29 mei 1955: De eerste echte file

Mijn dag begint met een schaaltje yoghurt met muesli, een kopje thee en de krant. Vanmorgen viel mij in de Volkskrant de volgende kop op: Verbazing en trots: een echte file. Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat Nederland met de eerste echte file had te maken. Het was Eerste Pinksterdag en ook toen al trokken de mensen er massaal op uit. Het mooie weer speelde hier zeker een rol in. Mensen uit de Randstad kozen voor een uitstapje richting de Veluwe en de Duitse bezoekers gaven de voorkeur aan de Nederlandse bollenvelden. Bij knooppunt Oudenrijn kruisten deze twee elkaar en de eerste echte file in Nederland was geboren. Verbazing en trots was het gevoel van de Nederlanders. De file was een bevestiging dat Nederland een modern land was geworden.
Deze eerste echte file leidde tot bermtoerisme. De auto’s werden op de vluchtstrook geparkeerd, de tuinstoel kwam tevoorschijn en men ging auto’s kijken.
Anno 2010 zijn we niet meer verbaasd en trots op de files, ze zijn een groot probleem geworden. Hoe lossen we dit op? We willen met z’n allen zoveel mogelijk een file ontwijken door steeds vroeger van en naar huis te gaan. Daar schieten we dus niets mee op. Kiezen voor het openbaar vervoer? Ook niet de ideale oplossing voor veel mensen. Thuiswerken? Slechts voor een kleine groep mensen is dit haalbaar.
Nou, laat ik de verkiezingen van 9 juni maar afwachten en misschien komt de nieuwe minister van Verkeer en Waterschap met een briljant idee.

Foto: Spaarnestad

14 gedachten over “29 mei 1955: De eerste echte file

 1. gelukkig hadden wij geen vakantiefiles ofzo, genoten van italie en frankrijk (met mooie richelieugordijntjes ,andre wilde ze niet eens meer allemaal op de foto zetten hahaha)wel pech met de auto op de tolweg ,geen anwb hulp daar ,dus tip :ga ervan af als t kan als je pech krijgt….
  helaas geen europadekking ,dus sowieso geen hulp/vergoeding….maar afhankelijk van een lieve zwager die ons kwam “redden”zodat we toch op tijd voor de high tea waren van mijn 75 jarige schoonma…..
  maandag maar eens t een en ander gaan regelen……auto=gemak hoor,alhoewel ik zelf met het openbaar vervoer naar mijn werk ga=leestijd hihih

 2. De auto staat tegenwoordig voor een stuk vrijheid. Toen onze vaders fysiek niet meer in staat waren om te chauffeuren en dus de auto “weg moesten doen”, was dat voor hen de eerste grote stap richting volledige afhankelijkheid.
  Bovendien is de auto voor velen een statussymbool geworden. Reizen met het OV wordt door hen neerbuigend bekeken.
  Al maak je het OV gratis, dan nog zullen ze er niet mee naar hun werk gaan, vrees ik.
  Dus of het file-probleem ooit zal worden opgelost? Dan moet de maatschappij in zijn geheel drastisch veranderen.

 3. Filelast kost heel veel tijd en de oplossing zoeken in het ov is ook niet altijd mogelijk en nu het met de chipkaart ook nog eens duurder gaat worden, was al niet goedkoop, zal de auto toch niet meer weg te denken zijn. Vandaag geen auto en geen file maar een paar klusjes en een handwerkje, dan amuseerik me wel Hoop jullie ook., basje

 4. Ik had het al gelezen in de krant. Leuk artikel. Het leukste vond ik het woord “trots”. Ha eindelijk een file: we horen erbij. Als we nu ook nog eens het songfestival winnen…….:-))

 5. Wij kregen in 1975 pas onze eerste auto. Nu zeg ik wel wij maar ik moet eigenlijk zeggen mijn vader. De auto was puur voor zijn werk gekocht. Geen toerische tochtjes dus voor ons. Dat was veel te duur. File hoorden bij het Westen van het land.
  Nu kom je de file’s overal tegen. En wat kunnen we er aan doen, ik zal het niet weten.

 6. Als je de foto goed bekijkt zie je pas dat er – behalve de hoeveelheid files – echt heel is veranderd:
  – de auto’s zijn van een soort die je nu old-timer zou noemen.
  – de weg kent helemaal geen belijning
  – de middenberm is een soort struik??
  – en behalve dat er auto’s op de vluchtstrook geparkeerd staan lopen er ook mensen op de snelweg.
  Dat laatste is nu niet alleen verboden, maar ook levensgevaarlijk.
  Vorige week had ik met mijn (vrij nieuwe) auto een lekke band. Nou is me dat vaker overkomen en verwisselen kan ik zelf heel prima. Dus ik zette mijn auto op de vluchtstrook met de bedoeling het werkje uit te voeren. Het verkeer raasde echter met zo’n snelheid zó dicht langs mij dat het mij een risicovolle klus leek.
  Op dat moment stopte er een auto van Rijkswaterstaat en de bestuurder vertelde mij dat een band verwisselen langs de snelweg echt niet kon. Ik moest stapvoets doorrijden over de vluchtstrook naar een tanksstation. Hij reed voor mij met zwaailichten………daarna hielp hij me gelukkig ook nog met de band!
  Mijn lekke band laten maken was toen niet meer mogelijk, die had ik volledig aan gort gereden.
  Maar volgens de medewerker van Rijkswaterstaat was het een keuze tussen MIJN leven of dat van de band.
  Bermtoerisme? Kom daar nog eens om!!

 7. Vandaag wil ik liever niet in de file staan , er zijn andere bezigheden .
  Ik heb me altijd laten rijden , maar was wel de levende voorloper van de tom tom .
  Er veranderd veel in jaren die lijken steeds sneller voorbij te gaan .

 8. Files…soms beland ik er nog in, aan de ene kant jammer aan de andere kant een moment van bezinning en rust. Je kunt niet veranderen dat je er in staat, dus moet je het maar accepteren. En dat mis ik nog wel eens bij medebestuurders, van de linker naar de rechterbaan omdat die sneller gaat en dan weer terug…wat een gestress.

 9. Geweldig deze foto !! Ja alleen jammer dat wij het tegenwoordig dagelijks zien. En de tijd dat dit kost, komen wij hier ooit van af.
  Ik denk het niet, verlang ook nog wel eens terug naar de tijd dat mijn vader ons naar school bracht met de auto. Met een rits slee’s er achter gebonden.Met al de kinderen uit de buurt. Wat hadden wij een lol.Dat kon toen een keertje met sneeuw,jammer dit is nu al jaren ondenkbaar. Zo druk als het verkeer is.
  Roept herinneringen op !!

 10. Toen ook al een file , je kunt het je haast niet voorstellen.
  Hoe is het met je kun je het een beetje volhouden?
  Groetjes ELza.

 11. Waar we toen trots op waren is nu een ergenis. Wij komen net uit het zuiden des lands en zaten gelukkig aan de goede kant en konden doorrijden.
  Bij Havelte waren dit weekend de landmachtdagen en dan ontstaat het probleem bij Meppel om bij Staphorst de weg naar Zwolle op te komen, lange files stonden daar.
  Elma

 12. @Hilly, autopech is altijd vervelend, maar helemaal tijdens je vakantie. Het kan zelfs je vakantie verpesten. Ik begrijp dat dit gelukkig niet bij jullie is gebeurd. Nu snel de auto naar Nederland zien te krijgen.
  @Saskia, vaak geef ik de voorkeur aan reizen met openbaar vervoer. Het heeft ook zijn nadelen, net als met de auto op stap gaan.
  @Mieke S, met grote verbijstering las ik het woord ’trots’. Wat is er dan toch veel veranderd in een relatief korte tijd.
  @Hilda, een onoplosbaar probleem…
  @Josefien, foto’s vertellen veel, zo ook bovenstaande foto uit de log. Het is niet meer voor te stellen dat bermtoerisme ooit mocht.
  Jouw ervaring van vorige week sluit mooi aan op deze log. Plus een bewijs hoeveel er verandert is.
  @noor,… en je kijkt bewuster om je heen én het kan soms nog wat opleveren!:-)
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2010/04/hoogspanningsma.html
  @elza, ik ben aan het aftellen. Ik hoop snel loopgips te krijgen.
  @elma, zelfs op zondag ontkomen we niet meer aan files.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *