Verslag textielweekend op Borg Verhildersum

Aaf: ‘Textieldagen Leens wederom succesvol. Dat stond er in de Ommelander Courant te lezen.

Op landgoed Verhildersum in Leens zijn voor de zesde keer de Textieldagen georganiseerd. Ook deze keer is het evenement heel succesvol verlopen.

Vele textielliefhebbers hebben de weg naar Verhildersum gevonden en haalden hun hart op aan de vele verschillende technieken die er gedemonstreerd werden. Dit varieerde van bekende technieken als breien en borduren tot bijvoorbeeld kumihimo, een Japanse vlechttechniek. “Wat een geweldige sfeer en wat zijn er prachtige en kwalitatief hoogstaande dingen te zien”, was een vaak gehoord compliment van de bezoekers, maar ook van de standhouders. “We komen volgend jaar zeker weer”, was dan veelal de volgende reactie. Naast de demonstraties werden er ook gratis workshops gegeven, die druk werden bezocht.
Dat is een goede manier om een bepaalde techniek eens uit te proberen. De workshops textielbedrukken, vilten en kumihimo werden niet alleen door de volwassenen, maar ook door de kinderen erg gewaardeerd. Er kon meteen materiaal aangeschaft worden om de nieuwe hobby thuis te gaan uitoefenen. Verhildersum kijkt terug op een zeer geslaagd weekend en menigeen kijkt verlangend uit naar de volgende editie van de Textieldagen op 4 en 5 juni 2011.’

Elma maakte foto’s tijdens de textieldagen op Borg Verhildersum waarvan ik een selectie laat zien zodat je een indruk krijgt. Op de eerste foto zie je een jongen die enorm veel belangstelling had voor Tunisch haken, waar hij ook meteen mee aan de slag ging en na een paar aanwijzingen ging hem het haken prima af. Clover heeft een nieuwe haaknaald met twee punten om Tunisch te haken in het rond. Breien beheerste deze jongen al. Hij had zijn eigen gebreide sjaal meegenomen om te laten zien.
Zoals je op de tweede foto ziet heeft het walvisvaardersmutsje van Elma een nieuwe eigenaar gevonden.

Een AH-theedoek geborduurd door Jeanny die niet alleen gebruikt wordt voor het afdrogen, maar hier als ondergrond dienst doet om het begin van een gehaakte sjaal te laten zien. Garen: Regia Hand-dye Effect.

Christa geeft een demonstratie kantklossen met kralen.

Aaf van Borg Verhildersum krijgt van Wil uitleg over het kumihimo, Japans vlechten met een vlechtschijf.

Mark, de kleinzoon van Elma, geeft zijn eerste workshop kumihimo. Hij beheerst de techniek zo goed dat hij een eigen handeltje kan beginnen.

Nynke laat haar stenen van vilt zien.

In de museumwinkel is een pakket te koop van een schoolmerklap met stramien. Ontwerp is van Elma.

26 gedachten over “Verslag textielweekend op Borg Verhildersum

 1. Wat was ik hier ook graag naar toe geweest. Maar helaas is mijn tijd niet van elastiek en moeten er keuzes gemaakt worden.
  Dank aan Elma voor de leuke foto’s en aan Berthi voor het platform! Zo kan ik toch een glimp opvangen van hoe het geweest is.
  De data van 2011 toch maar alvast genoteerd voor de herkansing.

 2. Wat een leuk verslag en net als Saskia heb ik de data van 2011 genoteerd. Wie weet……
  Lieve Elma wat leuk, dat je de theedoek op die manier gebruikt !

 3. Dames wat hebben jullie weer een mooie dag gehad. De data staan bij mij ook genoteerd nu maar hopen dat ik vrij kan krijgen.
  @Jeanny wat leuk de tekst op het theedoek.

 4. Berthi wat een leuk verslag…volgend jaar in Juni…dat komt voor mij beter uit….staat genoteerd..nu gaat het er vast eens van komen.

 5. Ons bezoek aan Verhildersum was de moeite waard.We hebben genoten van alles wat er was te zien.Maar Jeanny jouw theedoek is mij helaas ontgaan.Wat een prachtig figuurtje in het hoekje.De regel er onder zou ik veranderen in “gebruik mij niet”.
  Het gebruiken als decor kan er nog mee door.
  Maar het gebruiken voor de vaat,zou ik niet doen,om de reden dat het daarna gewassen moet worden.Jammer voor dat mooie borduurwerk.Of ga je het borduurwerk dan weer vernieuwen?

 6. Dit lijken me heel interessante dagen om eens een keer mee te maken……..
  Dank voor het verslag en de foto’s.

 7. Oh, dat ziet er leuk uit allemaal. Jammer dat er niet eens zoiets in Zeeland georganiseerd wordt, ik moet altijd ver weg om dit soort dagen te bezoeken.
  Groetjes
  Miriam

 8. @Miriam, het volgende lustrum van Merkwaardig wordt gevierd in Zeeland! Iets om naar uit te kijken!

 9. Leuk dit verslag…ik was er ook en genoot van mn treffen met Elma en vooral ook van haar stralende kleinzoon Mark die uiterst professioneel “zijn” workshop leidde. Kostelijk om hem bezig te zien met lesgeven en eerste hulp bij ongelukken bieden als er een deelneemster “ontspoorde”…Dan zag je hem denken: oei oei mevrouw, als u nou wat beter oplet en minder babbelt, dan hoef ik uw foutjes niet goed te breien! Een pluim waard!
  Maar ja, hoe kan het ook anders met zo’n oma?

 10. @Hilda, ik verwacht in 2013, dan bestaat de vereniging 25 jaar. Ze zijn in 1988 opgericht.
  @Frouke, goed voorbeeld wordt altijd opgevolgd!

 11. Wat een heerlijk verslag en leuke foto’s. Het is dat ik niet kon el naar Vaassen was geweest. Maar probeer het volgends jaar in de gaten te houden tegen de tijd dat het weer is. Ik heb dacht ik gelezen in begin juni.

 12. @Truus, waarom zou je zo’n theedoek niet gebruiken??? Ik heb er voor mezelf 12 geborduurd en gebruik ze elke dag. Na het wassen worden ze mooi gestreken en weer onder de stapel geschoven, zodat ze allemaal aan de beurt komen en ik geniet zo elke dag van een ander figuurtje.

 13. Wat een verscheidenheid aan technieken .
  Prachtig al die belangstelling om iets te willen leren . De jongeman met zijn Tunisch haakwerk , nu ik hem zo bezig zie zou ik zo weer even een paar steken willen proberen . Want op strooptocht gaan door allerlei technieken en dan verschillende steken in een proefje maken , dat is toch een en al genieten . De dame met haar leuke kapje kan zo ter walvisvaart gaan . Nou ja dat doet ze natuurlijk in haar dromen .
  Prachtige combinatie van kleuren draagt ze erbij . En ondertussen denk ik die Elma is werkelijk een duizendpoot !
  Ze zit vol ideeen en is en blijft bezig .
  De theedoek van Jeanny dat is echt om vrolijk van te worden , zo,n fijn patroontje in mooie steekjes . Zo kun je met plezier blijven afdrogen . Natuurlijk als een bewaardoek gebruiken kan ook , dan zie je het tenminste telkens weer . Van elk werkstuk genieten en het zichtbaar houden , om je ogen te strelen . Mooi om al die ijvergie mensen bezig te zien , van jong tot oud . De dame met haar klosjes zit heel intens te genieten om haar klosjes te laten gaan . En dan al dat rijgwerk van te voren . . . ! De kleinzoon van Elma is goed geinstrueerd om zijn kennis door te geven . De viltkeien doen me denken aan een stel nepkeien die ik vroeger in de kamer had . Iedereen zich naar schrikken als je ermee wilt gaan gooien .
  Deze zien er heel mooi uit zo geaderd .
  Het viltwerk van tegenwoordig vindt ik echt knap gedaan . Tot slot een allerliefst ontwerp van een schoollapje .
  Het was leuk om op de late avond hier nog even een rondgang te maken . Vanochtend had ik in allerhaast al even gekeken .

 14. Ik wou ook nog even toevoegen dat het een geweldig leuk weekend was. Het enige nadeel als standhouder is dat je veel leuke dingen mist zoals het met kralen kantklossen, dus leuk omdat dan op de foto terug te zien. En het was voor de mevrouw met het walvisvaarders mutsje natuurlijk geen optie om het niet kopen gezien haar kleding keuze voor de dag.
  Ik ben er volgend jaar weer bij, heel fijn dat er steeds meer van dit soort dingen ook in het noorden zijn, en hoop voor de mevrouw uit zeeland dat er daar ook eens wat leuks komt 🙂
  groetjes nynke

 15. @Nynke, … of Miriam moet zelf het initiatief nemen om een textieldag te organiseren. In Zeeland zijn zeker enthousiaste mensen te vinden die hier aan mee willen werken. Iemand moet het begin maken.

 16. Heeft iemand het patroon van het haakwerk dat op de geborduurde theedoek ligt? Ik vind dit een erg mooi patroon en wil het graag gebruiken om een poncho van te maken.

 17. Saskia@ ik ken toevallig degene die dit uitgeprobeerd heeft. Je krijgt het patroon per mail.
  Elma

 18. @Elma, fijn dat je reageert. Ik had Saskia al een berichtje gestuurd met daarin jouw e-mailadres.

 19. Zo houden wij de conversatie wel op gang.
  Wij hopen dat in dit geval de echte Saskia gevonden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *