Vlaamse hartjes

ANP: ‘Bloemenveiling FloraHolland denkt dat de bloemenverkoop voor Moederdag dit jaar weer die van Valentijnsdag zal overtreffen. FloraHolland verwacht dat de omzet uit bloemen en planten op haar veilingen deze week op ongeveer 130 miljoen euro uitkomt. Behalve in Nederland wordt Moederdag komend weekeinde in Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de VS gevierd.’

In ons land is een boeket bloemen een favoriet cadeautje voor Moederdag. Zou dat ook voor de andere landen gelden waar Moederdag gevierd wordt? Ik weet het niet. Wel las ik een aardig berichtje over Vlaamse hartjes. Dit zijn specifieke juweeltjes vervaardigd tussen 1830 en 1880 die aan de vrouw des huizes geschonken werden ter ere van Moederdag, de dag waarop Maria als patrones van alle moeders wordt geëerd. De sterke band met de volksdevotie voor Maria als moeder, heeft aan de Vlaamse harten een folkloristisch aspect gegeven, waardoor we ze als cultuurhistorisch erfgoed kunnen bestempelen. De hartvorm vloeit voort uit het gebruik in de zogenaamde ex-voto’s die als aflaat werden gekocht en vervolgens als dusdanig aan de kerk geschonken. Dat lot was ook veel Vlaamse Hartjes beschoren. Eens geschonken aan de kerk, werden ze vaak verwerkt in de kroon van het Mariabeeld.

Antwerpen viert moederdag op 15 augustus met Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hét feest bij uitstek ter ere van Maria. Vanaf 27 juni tot en met 31 augustus 2010 laat het Diamantmuseum in Antwerpen fraaie Vlaamse hartjes zien op de tentoonstelling HarT voor HarD.

15 gedachten over “Vlaamse hartjes

 1. Berthi..ik weet niet hoe jouw Moederdag verlopen is maar ik kreeg een lief klein Boeketje.
  Hoewel ik de Diamanten hartjes prachtig vind ben ik hier net zo blij mee en het hoeft niet getaxeerd en verzekerd te worden. Wat is er weer veel gelachen om je vorige log met die verborgen computers. Leuk toch af en toe wat geks er tussendoor.

 2. Nee een bloemetje kreeg ik niet. Maar wel kreeg ik TIJD en was daarom de hele dag in Horst te vinden in de Kantfabriek.

 3. @Lies Huizer, ik vind een kaartje al erg leuk en waardeer ik enorm! Ik wil zelfs geen duur cadeautje. Het gaat om een kleine attentie.
  Eline en Luuk brachten uit Italië een mooie sjaal mee en van de anderen kreeg ik het boek
  Veer van Istanbul http://gkf-fotografen.blogspot.com/2010/02/het-veer-van-istanboel-nieuw-boek-van.html en de dvd The piano http://www.moviemeter.nl/film/969 en een kaartje. Echt verwend dus, terwijl een kaartje alleen al genoeg was geweest.
  Van een lief schattig klein boeketje bloemen
  wordt iedereen blij!
  @Ine, o, jij was vandaag bij de lezing en workshop van Tilleke Schwarz. Zeker weten dat jij een super fijne dag hebt gehad!

 4. Van vroeger kan ik mij echt geen moederdag herinneren , we kenden het niet .
  Er zijn zoveel van die speciale dagen , is het eind niet een beetje zoek . Van mij mogen de moeders vertroeteld worden , maar dat kan ook op iedere andere dag .
  De herdenkdagen mogen natuurlijk niet overgaan , dat moet zo blijven evenals de feestdagen . We moeten toch een beetje fleur in het leven houden .
  Maar ja het is maar wat je er van maakt .
  Elke dag met een vrolijk hart voort en als het even kan niet met een zuur gezicht .
  Het is dat ik nu net het woord hart neerzet , Berthi het hartje dat je laat zien is wel een schatje .
  En denk eens aan je hartenproject .
  Berthi , natuurlijk vind ik dat jij met je gipsongemak best wel extra verwend mag worden . Je klaart het toch weer elke dag hier een mooi log te schrijven voorzien van prachtig plaatwerk . Daar zijn we allemaal blij , het is hier niet voor niks altijd druk over de web-vloer !

 5. Wij ‘vieren’ geen moederdag. Tegen de kinderen heb ik altijd gezegd: ik heb ervoor gekozen en doe gewoon mijn werk, daar hoef ik niks extra’s voor omdat de middenstand het zo bepaalt. Dus bleef het bij een tekening met versje toen ze op de kleuterschool zaten. Een welgemeend dank je wel op een willekeurige dag heb ik altijd als een grote weldaad ervaren!

 6. Geweldig dat je ondanks gips en onbewegelijkheid berichten de wereld in stuurt. En altijd interessant, ik kende bijvorbeeld het gebruik van ex voto niet.
  Ik hoop dat de genezing voorspoedig verloopt.

 7. Als niet-moeder ben ik gisteren toch ook verwend met een dagje Kantfabriek met workshop en presentatie van Tilleke.
  De Vlaamse hartjes zijn voor mij helemaal nieuw. Ik wist niet dat moederdag al zolang bestaat.

 8. leuk verhaal over de hartjes. Voor mij is het vaak op een willekeurige dag “moederdag” en eerlijk gezegd vind ik dat het leukst. Een kind dat thuiskomt en zomaar een bloemetje meeneemt voor je.

 9. Zo’n hartje doet het nu ook nog heel erg goed, bijna te mooi om als sleutelhanger te dienen. De kussen en cadeau’s die ik gisteren kreeg zijn me het allerdierbaarst, daar gaan geen diamanten boven!
  Ik weet zeker dat dat ook voor jou zo is Berthi!

 10. Zoals ik hierboven al in een reactie schreef vind ik een kaartje al een geweldige verwennerij. Het gaat niet om een duur of groot cadeau. Een mooi gebaar zegt veel meer.
  De Vlaamse hartjes zijn een kostbaar geschenk en ik stel me zo voor dat die niet in ieder gezin betaald konden worden. Het is wel goed dat het Diamantmuseum hier een tentoonstelling aan besteed. Ik hoop dat ze inmiddels genoeg exemplaren hebben ontvangen na hun oproep.
  @Saskia, geweldig dat jij ook naar de lezing en workshop bent geweest van Tilleke. Tilleke schrijft hier nog een gastlogje over.
  @Corrie, klopt helemaal. Ik zou me zelfs ongelukkig voelen met zo’n duur cadeau. Dat durf ik niet te dragen, veel te bang om het te verliezen.

 11. Ik ben verwend met een ontbijt-je door dochter klaar gemaakt, heerlijk om dit zelf niet klaar te maken. En ik kreeg een klein wit vaasje met een tulp van de vaas in huis,en twee lichtjes. Daar ben ik dan heel blij mee.
  En samen met haar vader s’avonds het eten klaar gemaakt. Heerlijk dit is moederdag niks te hoeven doen daar kunnen geen grote cadeaus tegen op.
  Echt mijn dag op deze manier.

 12. Wat een schattig hartje, door de sluiting kun je het overal aanhaken.
  Met moederdag heb ik nooit wat gehad, het is elke dag moederdag.
  Ook die geen moeder zijn moeten maar eens in het zonnetje gezet worden. Vrouwen hebben een belangrijke rol in de wereld om voor een medemens “moeder” te zijn. Een praatje, kaartje, telefoontje of mailtje.
  Internet heeft daar nu ook een groot aandeel in. Kijk maar eens wat er nu allemaal gebeurd, Berthi die gezeten vanaf haar gedwongen rustplek de hele wereld op de hoogte houd van alle patienten.
  Allen beterschap.
  Nu een ander onderwerp: Kantklossen.
  Net komt de eerste zending nieuw kantklosgaren binnen in de dikten 20, 30 en 40. van het merk Anchor “LACE”
  Het beroemde linnen Bouc garen van Coats wat verdwenen is heeft plaats gemaakt voor een 100% katoenen garen. Het ziet er prachtig uit en ik popel om proefjes te gaan maken.
  Dit weekend op de textieldagen in de Borg Verhildersum te Leens is het kantkloswerk met kralen van Christha van Schagen te bewonderen. Zij zal zelf (net als op de beurs in Zwolle) aanwezig zijn voor demonstratie.
  Elma

 13. Al ben ik volwassen, toch vind ik het zelf nog leuk om moeder (en vader op paakesdag) iets zelf gemaakt te geven. Geen tekening maar bv een klein boekje met oude foto’s die ik her en der bijeengeraapt heb. Met teksten natuurlijk.
  Gisteren had ik voor moeder een boekwerkje gemaakt met verhalen uit de moederlijn. Ik was 9 generaties terug in de tijd gegaan d.m.v. stamboomonderzoek. En heb geprobeerd van iedere voormoeder een verhaal te maken. Waar ze gewoond hebben, wat voor beroep zij (of meestal de echtgenoot) uitgevoerd hebben, en een stukje plaatselijke geschiedenis. Keileuk om te doen en moeders was erg verrast.

 14. Zeer sierlijk en door het knipje overal aan te bevestigen.Ik hou wel van bling,bling.

 15. @Elma, wat gaat de tijd snel! De Textieldagen staan weer voor de deur!
  @Birgitte, enig idee! Boven zo’n persoonlijk moederdagcadeautje kunnen geen diamanten op.
  @Hilda, dus voor de volgende moederdag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *