Dwarsligger

Enige tijd geleden deed ik mee aan de Esta-actie op Dwarsligger.nl. En laat ik nu tot de prijswinnaars behoren zodat ik in mijn brievenbus De geschiedenis van de liefde van Nicole Krauss vond. Leuke verrassing!

Dwarsligger is een relatief nieuw begrip. Het zijn complete boekwerken uitgevoerd in een compact formaat. Dus gemakkelijk mee te nemen in je handtas. Het papier is te vergelijken met hetzelfde stevige soort als van de bijbels, het dundrukpapier. Nog een handigheidje is dat je de dwarsligger met één hand kunt vasthouden. Super handig.

Zoek je een leuk cadeautje voor een boekenliefhebber, dan is een handgemaakt boekje in een luciferdoosje een idee. MatchBoox heeft al diverse titels van bekende auteurs uitgebracht. Vorig jaar hingen de boeken als installatie in een museum in het Franse Nîmes, de aanleiding voor Bibliothèque nationale de France en het Centre Pompidou in Parijs om de gehele collectie aan te kopen. Sinds april van dit jaar liggen de boekjes ook in het Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Art.

Nog meer boekennieuws. Er komt een nieuw tijdschrift over schrijvers onder de titel Volgens (De Schrijver). Het blad geeft ‘een eigenzinnige en eigentijdse verkenning van de literatuur aan de hand van zijn coryfeeën’. Het eerste nummer verschijnt op 12 mei en Renate Dorrestein zal de gasthoofdredacteur zijn. Het is een uitgave van Veen Magazines.
Renate Dorrestein neemt de lezer mee op reis naar haar geliefde Schotland, ook weer de locatie van haar nieuwe roman, naar de proeftuinen van Alma, naar de wereld achter haar boeken. Ze gaat de polemiek aan met recensenten, stelt vrienden voor, interviewt bekende Nederlanders en biedt ruimte aan jong talent als Franca Treur. De volgende editie verschijnt najaar 2010.

19 gedachten over “Dwarsligger

 1. Hé heb je iets gewonnen?
  je wordt gefeliciteerd (ja m’n ogen zijn beter dan ik dacht LOL)

 2. @ine, haha, dat had je snel gezien!
  Leuk om eens een prijsje te winnen! De dwarsligger moet nog wel gelezen worden!:-)

 3. Kom naar hier , neem je dwarsligger mee , gaan we gezellig naar het lunchrestaurant ”De Dwarsligger”in ons winkelcentrum .
  De eerste dwarstraat rechts dan dwars oversteken bij de trambaan , voorzichtig met de dwarsliggende stenen overal . De trambaan is er net aangelegd . Vooral fietsers kwamen dwars op het pad te liggen .
  Zullen we bij de koffie een lekker dwarsbroodje eten . Of misschien is een dwarstaartje ook wel een aanbeveling .
  Wat zullen we een dwarszalige middag beleven .

 4. Van harte gefeliciteerd met je prijs. Ik heb de laatste tijd veel te weinig tijd om te lezen. Jammer ! Het wordt tijd voor vakantie.

 5. Berthi VAN HARTE GEFELICITEERD !! Hopelijk kun je de tijd vinden om hem te lezen. Ik heb in de vakantie ook geen tijd gehad om een boek uit te lezen heel jammer. Er was ook zo veel te zien.
  Geniet van je boek !!
  Fijne Zondag !!

 6. Proficiat met je prijs. Die is bij de juiste persoon terecht gekomen.
  Voordat ik naar Zwolle ging had ik een dwarsligger gekocht om het formaat uit te proberen. Na drie regels ontdekte ik dat ik het boek in een rechtoppe vorm al gelezen had….Nou weet ik nog niet of deze boekvorm gemakkelijk is. Hier zijn ze bijna niet te krijgen.
  Het is De Reünie van Simone van der Vlugt.
  Wie het hebben wil kan me een mailtje sturen.

 7. heeee wat leuk ,dat laatste is een nieuwtje voor mij…..ben benieuwd of het makkelijk verkrijgbaar zal zijn ;))))
  heel leuk die dwarsliggers, ik verkoop ze altijd met t argument “zelfs in de metro kunt u ze lezen”staande aan een stang ,handig voor in je handtas ,in het dashboardkastje voor in de file…bij je schoonouders op de wc…tijdens en te lange visite hahahahah fabrieksmeisjes ga ik zo aanschaffen en komt in de auto te liggen….

 8. Weer een nieuwe manier om dwars te gaan liggen. Vooral het boek, te lezen met 1 hand spreekt mij wel aan. Bedenken wat met de andere hand gedaan kan worden. Voorlopig kan ik maar 1 ding bedenken, het dwarse broodje van Gerrie eten.
  Elma

 9. gefeliciteerd! hier liggen al een paar dwarsliggers klaar voor als we nog eens met vakantie gaan. die match books zag ik liggen in de literaire boekhandel in utrecht. leuk initiatief, alleen waren er geen titels die mij konden bekoren …

 10. ps is een mooi boek ook ,ik vond t mooi en ontroerend ,wel een beetje warrig af en toe door die 3 verhaallijnen, maar dat lag aan mij in april 2009 ;))))
  zij is de echtgenote van jonathan safran foer,die het mooie boek “extreem licht en ongelooflijk dichtbij” schreef

 11. enne die luciferdoosjes kende ik ook niet ,dus je snapt ,ik zit hier weer te genieten van je info en heb meteen een leuk cadeau voor een vriendin ,dankje berthi!!!
  hopelijk hebben ze t bij selexyz ook…wij niet helaas….

 12. hahahah lekker warrig die berichtjes ,
  ik las snel voor t hardlopen ,ik reageerde toen ik terug kwam ,toen stond ik verder te verzinnen onder de douche en nu weer voor t ontbijt>>>>>nu ga ik rustig ontbijten en weg hier ;))))

 13. leuke prijs. IK moet eens naar dedwarsliggers informeren lees altijd een poosje voor het slapen gaan en dan lijkt me dat handigers als een gebonden boek- Fijne zondag inde zon dwarsliggen? hier is geen zon

 14. Proficiat met je prijs, Berthi!
  Lijkt me inderdaad wel handig die dwarsliggers.
  De naam Matchboox is een leuke woord-combinatie van matchbox en book. Krijgen we weer luciferdoosjesverzamelaars ;-)))

 15. @tijm, voor de zondagmorgen was ik vroeg uit de veren en het beloofde een zonovergoten dag te worden, maar na enkele uurtjes zijn best gedaan te hebben verdween de zon achter de wolken.
  @Gerrie, prachtig verwoord! Jammer dat het restaurant niet om de hoek is voor mij, want anders had ik vandaag mijn tijd toepasselijk doorgebracht op het terras van De Dwarsligger!
  @Annelies vdB, de meivakantie komt eraan!
  @Jose, tja… keuzes maken!
  @Mieke S, jammer dat je het verkeerde boek had gekocht. Misschien een andere titel proberen?
  Hier zijn de dwarsliggers volop te verkrijgen.
  @Hilly, goede boekenverkoopster ben jij! Maar dat wist ik al. Voor de beste tips moet je bij jou zijn.
  Eindelijk, eindelijk heb ik eens leuke nieuwtjes op boekengebied voor jou!:-)
  @Elma, Gerrie maakt ons wel nieuwsgierig naar het dwarsbroodje.
  @lheurebleue, wellicht komen de juiste titels nog voor je. Goed om te weten dat de MatchBoox in Utrecht te koop zijn. Ik heb ze nog nergens gezien.
  @Hilly, dat wist ik weer niet. Ik noteer het in mijn schriftje!
  De luciferdoosjes heb ik alleen nog maar op internet gezien. Het is zeker erg leuk om zo’n schattig mini boekje als cadeautje te geven.
  @basje, jij woont in de goede plaats voor de dwarsliggers. Ze moeten bij jou volop te koop zijn.
  @Saskia, we wachten af of het een verzamelaarsobject gaat worden!:-)

 16. Berthi…leuk dat je bij de winnaars hoort. DE officiele naam van dat bijbelpapier is
  DUNDRUK.
  Op 12 mei allemaal naar de boekhandel voor het nieuwe tijdschrift …ben heel benieuwd.. mail het gelijk hier door aan de Leesclub !! groetjes (tzonnetje verdwijnt ook net, toch nog even lekker erin gezeten)

 17. @Lies Huizer, ha, goed om te weten; dundrukpapier.
  Net als jij ben ik benieuwd naar het nieuwe boekentijdschrift. In mijn agenda staat het genoteerd zodat het niet vergeten wordt.

 18. Berthi wat een leuk cadeau heb je gewonnen dat is aan jou wel besteed. Ik had nog nooit van een dwarsligger gehoord buiten mijn 2 zonen om. Ben benieuwd of ze ook in de bibliotheek straks te leen zijn. Wel erg handig om mee te nemen op vakantie. Ik krijg namelijk altijd kramp in mijn armen wanneer ik het boek om hoog moet houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *