Rondreis Nederlandse klederdracht

NRC Handelsblad is gestart met een nieuwe rubriek. Jesse Budding en fotograaf Stan van Adrichem maken een rondreis door Nederland om op zoek te gaan naar plaatsen waar de Nederlandse klederdracht nog in gebruik is. De eerste stop is bij mevrouw De Jong in Scheveningen.

Ongeveer twintig vrouwen dragen de Scheveningse dracht. Inmiddels verblijven een groot deel van deze vrouwen in een verzorgings- of bejaardentehuis. Gerrie de Jong (90) begon op haar dertiende als leerlingboetster en ze moest daarbij ook werkjes doen als boetnaalden vullen met boetgaren (boetkatoen) en daarnaast – als jongste en de minst productieve binnen de ploeg – óók voor koffie zorgen voor de volleerde boetsters zodat deze konden blijven doorwerken. En dan moest je dracht dragen. Voor de foto heeft mevrouw De Jong speciaal haar zondagse kleding aan. Uit haar collectie van twintig omslagdoeken koos ze de turquoise. De werkschort is ingeruild voor een zwart zijden schort. De ketting met donkerbruine granaten gaat om de hals en het ‘ijzer’ met gouden boeken sieren haar hoofd. Klaar om op stap te gaan.

Hier staat een artikel uit 2005 van Piet Spaans te lezen over de klederdracht van Scheveningen.

14 gedachten over “Rondreis Nederlandse klederdracht

  1. Daar gaan we weer smullen van onze klederdrachten .
    Hier in het dorp kwam ik sporadisch nog wel eens een Scheveningse dracht tegen .
    Gelukkig is er het Scheveningsvissers vrouwenkoor .
    Er is een telling geweest , dat herinner ik mij nog goed . Radio en Tv , kranten hebben er aandacht aan besteed . Ik meen dat er ook nog een laatste boek is uitgegeven .
    Dat verteld Piet Spaans zeker wel .
    Een eerdere uitgave over Scheveningse dracht heb ik toen wel gekocht .
    Komt ook t.z.t. weer eens boven water .
    We moeten zuinig omgaan met onze klederdrachten in ons land . Zoveel is er niet meer . Volop de moeite waard om er weer over te lezen .

  2. Wat een geweldig initiatief van de NRC. Jammer genoeg hebben we net een aanbod voor een proefabonnement afgeslegen. Toch nog maar eens opzoeken.
    Berthi, vind je dit geen heldere reactie vanaf mijn ziekenhuisbed! Alles goed gegaan, nu nog hopen op een goed resultaat.

  3. Hoi Berthi,
    Wat ben ik blij eens iets tegen te komen over klederdracht. Ik ben zelf nog maar pas met een blog begonnen die ook voor een groot gedeelte over klederdracht gaat,vandaar mijn interesse.
    De rest van jou blog is trouwens ook een streling voor het oog van mensen die van handwerken in de breedste zin van het woord houden. Echt geweldig, ga zo door.
    groeten,
    Antje (uit Urk)

  4. @Mieke S, ik ben blij verrast om zo snel een reactie van je te lezen vanaf je ziekenhuisbed.
    Heel fijn om te lezen dat de operatie goed is verlopen. Ik heb vandaag aan je gedacht.
    Nu snel herstellen en de pijnstillers afbouwen.
    @Antje, ik las op je blog dat je belangstelling hebt voor de klederdracht. Erg leuk. Het is goed dat dit onderwerp onder de aandacht blijft.
    @Gerrie, het is belangrijk dat de kennis niet verloren gaat. Tot voor kort gaf mevrouw de Jong nog een cursus in mutsen wassen, plooien en stijven. Zij was de laatste die dit nog kon. Gelukkig heeft zij de kennis overgedragen.

  5. Wat leuk zo’n serie. Morgen ga ik het artikel even lezen. het is al weer laat en mijn bed roept erg hard!

  6. Als ik de Scheveningse dracht over de markt zie lopen, moet ik altijd goed op mezelf letten dat ik mijn ogen niet te lang op dit moois laat rusten.
    Groetjes Anje.

  7. @Mieke S, wat goed van je zo vanaf je ziekenhuisbed !Een spoedig en heel goed herstel toegewenst.
    Wat leuk dat NRC.aandacht gaat geven aan de nederlandse klederdrachten.

  8. Mieke S Hou vol het is nu aftellen , net als bij Berthi. Het is voor mij jammer genoeg een bekende ervaring.
    Leuke artikel over de dracht.wacht pde volgende, Eris niet zov eel meer.

  9. Van klederdracht kan ik altijd genieten, zo ook van deze prachtig aangeklede dame. Het is mooi om al die verschillen in klederdrachten te zien per streek en per land.
    Groetjes

  10. oei wat mis ik nu mijn krantje, wat leuk zo’n overzicht van de klederdrachten. Het blijft boeien, jammer dat het langzaamaan verdwijnt. Laatst in Spakenburg nog erg genoten van een fietsende dame in dracht!

  11. Ik geniet ook altijd van kledendracht. Mooi om te zien. Voor speciale gelegenheden zou ik het wel leuk vinden om het te dragen. Om in te werken lijkt me lastig. Nu moet ik dit wel recht zetten om te zeggen dat mensen kledendracht altijd hard hebben gewerkt.

  12. De vermelding ‘zijschort’ door Budding is onjuist. Dit woord suggereert een manier van dragen of iets dergelijks. Maar het gaat hier om een zijden schort, dus dat zegt heel concreet iets over het daarvoor gebruikte materiaal. Evenmin begon mevrouw De Jong haar werk onder de nettenboetsters specifiek als koffiemeisje. Dat is te simpel gesteld. Ger de Jong begon zoals alle Scheveningse meisjes als leerlingboetster en ze moest daarbij ook werkjes doen als boetnaalden vullen met boetgaren (boetkatoen) en daarnaast – als jongste en de minst productieve binnen de ploeg – óók voor koffie zorgen voor de volleerde boetsters zodat deze konden blijven doorwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *