Open Europese Quilt Kampioenschappen 2010 II

Ine: ‘Deze “vliegende” reporter (ahum) van Berthi’s weblog was vandaag (2 mei) naar Veldhoven. Daar was van 29 april tot en met 2 mei een waar quiltersparadijs. Schitterende quilts uit vele Europese landen, echte kunststukken waren daar voor de liefhebbers te zien. Bij deze “Hundertwasserquilt” van Claudia Pfeil dacht ik gelijk aan jou.’

Ine: ‘Deze “World of Silence” is van Carmela Zak uit Israël. Ik vond vooral het gebruik van borduursteken en kraaltjes zo leuk.’

Ine: ‘Het thema van het kampioenschap was dit jaar Ritme. De foto doet geen recht aan de subtiele kleuren.
Met zo’n veelkleurige rozet is het wel duidelijk: dit is de “best of show”. Dit is “Nautilus” van Hilde van Schaardenburg uit Nederland.
“De Nautilus is de enige inktvissoort met een uitwendige schelp. Deze is voorzien van kamers, die hij vult met lucht of water om te kunnen stijgen of dalen. Op een doorsnede gezien vormen de kamers een rytmische spiraal volgens de grootteverhouding van de Fibonacci reeks: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 enz.” aldus de catalogus.’

Ine: ‘En je blijft kijken naar “African Adventure” van Janneke de Vries Bodzinga. Prachtige details!’ Janneke de Vries Bodzinga: ‘Ik ben geïnspireerd om deze quilt te maken door vele reizen in Afrika, de fantastische natuur en een veelvoud aan kleuren. De hele quilt is freemotion gequilt en geappliqueerd, materialen zijn handgeverfde stoffen/katoen/zijde.’

Ine had ook nog een leuk gesprek met Gilly Thomson van Kekfesto Cotton, die prachtige blauwdrukken in haar kraampje had.

14 gedachten over “Open Europese Quilt Kampioenschappen 2010 II

 1. Ine, heerlijk om met jou nog even op de quiltexpositie te lopen want ik had bij lange na niet alle quilts gezien.
  Ze zijn stuk voor stuk zeer fraai en je hebt goed onthouden dat ik helemaal weg ben van Hundertwasser, samen met vele anderen.
  Ik vind het erg leuk dat jij een foto hebt gemaakt van de quilt van Hilde van Schaardenburg want zij had ook een prijs gewonnen bij de Fololo wedstrijd. Als ik me niet vergis is het zelfs het eerste giletje dat je op de foto ziet in deze log:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2010/05/open-europese-q.html

 2. Dank je wel Ine en Berthi!
  Juweeltjes laten jullie zien. Zou bijna een oude liefde aanwakkeren! En Hundertwasser is samen met Ton Schulten mijn kleurigste favoriet. Je wordt er zo vrolijk van.

 3. Wel zo leuk Berthi, dat jij ook nog het een en ander hebt kunnen zien in Veldhoven. Kijk en dat Hilde ook gewonnen had bij Fololo was mij ontgaan.
  Prachtig die link Saskia!
  Natuurlijk herinner ik me de Fibonacci reeks nog wel van school. Maar ik had er niet aan gedacht om deze te googelen.
  Trouwens iets voor je wiskundelap?
  Ja Mieke, toen ik daar rondliep kriebelde het bij mij. Maar eerst maar eens het een en ander afmaken eer ik aan een nieuw werk (quilten) begin.

 4. Ik vind het prachtig en zo kleurrijk.
  op de site van Hilde van S. zijn die zwanen ook zo mooi.
  Maar anderen hoor ik klagen…het zijn allemaal wandkleden en geen echte Quilts…nou ja mooi blijft het.
  groeten van Lies

 5. @Ine: Deze link heb ik gevonden op de blog van de Wiskundemeisjes (www.wiskundemeisjes.nl).
  Fibonacci staat idd op mijn ideeënlijstje voor de wiskunde-lap.

 6. @Lies: die discussie is denk ik al zo oud als het quilten zelf! En eigenlijk tamelijk zinloos welbeschouwd. Net zoals het gedoe over MOET het met de hand of met de machine, MOET het van katoen of….
  Jammer…genieten is toch het voornaamste. En dat doet ieder op zijn eigen manier.

 7. Wat ben ik blij dat er ogen van anderen voor mij mee willen kijken .
  Dat zijn nu Berthi en Ine , dank jullie wel ! Ik ga niet jammeren dat ik er niet heen kon gaan , maar ben alleen maar erg gelukkig met alle moois wat er op dit plekje telkens weer te beleven valt .
  Mijn voeten kunnen mij helaas niet meer overal naar toe brengen , het kost teveel voetstappen . . .
  De kleden over het oorlogsverleden zijn prachtig in beeld gebracht met zoveel steekjes aangegeven , zodat het een duidelijk verhaal wordt .
  Al de drukte van de laatste dagen en het herdenken waren best heftig .

 8. Leuk verslag over de expositie. Je laat enkele van mijn favorieten zien, dus leuk om te lezen.

 9. Ine ,een mooi verslag van de OEQC.
  Wij waren er met een groepje op zaterdag om van al dat moois te genieten.
  Mijn favorieten in Veldhoven waren de quilts van Anco Brouwers,zo mooi en zo’n vakmanschap !
  En dan volgende week naar Luxemburg voor het quiltfestival in Wilwerwiltz.(13-14-15-16 mei)Heel veel tentoonstellingen o.a.de quiltjes met de geborduurde “afhaantjes”.

 10. @Mieke S, ach ja, Ton schulten… ook zo mooi. Hij is hier ook een paar keer voorbij gekomen.
  @Saskia, dank je voor de link. Met veel belangstelling heb ik het filmpje bekeken.
  Zoals Ine al zegt echt iets voor je wiskundelap.
  @Ine, ik laat binnenkort nog andere foto’s van werk zien waar ik ook zeer van onder de indruk was.
  @Lies, we hebben hier al eerder de discussie gevoerd over wat wel een quilt is en wat niet. Mag de naaimachine eraan te pas komen, of moet alles met de hand gemaakt zijn?
  Het belangrijkste is het werk op zich. Iedereen mag zijn/haar eigen meming hebben.
  @Gerrie,… nu eerst uitrusten van de afgelopen heftige dagen.
  @Elle, leuk om hier een reactie van je te lezen.
  @Mien B., ik heb enkele quilts van Anco Brouwers via Google bekeken. Ook weer zo’n bijzondere werken. Ik kan alleen maar concluderen dat er ontzettend veel creativiteit onder mensen zit. Creativiteit is oneindig!
  Geweldig dat je volgende week naar Luxemburg gaat. Hangen er ook quilts van jou? Ik ben benieuwd naar de quilts met de geborduurde afghaantjes. Misschien kan je daarvan enkele foto’s maken? De geborduurde afghaantjes vind ik zo’n prachtig project!

 11. Beste Ine, Dank je voor je mooie reportage. Ik geniet van de prachtige kleuren!
  Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *