in deze tijd niet meer zo strak te dragen. Toch geweldig dat deze kleding-ondersteunende stukken nog bewaard zijn gebleven.
  Ik geloof wel wat Antje zegt, dat het tegenwoordige materiaal best wel lekker kan zitten. Ik kijk naar jouw stukje hierover uit.

 13. Ben zo blij dat ik mij vanochtend niet hoefde in te rijgen en maar sjorren om de veter dicht te krijgen . Ik zou wel wat steun aan het lijf kunnen gebruiken , maar dan wel zonder baleinen .
  Ik heb trouwens ook geen kamermeisje /kleedster in dienst .
  Wanneer alle onderdelen aan zijn , begint het bovenwerk en door al het gesnoer kan dat er wel heel charmant uitzien , zonder te denken hoe dat zal aanvoelen zo,n wespentaille . De japonnen zien er prachtig uit met veel kant en al de frutsels langs de manchet dat past alleen maar voor hen die dagelijks chique en voornaam door het leven gingen . Het blijft leuk om dit alles vol bewondering te bekijken .

 14. wat een kunstwerken! maar of het praktisch om dragen is? en hoeveel kameniers heb je nodig om je aan te kleden????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *