Lezing en workshop door Tilleke Schwarz

Op zondag 9 mei gaf Tilleke Schwarz een lezing en workshop in Museum de Kantfabriek. Saskia, Martine en Ine waren er bij.

Vandaag doet Tilleke verslag van een dagje Horst.

Voor het dagje Horst op 9 mei was ruim belangstelling, bijna 20 aanmeldingen. Moederdag bleek gelukkig geen probleem, kennelijk willen moeders graag van een dagje voor zichzelf. Bij aankomst in Horst om ongeveer 10.00 uur zat er een leuke, gezellige en ontspannen groep vrouwen aan de koffie. Dus, dat was lekker aanschuiven!

We begonnen met een kort bezoek aan de expositie gevolgd door een lezing over mijn werk en inspiratiebronnen. Alles rijk geïllustreerd met plaatjes om te voorkomen dat het saai wordt. Ik hoop dat ik iedereen op nieuwe ideeën heb kunnen brengen.
Mijn belangrijkste ‘boodschap’ is:

•Alles kan inspireren, zowel de schoonheid van de lente, geboorte van kinderen als tegenvallers in het leven (zoals ziekte of vuilnis). Ideeën vind je op je eigen stoep.
•Vergeet je traditie niet! Bijvoorbeeld: onze Nederlandse merklap.
•En tot slot: stoor je niet aan wat anderen er van vinden!

Na een heerlijke lunch met zelfs een beschuitje met aardbeien kon iedereen nog even een blik op het borduurwerk werpen en ook de rest van het museum bekijken.

De workshop begon met een korte presentatie over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een nieuw werk. Bewust of onbewust neem je heel wat beslissingen over materiaal, techniek en inhoud. Het is belangrijk om je steeds te realiseren dat er veel manieren zijn om iets te maken. Zo borduur ik met kleine steken, maar Michael Raedecker gebruikt soms borduursteken van tientallen centimeters en is daar ook nog wereldberoemd mee geworden. Voor zulke lange steken moet je dan wel een borduurraam gebruiken of een opgespannen schildersdoek. Maar het hoeft natuurlijk niet altijd groot te worden. Zo breit Saskia E.M. van Dijk kleine realistische insecten en vlinders met stopnaalden.

Tijdens de workshop kon iedereen even proberen een paar woorden te borduren met behulp van de techniek van het draad opnaaien. Dat lukte prima! Daarna kon men proberen om de geborduurde tekst een extra accent te geven met een schaduwlijntje. Dat bleek wat lastiger, maar het helpt door het eerst met viltstiften uit te tekenen.



Ik doe zelf heel veel met de techniek van het draad opnaaien, maar sommige anderen geven de voorkeur aan steel- of stiksteken. Smaken verschillen, maar het is goed om eens stil te staan bij de techniek, die je gebruikt. Tijdens het borduren werden onderling nog goede tips uitgewisseld en adressen om materiaal te kopen.





Daarna is aandacht besteed aan het overbrengen van tekeningen of plaatjes op stof. Daarvoor zijn allerlei handige hulpmiddelen en truckjes beschikbaar en zoals in water oplosbare pennen etc. Hulpmiddelen zijn heel belangrijk als je niet zo goed kunt tekenen en het wordt vaker gebruikt dan veel mensen denken. Al honderden jaren geleden gebruikten kunstenaars hulpmiddelen om hun afbeeldingen te vergroten of op de muur te projecteren.

Het Museum de Kantfabriek is zeker de moeite waard om snel weer eens te bezoeken. Je wordt er altijd hartelijk ontvangen. Het hele museum wordt gerund door een team van zo’n 150 vrijwilligers. Ongelofelijk wat ze met elkaar neerzetten in Horst. We waren benieuwd wat het ‘geheim’ is achter zoveel gemeenschapszin en saamhorigheid. Het antwoord was eigenlijk verrassend eenvoudig. Zowel ’s ochtends als ’s middags gezellig samen koffie en thee drinken, waardering voor ieders bijdrage en persoonlijke belangstelling voor iedereen. Misschien een tip voor de dames en heren in de politiek!

Binnenkort is er voor textielliefhebbers een nieuwe expositie te zien, namelijk: de
PFAFF® Art Embroidery Challenge 2009-2010, de resultaten van internationale borduurkunst wedstrijd met als thema: landschap. Deze borduurkunst is allemaal met de naai– of borduurmachine vervaardigd.

Tilleke Schwarz 10 mei 2010

De expositie Verhalend borduren van Tilleke Schwarz is te zien tot 14 juni 2010 in Museum de Kantfabriek.

Tilleke Schwarz wil graag bij voldoende belangstelling elders in het land een workshop en lezing geven, maar het zal nooit een exacte herhaling zijn. Ze maakt het programma in overleg en probeert aan te sluiten bij waar men mee bezig is.

De foto van Tilleke is gemaakt door Saskia.

10 gedachten over “Lezing en workshop door Tilleke Schwarz

  1. Wat leuk ik had het ook bij Saskia al gelezen !! Maar fijn dat jij dit ook nog eens laat zien.
    Fijne dagen José

  2. Tilleke, wat leuk dat je zo uitgebreid verslag doet van de dag.Zo jammer dat ik er niet bij was. Maar als er ergens een beetje midden in het land belangstelling er voor is! Dan…GRAAG!!Almere, Utrecht, Amersfoort? De foto’s geven een goede indruk hoe het geweest is.Dank je wel.

  3. Oh,wat was ook ik daar graag geweest.Marijna,ik woon in het midden van het land,vlak bij Utrecht en heb ook belangstelling voor een workshop.Wie nog meer?

  4. Het was een ontzettend inspirerende dag waarin ik veel geleerd heb. Het draad opnaaien breng ik al in de praktijk.
    Grappig is dat ik nu met heel andere ogen naar Tillekes werk kijk.
    Misschien waardeer ik het nog meer.
    XXXm

  5. Dit is weer een mooi verslag .
    De workshop van Tilleke daar kan ik mij helemaal in vinden .
    Zo zijn er weer velen op een goed spoor gebracht iets te beginnen .
    Inspiratie kun je overal op doen zoals ze zegt . Men moet meer durven , er is gelukkig geen enkel borduursteekje bij wet vastgelegd , je bent zo vrij als een vogel op je borduurlinnen .
    Zo vaak lees ik berichtjes en roepen op internet , mag ik dat patroontje ook . . ? Altijd zelf iets proberen , hulp inroepen kan altijd nog .
    Soms vragen over welke steek je gebruikt voor redwork . Neem een proeflapje en probeer wat steekjes , kijk wat het beste uitkomt .
    De laatste tijd ben ik weinig in de gelegenheid iets met naald en draad te ondernemen , gelukkig spint er in m,n hoofd wel het een en ander . Af en toe komt er een krabbeltje op papier .
    Er groeit gelukkig iets , dat eerste begin daar kan ik enorm van genieten .
    Je kunt nog alle kanten uit .
    Voor iederen voor zover mogelijk als er tenminste geen andere huisklusjes wachten , weer een vreugdevolle steekjes dag gewenst .

  6. Zo te lezen was iedereen enthousiast over de workshop van Tilleke. Ik sluit me bij Marijna aan Almere of Utrecht zouden een optie voor mij zijn mits ik vrij ben.

  7. Al woon ik heel dicht bij de Kantfabriek, ik ben niet op de workshop geweest. Ik kon mijn moeder niet in de steek laten.
    Gisteren, Hemelvaart, ben ik wel met haar naar de expositie wezen kijken. En ik vond het geweldig. Niet direct dingen die ik in de kamer wil hangen, maar wél om zelf eens uit te proberen. En dan mijn eigen ervaringen, etc. in te verwerken. Dán wil ik ze wél in de kamer hebben.
    Leuk dat Tilleke zelf haar indrukken van de dag vertelt. Toch weer net anders dan de indrukken van haar cursisten.

  8. @Thera, Hilda en Marijna, misschien kunnen jullie nog een paar mensen erbij zoeken zodat Tilleke in Utrecht een workshop en lezing kan geven.
    Thera het draad opnaaien is echt iets voor jou, vermoed ik. In China zie je veel borduurwerk waarin dit gebruikt werd/wordt.
    Ik zie deze handwerktechniek onder andere terug op de lotusschoentjes, de kindermutsjes en kinderlaarsjes.
    @Birgitte, in ieder geval leuk dat je naar de expositie bent geweest. Het is uitzonderlijk dat je zoveel werk van Tilleke bij elkaar ziet.

  9. Thera, heb je voor mij je e-mail adres? Dan kunnen we met Hilda en misschien nog anderen iets regelen met Tilleke.
    Hilda, lijk me hartstikke leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *