Tien jaar Galerie help u zelven

Tien jaar geleden op 1 mei 2000 opende Galerie help u zelven haar deuren. Dit jubileum wordt gevierd met twee exposities op twee locaties, rondleidingen, catalogus en specials. Vierenvijftig kunstenaars/vormgevers hebben hun visie gegeven op het thema ik zou je het liefste in een doosje willen doen. De kunstenaar bewerkte een doosje van 20 x 20 x 7 cm. Hij was vrij om te doen wat hij wilde met het doosje. Bij deze expositie verschijnt een catalogus.
Hieronder het doosje van Olivera Micovic.

In de Tricot is de expositie 10 xxx te zien. De 10 in de titel van de expositie slaat uiteraard op het jubileum. De kruisjes vertegenwoordigen de liefde voor kunst die in de afgelopen 10 jaar door veel bezoekers van de galerie is gedeeld. Het wordt een expositie waarin textiel de hoofdrol speelt.

Tot en met 15 augustus zijn beide exposities te zien.

15 gedachten over “Tien jaar Galerie help u zelven

 1. @Tilleke Schwarz, in Horst bij de opening van jouw tentoonstelling vertelde je me dat je mee deed aan het doosjesproject, alhoewel je meestal niet zo van de projecten bent.
  Jammer, ik zag geen foto van jouw bewerkte doosje.
  Het zullen mooie tentoonstellingen zijn. Gelukkig zijn de exposities de hele zomer te zien.

 2. Ik heb ook een doosjes project en elke dag heb ik wel een tentoonstelling. Als de tafel leeg moet, alles gauw in een doosje of mandje. De berg opgestapelde doosje groeit met de dag. Tot het moment dat alles uitgepakt wordt. Dan heb ik ineens weer heel veel scharen, centimeters, naalden en spelden. Dit zal wel niet de bedoeling zijn van dit project, ik noem het meer een opruimzwakte en mijn tijd wordt op een andere manier gebruikt. Het is zwart en heeft toetsen en is geen piano.
  Elma

 3. @ Elma: hoe herkenbaar 🙂
  Wat betreft de jubileumtentoonstelling: een aanrader! En Winterswijk e.o. heeft meer te bieden voor een dagje uit: z’n prachtige omgeving! En anders een uitstapje net over de grens, in Vreden, waar het leuke Hamaland museum ook wat textiel laat zien

 4. Je moet maar op het idee komen.
  @ Elma daar heb ik helemaal geen last van enne ik heb er ook 1. Het is grijs en heeft een staartje.

 5. Enne…Elma, wat is er leuker dan opeens de geest krijgen en je opruimdoosjes langs? Verrassing op verrassing kom je dan tegen weet ik uit ervaring en het doet me ook denken aan de aloude knopendozen van onze moeders, grootmoeders en misschien ook nog wel van onszelf. Heerlijk om mee te spelen, toen en nu ook nog! Kortom: doosjes met een dekseltje hebben altijd iets geheimzinnigs en vragen erom af en toe eens geopend te worden!

 6. Knopen…dat is geloof ik het enige dat bij mij in dozen zit. Voor de rest heb ik uitpuilende mand-bakken. Niet ideaal wat betreft stof en alles raakt op de een of andere manier hopeloos door elkaar. Opruimen: jakkes.
  Wat ik het liefst in een doosje zou willen doen is tijd, zodat ik daar af en toe een beetje extra van zou kunnen nemen!

 7. Dat is weer een hele geruststelling om te lezen dat Mieke-Frouke en Elma ook van die verrassingsdozen en manden hebben.
  Gauw de boel opruimen en dan weken later alles weer terug vinden…wat voel je je dan soms rijk…o ja dat heb ik ook nog …je krijgt weer zin om iets af te maken als je het even niet gezien hebt.
  En dan heerlijk buiten in de zon of onder de parasol met je werkje ..dat is pas genieten !!
  Maar 4 en 5 juni ben ik naar Wemeldinge..gelijk even de kunstroute daar mee nemen.

 8. Wat heeft Elma het weer prachtig verwoord .
  Doosjes mandjes bakjes mappen stapels printpapier slingert rond van daar tot hier . Dozen verzameld in handzame modellen alles bijeen en goed gesorteerd en hopelijk gaat er dan helemaal niks meer verkeerd .
  Als troost had ik bij een kopje koffie een aardig lief en heel oud boffie .
  De laatste resten van waar ik eens een abonnement had op ons prachtig handwerkblad
  Je hebt het zeker al geraden ik zat in oude Ariadnes te bladern .
  Dat gaf me echt weer een beetje lucht en ga nu verder met een diepe zucht . . .

 9. Dan zal ik ook maar opbiechten….ik heb mandjes. En dat is ook de enige smoes die ik heb voor al mijn schaartjes: voor elk mandje één 😉
  Mieke ik draai mijn werk in een handdoek, dat helpt goed tegen stof en zo. En ook tegen het door elkaar raken.

 10. Ik ben naar de opening geweest en deed ook mee met die doosjes. Een aanrader! Ongeveer 50 doosjes met soms heel verrassende inhoud en vlakbij een fraaie expositie in gebouw De Tricot met nieuw werk van o.a. Marian Bijlenga, Helmie van de Riet, Els van Baarle, Van Steensel en Iris van Herpen.
  Tilleke Schwarz

 11. Berthi, je hebt het heel goed begrepen. Ik houd niet van het werken naar thema’s, maar wilde tegen Carla Aalberts, de galeriehoudster, geen nee zeggen. Ik heb veel waardering voor wat ze allemaal in Winterswijk tot stand brengt. Trouwens, mijn doosje was niet zo spectaculair.
  Het heette: “genieten . . even weer kind zijn”. In het doosje zat allerlei materiaal waar ik van geniet en een setje om bellen te blazen. Het was meteen verkocht (voor 1 euro, meer durfde ik er niet voor te vragen) aan een kunstenares, die er weer mee aan de slag wil.
  Zo nu ben je weer helemaal op de hoogte, welterusten,
  Tilleke

 12. @ine, ik ken meerdere borduursters die hun werk in een handdoek rollen. En vervolgens alle rolletjes in dozen stoppen…
  Alles in dozen verpakken is een eigenschap die misschien wel toegeschreven kan worden aan handwerksters… Ik heb tig dozen waar van alles en nog wat in bewaard wordt.
  @Tilleke Schwarz, deze galerie staat al heel lang op mijn lijstje voor een bezoek. Ik wil er beslist eens naar toe. Ze hebben geweldige exposities en dragen textiel een warm hart toe.

 13. Ben door dit blog op de expositie gewezen en vandaag heb ik de galerie bezocht. Een erg leuke tentoonstelling, bijzonder om te zien hoe één thema bij ieder weer iets heel anders oproept. De rest van de galerie is trouwens ook erg leuk. Nog maar een paar dagen…!

 14. @lidia, leuk om te lezen dat je door deze log naar de expositie bent geweest en dat je ook zo genoten hebt. Door jouw reactie worden we er ook weer mooi aan herinnerd dat we op moeten schieten willen we de fraaie doosjes zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *