Merklapje van Liesbeth Jonckbloedt

Liesbeth heeft na jaren letterlijk de draad voor het borduren weer opgepakt. Het levensmerklapje is nog niet af. Er moet in ieder geval nog een datum op en misschien nog een detail. We gaan kijken wat er zoal opstaat. Het merklapje begint met enkele oefenrandjes, gevolgd door het alfabet, een cijferreeks en een hart. Links van de cijferreeks staan negen kinderen, acht meisjes en één jongen in het midden. De jongen is de middelste van het gezin. ‘We spraken vaak over de vier groten en vier kleintjes’, vertelt Liesbeth die de jongste van het hele stel is. De initialen van de kinderen mogen niet ontbreken.
Het fototoestel staat symbool voor de hobby fotograferen van Liesbeth. Rechtsonder op de lap heeft Liesbeth haar geboortehuis geborduurd dat in Haarlem staat. Waeck u Saeck had haar vader uitgebeiteld in een door hemzelf gemaakte schoorsteenmantel. ‘Ik las het vaak in de kamer. Het betekent voor mij: let op je spullen/zaken, zowel materieel als immaterieel’, laat Liesbeth mij weten. Naast het geboortehuis is een bloem met vogel geborduurd. Liesbeth: ‘Mijn vader tekende altijd zulke vogeltjes op de enveloppen van de post bij de koffie (toen kwam de post nog ’s morgens vroeg). Hij hield veel van vogels. De plant staat symbool voor mijn moeder, zij hield zo van planten.’
Links op het merklapje zie je een boom. Liesbeth houdt van bomen, het zijn de oudste levende wezens op aarde. Bij de boom zie je haar twee kinderen. Haar zoon houdt van schermen en haar dochter is gek met dieren. Zij heeft een konijn. Een andere hobby van Liesbeth is tuinieren, ze houdt erg van bloemen en planten. Dat is terug te zien in de geborduurde bloemen. En ze heeft twee kippen; twee kinderen, twee kippen. Het levensverhaal wordt omringd door een eenvoudig, maar stijlvol randje.

Totaal iets anders is het borduurlapje met kantpatronen waar Liesbeth mee bezig is. De patronen komen uit
Blanc – Agnes Delage-Calvet et Anne Sohier-Fournel. Uitg: Marabout d’Ficelle en Dentelles et Rubans de Anne van Damme uitg. Mango Pratique.

13 gedachten over “Merklapje van Liesbeth Jonckbloedt

 1. Liesbeth, wat een heerlijk charmant lapje, wat vertelt het een mooi levensverhaal. Ik hoop dat je zo geinspireerd bent door deze merklap dat er nog meer mogen volgen!

 2. Wat heerlijk als je zoiets kunt: je leven vatten in borduurwerk! Geweldig toch?

 3. Wat een leuk merklapje. Zo veelzeggend!!!
  En die kantjes zijn ook niet te versmaden.

 4. Liesbeth is niet alleen als fotografe kundig, ook met de naald en draad. Een prachtig levenslapje met de link naar het schoolmerklapje, ook mooi van kleur.
  Elma

 5. Leuk om een merklap van je eigen familie te maken. De indeling is ook goed gelukt. Liesbeth je krijgt van mij een pluim.

 6. Wat vertellen merklappen toch veel over de maaksters. Leuk om zo’n verhaal te horen. En wat leuk dat ze weer aan het borduren is gegaan. Ik heb in Faassen een school merklapje gekocht. Moet ook maar eens een verhaal van mezelf op komen. Alles goed met je?

 7. We hebben al heel wat merklapjes kunnen bewonderen . Zoals we het op school leerden of met een eigen geschiedenis leuk uitgebeeld in kruissteekjes .
  Deze kleur in bosgroen is mooi gekozen .
  Het moet toch heerlijk zijn om allerlei onderwerpen bij elkaar te brengen en zo je werk zien groeien .
  Het kant stukje met een enkel draadje in zo,n zachte combinatie , maken het tot een juweeltje .
  Elke dag is het weer een verrassing wat het log ons biedt . Berthi reken maar ze liggen hier al uren van te voren op de loer !

 8. dit is duidelijk weer zo een lapje met een heel leven in een “paar” kruisstekjes. Geweldig Liesbeth. fijn pinksterweekend allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *