Uitstapjes met Hemelvaart

In de 18e eeuws ingerichte vertrekken van Kasteel Cannenburch is een interessante en bijzondere tentoonstelling te bewonderen van merklappen uit verschillende tijden in combinatie met antiek textiel. In het kasteel volg je de looproute, van kamer naar kamer. Je zult een heus bleekveldje aantreffen, quilts van antiek linnen en in de kapel zie je onder andere antieke doopjurken. En natuurlijk een overvloed aan merklappen, uit vroeger tijden maar ook hedendaagse, alle met veel liefde gemaakt.

Je Leven op een Lap is op Kasteel Cannenburch te zien van 13 tot en met 16 mei 2010. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur.

Er is nog meer te doen tijdens het Hemelvaartweekend. Wat te denken van de textieldagen op Borg Verhildersum. Op 15 en 16 mei 2010 van 10.30 tot 17.00 uur organiseert het landgoed Verhildersum te Leens textieldagen. Dit jaar met als thema ‘Accessoires’.

Er is tijdens de textieldagen voor de liefhebbers van textiel weer veel te beleven. Informatie- en verkoopstands vullen dan de expositieruimte van de museumboerderij, waarbij demonstraties en het uitwisselen van ideeën centraal staan. Tevens word je in de gelegenheid gesteld materiaal aan te schaffen en gratis korte workshops te volgen. Oude handwerktechnieken staan weer volop in de belangstelling, denk maar aan de vele breiclubs, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook quilten, vilten, het werken met kralen, enz. zijn in. Tijdens deze textieldagen kun je de moderne toepassingen van oude technieken zien. Prachtige voorbeelden van accessoires uit de grote collectie van Verhildersum zijn te bewonderen, zoals tassen, schoenen, hoeden, sjaals, handschoenen, sieraden, waaiers, paraplu’s en parasols. Zo wordt de link gelegd tussen toen en nu.

De afgelopen jaren zijn al verschillende thema’s de revue gepasseerd, zoals quilten, de pronkrol met de diverse technieken, blauwdrukken, kant en hoeden, textiel grenzeloos en nu dus ‘Accessoires’. Het thema ‘Accessoires’ is gekozen met het oog op de textielexpositie die in 2011 gehouden zal worden. Daarin zal aandacht besteed worden aan de Groninger dracht en de mode.

Naast de vele verkoopstands kun je ook zelf aan de slag. Door middel van gratis inloopworkshops kun je nieuwe technieken leren. Tijdens deze workshops wordt wat dieper ingegaan op de materie. Enkele workshops waar je aan kunt deelnemen zijn vilten en borduren. De workshops handdruktechnieken en punniken zijn ook zeer geschikt voor kinderen.

17 gedachten over “Uitstapjes met Hemelvaart

 1. Het zijn weer uitstapjes om van te smullen !
  Kasteel Cannenburch , daar heb ik nog goede herinneringen aan . De eerste keer dat we er kwamen was het gesloten , wel een teleurstelling , maar je bent in elk geval in een mooie omgeving , dus we gingen later nog eens .
  En dan nu met zoveel antiek textiel , de merklappen . Ik zie een prachtig oud wasrek . Dat ken ik nog van vroeger Oma had het altijd buiten staan op de bleek .
  Och zie je het brengt me weer naar vroegere tijden .
  Ik denk alweer zijn er merklappen te zien , dat is gelukkig allemaal bewaard gebleven .
  En dat er nu volop belangstelling is voor het naaldwerk daar kunnen we ons toch zeer gelukkig mee prijzen .
  En Hemelvaartsdag moeten we eigenlijk ook nog gaan dauwtrappen !!!
  Dat had ik vroeger ook op mijn programma staan . Heel vroeg er op uit Van Raalte naar Apeldoorn , een aardig tochtje en er is altijd een terugweg . Nou ja mooie herinneringen . Ik wacht nu gewoon wie er weer verhalen heeft na al die exta vrije uurtjes op hopelijk een zonnige dag Donderdag .

 2. Met dit weer prachtige tentoonstellingen. Helaas voor mij geen uitjes. Maar ik mag niet klagen. Gisteren voor het eerst naar de Keukenhof geweest.Ondanks dat de zon af en toe doorbrak was het koud maar droog. Heb veel foto’s geschoten van de schitterende bloemen.
  Vroeger gingen we met Hemelvaart naar de stoomdagen in Leek. Of dat nu er nog is weet ik niet.

 3. tijd kom jr sltijd te kort, maar als je wel tijd hebt komen er weer andere factoren meespelen. b.v. afstanden. Het liefste zou ik het land rondreizen van Verhildersum naar de Canen burgh en dan even langs Goes, was daar ook niet zoiets te zien’ Fijne dagen en gagenieten

 4. Wat je ook gaat doen, ik wens iedereen fijne dagen tijdens dit lange weekend en ik verheug me op foto’s en verhalen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

 5. Het ligt in de bedoeling om Zaterdag Verhildersum te bezoeken.Het is voor ons een thuis wedstrijd.Dus mooier kan het niet en we laten ons verrassen van al wat er te zien is.

 6. goedemorgen
  Het Textielweekend word voor mij helemaal een thuis wedstrijd zo als Truus het noemt
  Ik ben nl aanwezig in de stand breien.
  Wat mij betreft word het een super weekend
  Ik geniet altijd enorm van de textieldagen.
  Ik zou zeggen ben je in de gelegenheid kom langs en geniet mee.
  Groet Elly

 7. En ga je (net als ik) richting Luxemburg, dan zijn er de komende dagen in en rond het plaatsje Wilwerwiltz exposities te zien van het Internationale Quiltfestival Wilwerwiltz.
  Museum De Kantfabriek in Horst is ook een hele goede tijdsbesteding. De borduurwerken van Tilleke Schwarz en de oude merklappen en pronkrollen van het NCH zijn nog tot en met 14 juni te bekijken.
  Textiel-liefhebbers hoeven zich dus echt niet te vervelen!

 8. @Gerrie, een uitstapje naar Kasteel Cannenburgh zou erg leuk zijn geweest voor jou.
  @lheurebleue en Bertie, och, die tijd! Dan toch maar keuzes maken…
  @Hilda, jij bent slim… jij bent de drukte tijdens de Hemelvaart voor geweest!
  @Basje, de tentoonstelling inGoes komt nog:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2010/03/kontich-lappen.html
  @Mieke S, ik hoop dat jij de dagen ook goed doorkomt.
  @Truus en Elly S, ik wens jullie heel fijne textieldagen op Verhildersum.
  @Saskia, nee, nee, ik ga niet naar Luxemburg. Ik maak er vanavond nog wel een logje over.
  Ik wens je super gezellige dagen en doe je de groeten aan Mien B.?

 9. Naturlijk, Berthi! Ik hoop wel dat ik Mien tegenkom, want er zijn 14 expositieruimtes verdeeld over 4 dorpen.

 10. Enorm verheugen wij ons weer op deze textieldagen. Dit jaar zal ik alle rust moeten nemen om dit vol te kunnen houden.
  Gelukkig is het Christa gelukt om weer naar Nederland te komen. Ze was in Spanje aan het kantklossen, via Madrid is het haar gelukt om naar Amsterdam te vliegen, om dit weekend in Leens aanwezig te zijn.
  Zij zal demonsteren, het kantklossen met kralen en haar 50 stuks accessoires laten zien w.o. kragen, waaiers, tasjes en sierraden.
  Wil en Bea zullen demonsteren het vlechten van koorden “Kumihimo”. Waar zondag ook 2x een workshop in wordt gegeven. Zie informatie Verhildersum.
  Elly S is te vinden in de breihoek.
  Nynke met viltkunst en Lineke met haar prachtige kralen. Dit is maar een kleine selectie van al het moois wat er te zien is.
  Wie op de tentoonstelling “Aan de rol” in de Lier het pakketje van het schoolmerklapje gemist heeft, kan het hier nu aanschaffen. Maar dan een “borglapje”
  Elma

 11. Ja Elma, rustig aan doen. Je bent nog maar net opgeknapt en nu moet je niet direct zoveel hooi op je vork nemen.
  @Jeanny, jammer hè dat wij niet zo’n borg hebben waar textieldagen gehouden worden.

 12. Berthi, ik zag je teensok op je vorige log! Enig bedacht ! het is de bedoeling om vrijdag naar Cannenburg te gaan. Lijk me erg leuk om het te gaan bekijken. Kun je het nog een beetje volhouden? Sterkte hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *