Een praatje over garen
Handwerkpakketten borduur je meestal met de bijgeleverde of aanbevolen garens. Als je vrij ontwerpt, is het fijn om over een mooie collectie garens te beschikken. Daarom bezoek ik graag markten en winkels om die ‘verzameling’ uit te breiden. Het loont de moeite om overal naar garens te zoeken, want goede handwerkwinkels zitten soms in kleine dorpen.
Na tientallen jaren bezit ik een fraaie collectie garens in minstens 2000 kleuren. Dat is echt genieten! Ondertussen heb ik genoeg garen voor de komende 50 jaar (en nu maar hopen dat ik minstens 113 wordt). Van waar die gretigheid? Ik weet het niet, maar zie het ook wel bij collega’s. Bijvoorbeeld quilters met grote kasten vol stoffen en liefhebbers van oude merklappen, die hun hele huis volhangen, etc.
Ik gebruik alle soorten garens door elkaar, zo lang het garen maar niet te dik is. De grondstof maakt me niet uit, zo gebruik ik zijde, (gemerceriseerde) katoen, viscose, metaal en soms synthetische (onder andere polyester en polyamide) garens. De grote verschillen in glans en structuur zijn aantrekkelijk om bewust toe te passen in mijn werk. Linnengaren borduurt een beetje stroef, al kun je met het stugge ijzergaren wel speciale, hoekige effecten bereiken. Wol komt niet voor in mijn collectie. Er wordt gelukkig nog steeds prachtig garen geproduceerd, bijvoorbeeld van: Gloriana, Tentakulum, DMC, Madeira, YLI Vaupel & Heilenbeck en Anchor. Met het goedkopere Venus garen heb ik geen ervaring.



Ik borduur graag met splijtzijde (ook wel mouliné genaamd). Zoals bekend is een draad opgebouwd uit meerdere dunne draden. Ik gebruik meestal twee draden. Het is niet nodig altijd draden in dezelfde kleur te nemen. Het combineren van verschillende kleuren splijtzijde geeft een mooi effect, bijvoorbeeld draadjes in aflopende tinten rood of blauw. Het hoeft natuurlijk niet altijd ’ton sur ton’: de combinatie zwart/wit geeft bijvoorbeeld een levendig spikkel effect bij het borduren van kruissteekjes. Leuk om te proberen!


Ik houd van meerkleurig garen zoals van onder andere Oliver Twist en ben een grote fan van Caron (Wildflowers en Waterlelies) (zie eerste foto hierboven) en DMC en Anchor hebben het ook in hun collectie. Op The Knitting and Stitching Show in London heb ik fraai Japans metaalgaren (zie tweede foto hierboven) gekocht, er staat geen merknaam op, helaas. Dat garen glanst minder hard dan metaalgaren van Madeira of Kreinik. Helaas is metaalgaren vrij kwetsbaar, daarom verwerk ik soms de streng garen in één keer op mijn lap en zet de draden vast met honderden kleine steekjes. Fluoriserende garens in kleuren zijn ook leuk om te gebruiken voor een bijzonder accent. Vennecolcoton maakt mooie zachte borduurgarens, die wat sneller breken (dus een korte draad gebruiken).
Iedere keer ontdek ik weer wat nieuws, zoals kaarten met zes soorten meerkleurig garen van Joy Crafts, die ik in een hobbywinkel vond. Yarn by Chrissie (zie allereerste foto bij dit verhaal) staat erop. Het wordt voor het borduren van ansichtkaarten gebruikt. Verder zijn de fijnere haak-, quilt- en kantklosgarens natuurlijk prima om mee te borduren. En vergeet vooral niet naai- en knopengaren van onder andere Amman (zijde) en Gütermann.

Het originele Blomstergaren uit Denemarken borduurt wel fijn, maar is toch minder goed bevallen. In het verleden zat er een grote variatie in de kleuren als gevolg van verschillende verfbaden en het gaf af in de was. Ik weet niet zeker of dat nog zo is. Andere fabrikanten produceren tegenwoordig ook een soort ‘bloemengaren’, dit is enkeldraads katoenen borduurgaren, dat mat oogt (niet gemerceriseerd). Er is ook prachtig hand geverfd zijden garen te koop, maar soms is dat een risico. De kleurechtheid is onzeker en men adviseert om het voor gebruik te wassen. Verder moet je een beetje uitkijken met restjes oud garen. Oud garen kan verschoten zijn en nog erger: geleidelijk gaan verteren. Onbekend garen vooral testen op wasechtheid.

Mijn garens worden opgeborgen in kastjes, gesorteerd op kleur, alle merken en grondstoffen door elkaar. Ik heb mooie kastjes, elk met drie laatjes, waarin 36 triplex ‘kaartjes’ zitten, waar het garen omheen is gewonden. Volgens de winkel zijn deze kastjes niet meer te koop (oorspronkelijke leverancier: Pako Handwerken), dus als iemand nog een adresje voor me weet of ze wil doorverkopen?

De kat is geborduurd met meerkleurig Caron garen.
Tot slot: ik koop zelden borduurlinnen. Ik gebruik bijna altijd Kettgarn linnen (artikel 240, met 22 draden per cm) van weverij Weddigen uit Duitsland (destijds gekocht bij De Vlijt in Utrecht). De stof is alleen in wit en crème te koop, daarom verf ik het soms. Deze stof lijkt op Zweigart linnen in de kwaliteit Kingston (ook 22 draden per cm). De meeste gespecialiseerde handwerkzaken verkopen het merk Zweigart.
©Tilleke Schwarz, 19 mei 2010
Tilleke@ dit is genieten van al die mooie garens in de mooiste kleuren, wat heb je mooie kastjes. Jammer dat ze niet meer gemaakt worden.
Ik ben blij dat er meer mensen zo graag borduurzijde verzamelen,
113 vind ik wel een mooie leeftijd.
Dan kun je nog heel wat mooie verhalen borduren.
Elma
Waar gaat dit naartoe, dacht ik toen ik het las. (ik had de titel nog niet gelezen) Naar Tilleke dus. Heel herkenbaar hihi.
@Tilleke, heel veel dank voor deze mooie bijdrage. Ik heb jouw prachtige borduurkamer met veel licht, veel boeken en heel veel borduurgarens in het echt mogen bewonderen. Het maakte indruk op mij en het staat nog steeds op mijn netvlies. Ook geweldig hoe netjes en overzichtelijk jij alles opgeborgen hebt. Echt genieten!
Ik bracht Venusgaren mee uit Bangkok, het handborduurgaren is mooi en sterk, het machineborduurgaren is ook mooi, maar minder sterk dus daar borduur ik in ieder geval geen handdoeken mee, maar voor een boekenlegger is het prima garen. In Bangkok kostte een klos van 1000 meter 45 eurocent….handborduurgaren 15 eurocent dat was in 2006.
Sprakeloos !!! een garen Walhalla!!!
Tilleke , wat een prachtige uiteenzetting en dat we even in je voorraad mogen snuffelen .
De vele merken die voorbij komen , daar zal ik mij ook niet meer druk om maken , zo ik borduur met wat ik heb .
Mijn eerste gedachte bij de triplex ‘kaartjes’ is gaat het garen niet slijten op de harde zijranden .
Het doet mij denken aan de Zondagmiddagen samen met mijn vriendin bezig zijn met borduren . We sneden keurige kartonnen kaartjes en daarop werd het borduurgaren gewonden . We hadden dus oorlogsgaren en ik meen ook 6 draads , heel erg glanzend , een soort kunstzijde .
We hadden ondervonden dat het enorm ging slijten aan de kartonranden .
Al waren we net bevrijd , het zou nog lang duren eer er weer mooi garen verkocht zou worden . Eerst hebben we de kaartjes met een stukje papier omwikkeld en later gingen we er nog meer zachtheid aan geven . Het papier voldeed niet voldoende . Zo werd ieder kaartje bekleed met een stukje flanel en keurig vast genaaid .
Mijn voorraad is de laatste jaren niet gegroeid en het meeste wordt in platte koekblikken bewaard . Als het even kan in gesorteerde kleurbundeltjes bij elkaar .
Ik vraag heel bescheiden of je toch ook nog een of meerdere veelkeurige warrige lossebollen hebt , waar je zo heerlijk een enkel draadje uit kunt vissen . Ik vind het heerlijk , want we zijn immers zuinig en gooien niet onnodig draadjes weg .
De merknaam Pako zie ik ook nergens meer , ze gaven borduurpakketten uit .
Je zou moeten horen waar er ergens oude handwerkwinkeltjes helaas hun zaak moeten sluiten . Daar komen soms dromen vandaan , dat je bijna niet kan geloven dat het nog bestaat . Wat mijn verkondiging altijd was , nooit je mond houden en alleen het hoog nodige zeggen in hobby /handwerkwinkels . Praten in een winkel over je interesses en je weet maar nooit hoe je iets wijzer wordt .
Dankjewel voor de mooie uiteenzetting .
Als ik nog even mijn ogen langs al je garen laat gaan dan is het een stralende kleurenpracht .
Hallo Gerrie,
Ik heb nog geen last van slijtage tot nu toe gehad. Ik denk dat het komt omdat ik eerst de wikkel (met kleurnummer etc.) over de randen doe dus onder het garen. Verder natuurlijk niet te strak opwinden. Maar je hebt helemaal gelijk, eerst bekleden met een lapje is natuurlijk veel professioneler. Want dat triplex is te zuur en tast het garen aan, etc. etc. Eigenlijk zou ik alles opnieuw moeten doen, eerst moed verzamelen . . . . .
Ik heb geen bolletjes of blikjes met losse draadjes, dat lijkt me niet zo overzichtelijk. Restjes garen wind ik gewoon om de kaartjes met hetzelfde garen heen voor een volgend gebruik.
Ja en dan die winkels die gaan sluiten . . bij ons in Pijnacker is een een soort winkel van Sinkel, die alles van zo’n zaak heeft opgekocht en daar heb ik strengen Caron garen voor 50 cent per streng kunnen kopen (en 6 voor 2,50 euro) en dikke strengen DMC perlgaren voor diezelfde prijs. Dit alles natuurlijk maar in een paar kleuren. Ik geloof dat ze nog wel wat hebben, dus op naar Pijnacker (Raadhuisplein).
groetjes,
Tilleke
Goeden morgen Tilleke , dank voor je antwoord .
Je hebt werkelijk alles perfect gesorteerd .
En dat je het volhoudt met ieder draadje dat over blijft . . . !
Kom je er wel eens aan toe om over de grens te snuffelen , bijv. Duitsland , daar zijn soms ook goede winkels met een breed assortiment . Ik blijf je volgen , kom helaas niet zo vaak meer op exposities .
Daarom is het juist zo fijn dat thuisblijvers zoveel moois beleven op de web-logs .
Goedemorgen Tilleke,
Ik geniet altijd van je ontwerpen! En ik geniet ook van je verhaal over garens. Het is een boeiend en warm verhaal.
Mijn warenkennis is weer uitgebreid! ( Sinds ik iedere dag op de weblog van Berthi kijk, is mijn wereld van het handwerken gegroeid!
Fijne dag en de hartelijke groeten van Lia
Tilleke, bedankt voor het meegenieten, ik kom meteen tot rust na de ochtendstress.
kleueren en garens en en mooi verhaal Wist niet dar er ziveel soorten zijn, Leuke poes, basje
Voor dit log kom ik nog een keer terug, er is zoveel informatie en linkjes. Erg leuk. Bedankt Tilleke en Berthi.
Al heb ik bij lange na niet zo’n grote verzameling als Tilleke, ik herken me toch wel een beetje in het verhaal! Wat zijn die Pako-dozen-kastjes mooi!
Venus garen is mijn favoriet voor borduurwerk waarbij ik met katoenen splijtgaren wil werken. Ik vind de kwaliteit beter dan DMC. De draad slijt minder snel en de glans vind ik mooier. Ik ben ertoe gekomen na advies van Annemiek Koning van De Handwerkboetiek in Roden en heb er nooit spijt van gehad dat ik me heb laten overhalen.
Overigens: mijn kinderen kijken naar mijn dozen en zeggen: en dát moeten wij later allemaal opruimen…..:-((
Wat een heerlijke collectie garens. En die laatjesdozen zijn prachtig. Ik ben al een tijdje op zoek naar b.v. een oude DMC ladenkast maar toe nu toe zonder resultaat. Daarom heb ik de garens nu opgeruimd in (zuurvrij!) negatief hoezen van de Hema. Complete streng erin en per kleur in een map.
Bedankt Tilleke voor je leuke verhaal en alle linkjes.
Anneke SK
113 ja dat hoop ik ook te worden en wat een geweldige verzameling garen heb je .
En die kastjes helemaal mooi.
Bedankt voor het mogen meekijken in je garenvoorraad.
Wat een inspirerend verhaal weer. Genieten om te lezen en heerlijk om te weten dat er nog meer kleuren- en handwerk-freaks zijn. Heel herkenbaar!
Dank Tilleke voor deze leuke input en voor jou en Berthi: keep up the good work! Ik blijf deze blog graag volgen.
@Ellabella, je hebt zeker een mooi voorraadje garen ingeslagen?
@Gerrie, ik pak een kartonnetje, knip daar gaatjes in om vervolgens het strengetje borduurgaren dat ik ga gebruiken er doorheen te halen. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen methode.
@Lia, je kennis delen met anderen is het mooiste wat er is.
@Maaike, dit is zeker een log naar jouw hart!
@Mieke S, ik vind het borduurgaren van DMC sneller breken dan vroeger. Dit kan ook komen doordat ik misschien een te lange draad neem.
Er komt een tijd dat je kinderen verzot raken op jouw handwerkmaterialen en ontwerpen…
@Edith, leuk om een reactie van je te lezen en fijn om te horen dat je mijn blog graag volgt.
Het is altijd verrassend als je een kijkje mag nemen in andermans garenparadijs. In de reactie van Gerrie lees ik dat mijn gewoonte om draadjes in een doosje te stoppen een naam heeft: lossebollen. Ik kreeg de tip ooit van Anny (mevrouw Rafel) en sindsdien spaar ik ze ook op. Ik vind dat heerlijk om te gebruiken in vrij werk, zoals crazy patchwork. Je bent minder bezig met het zoeken naar het ultieme draadje terwijl het resultaat altijd vanzelf goed wordt. Ook weer wat -voor mij- nieuwe garens leren kennen. Mijn kasten laten een geheel ander assortiment zien 😉 Misschien ook voer voor een logje 😉
Bedankt voor de inspiratie
Wauw,wat een collectie om van te watertanden.En wat netjs op kleur allemaal.Bij mij ligt het op volgorde van nrs.Maar op kleur is een heel ander gezicht en het heeft ook wel wat om de juiste kleur te zoeken.Wie weet ga ik ook nog eens voor kleur.
Wat een mooie collectie garens!
Hoi Tilleke
Wat een mooi en herkenbaar verhaal.Bij Creatique een handwerkzaak in Beek (L) Kun je de kastjes nog krijgen.Veel succes.
Groetjes Marion
@Marion, dank je wel voor deze tip. Tilleke zal hier erg blij mee zijn.
De gegevens zijn:
Handwerkzaak Creatique
Elsstraat 34
6191 JW Beek
Tel: 046-4375109
En nu maar hopen dat de andere lezers van Berthi’s blog niet allemaal heel hard naar Beek rennen …
zucht – ja garens in alle mogelijke kleuren: heerlijk!
ik heb zelf ook zo’n houten kastje waar ik erg blij mee ben, ooit gekocht toen een handwerkzaak ermee ophield …
Iedereen bedankt voor de leuke reacties en Berthi voor de hulp en de vele linkjes!
Borduur ze!
Tilleke
Wat leuk om een inkijkje in Tilleke haar garen verzamaling te krijgen. Haar ervaringen met verschillende garens op een rij te krijgen. Bedankt Tilleke voor dit log.
Die bovenste drie foto’s had ik natuurlijk in Horst al gezien. En de volgende foto laat een bekend kleurtje zien. Ik heb ook zo’n strengetje wat bij gebruik te dik van draad bleek te zijn voor waar ik het voor wilde gebruiken.
Maar nu weet ik dat ik met draad opnaaien ook een mooi effect krijg en kan dat strengetje dus tóch weer z’n nut hebben.
En wees gerust…ik ren niet naar Beek 🙂
Wat prachtig, al die kleurtjes
Heel interessant om te lezen en te weten allemaal.Leuk met de bijpassende foto’s.
Vorige week in de Kantfabriek de werken van Tillek gezien. Mooi en uitnodigend om lang naar te kijken.
Liesbeth j
Wat leuk om in Tilleke`s voorraad kamer te kijken, ik heb mijn voorraad in een doorzichtige DMC kast van 1.50 hoog en daarvoor heb ik nog wat kleine plastic kastjes van 095 cm hoog staan en niet vergeten van alles 1 stengetje in de DMC mappen op spindels die zitten op kleur,dus heel overzichtig,dat is lekker genieten van al die mooie kleuren.
Ohh, wat een heerlijk verhaal om te lezen! Zo’n prachtige verzameling garens en dan die kistjes, daar wordt je toch erg blij van! Bedankt Tilleke voor de uitleg, dat stimuleert mij beslist weer, bedankt Berthi voor het plaatsen van dit verhaal.
@Marion
Ik ben bij Creatique geweest en heb vanmiddag de kastjes gekocht. Geweldig. Voor liefhebbers: ze hebben nog meer en kunnen nog steeds bij bestellen.
bedankt
Tilleke
Hallo Tilleke, Ik heb nog zo’n kastje staan, nieuw gekocht en nooit gebruikt. Als je wil kan je het van mij overnemen. Het is een kastje met 5 laden. Groetjes, Ans
ik zoek kantklosgarens.
Schragkette 100+120
Kan U mij helpen?
Ik ben met een groot werk bezig een heb garen te kort, waar kopen online
@Van Mechelen, helaas kan ik u niet verder helpen.