Damast – Het Witte Goud van Haarlem

Het pinksterweekeinde staat voor de deur en het belooft een paar mooie dagen te worden. Eindelijk naar buiten zullen veel mensen denken. Strandweer zal het nog niet worden, maar wandelen en fietsen is een goed alternatief. Mocht je in de buurt van Haarlem komen, maak dan een stop bij het Historisch Museum Haarlem. In dit museum is de fraaie expositie Damast – Het Witte Goud van Haarlem te zien.

Centraal op de tentoonstelling staat een geschenk van de Staten Generaal aan Filips Willem van Oranje en zijn vrouw Eleonora van Bourbon-Condé, bij een bezoek aan Den Haag in 1611. Het geschenk bestond uit drie kilometer Haarlems damast ter waarde van f 10.000,- in de vorm van honderden tafellakens en servetten. Tafellinnen als vorstelijk geschenk dus.

De linnenindustrie bracht Haarlem roem en rijkdom, mede onder invloed van de komst van een grote groep Vlaamse linnenwevers. Twee wevers worden op de tentoonstelling extra belicht: Passchier Lammertijn (detail van een damasten tafellaken is te zien op het affiche) en Quirijn Jansz. Damast. Een aantal van hun prachtige vroeg 17de eeuwse damasten servetten wordt op de tentoonstelling getoond.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de blekerijen en de uitgestrekte bleekvelden in en rondom Haarlem. De eigenaren waren invloedrijke en welgestelde burgers. Een video toont de bewerking van vlas tot linnen, een interessant proces om te zien. Bovendien laten de tentoongestelde damasten zien dat de weeftechnieken uit de 16e en 17e eeuw zo verfijnd waren en hun patronen zo bijzonder, dat het damast van toen de bezoeker van nu nog steeds in grote bewondering voor het vakmanschap achter zal laten.

Lijnwaadbleekerij Bleeklust op de Glip (Heemstede) van de wed. Louis Gunst in 1797. Naar eene tekening van Joseph Charles.

Damast – Het Witte Goud van Haarlem is een tentoonstelling over blekers en wevers, over koninklijke geschenken, prachtige patronen en witte damasten. De expositie loopt tot en met 12 september 2010. Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 – 17.00 uur. Zondag van 13.00 – 17.00 uur, maar eerste pinksterdag zijn ze gesloten. Tweede pinksterdag geopend van 13.00 – 17.00 uur.

11 gedachten over “Damast – Het Witte Goud van Haarlem

 1. Wie krijgt er tegenwoordig nog 3 kilometer (dus 3.000 meter) damast als geschenk? En zou dat nog steeds voor f. 10.000 kunnen? Denk het niet. Ik vind damast supermooi, en gelukkig zie je het steeds meer. Het geeft toch iets extra’s aan een gedekte tafel.

 2. @Birgitte, er gaat niets boven een fraai gedekte tafel met een damasten tafelkleed, maar ik denk dat niemand meer een voorraad van honderden stuks op voorraad heeft. Gewoon onbetaalbaar!

 3. Wat weer een schitterende tentoonstelling.
  Deze keer zal het lukken om deze tentoonstelling te bezoeken, waar ik mij nu al erg op verheug.
  De combinatie van schitterende motieven met de kunst va het damastweven.
  Elma

 4. Hallo Berthi,
  Bij ons werden de rijglijfjes van de buitenkant met blauw damast bekleed, wat ze vroeger al niet met damast deden hé? Dinsdag a.s. hoop ik daar iets van te laten zien op mijn weblog.
  Bedankt voor de info op je blog!!
  groetjes Antje

 5. het maakt de feestelijke tafell echt af als je uitgebreid dekt met dammast, Ik strijk nog altijd oude damasen servetten en vingerdoekjes, eerst de doede kanm dan de verkeerde kant, zoms gebruik ik zelfs nog een lichte stijfsel,

 6. @Antje, ik kijk uit naar je log!
  @Basje, ik strijk op dezelfde manier als jij!:-) Het stijfsel blijft bij mij achterwege.

 7. Zullen we maar aanschuiven aan de prachtig gedekte tafel . . .
  Een mooie expositie , ik wacht tot de verhalen weer los komen !
  Haarlem prachtige stad , voor wie wil gaan is er een mooie dag van te maken .

 8. Deze wordt genoteerd. Hebben we de hele zomer de tijd om naar Haarlem te gaan. Mijn eerste reactie was ook Sanny heeft een stukje geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *