Textil Múzeum Budapest

Zoals je inmiddels weet heeft Frouke een prachtige collectie wikkeldoeken. In deze log en deze log laat Frouke voorbeelden van deze doeken zien en vertelt ze erover.

De Hongaarse kunsthistorica Dr. Anna Szépesi, die bezig was met een historisch onderzoek naar deze wikkeldoeken, kwam Frouke en Ottó Mezei op het spoor. Net als Frouke is Ottó Mezei een gedreven verzamelaar. Dr. Anna Szépesi kreeg de nodige financiën bij elkaar om het onderwerp van haar onderzoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Dertig wikkeldoeken van Frouke en tien stuks van Ottó komen samen in een fantastische expositie in het Textil Múzeum te Budapest. Op donderdag 29 april wordt de expositie geopend en is te zien tot 30 september 2010. Er verschijnt een catalogus met daarin alle veertig wikkeldoeken en een aantal informatieve artikelen.

Textil Múzeum in Budapest is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 10.00 – 16.00 uur, vrijdag van 10.00 – 14.00 uur en op zaterdag, zondag en maandag zijn ze gesloten.

Op 1 mei wordt de expositie Cirkels in Nagypalli Pince Galéria geopend. Vanaf 2 mei ben je elke dag, behalve op woensdag, welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

18 gedachten over “Textil Múzeum Budapest

 1. Geweldig dat jouw wikkeldoeken te zien zijn in het textielmuseum van Budapest en op deze manier toegangelijk worden voor een breed publiek. Ik wens je heel veel succes met deze prachtige expositie en een mooie opening. En natuurlijk ook een geweldige opening op 1 mei met jullie nieuwe tentoonstelling.

 2. Wat geweldig dat de wikkeldoeken daar te zien zijn. Dit is overigens een museum waar ik lang geleden ben geweest. Hongarije heeft veel musea waar textiel en handwerken (o.a. kostuums) een belangrijke rol speelt. Erg leuk.

 3. Frouke wat fantastisch dat jouw wikkeldoeken zo’n belangrijke rol gaan spelen in deze tentoonstelling. Helaas voor mij net iets te ver om het te bezoeken. Maar ik neem aan dat we nog wel foto’s van “jouw” tentoonstelling zullen zien.

 4. wat een mooie foto! ik blijf ernaar kijken. naar de wikkeldoek natuurlijk maar ook naar die twee blije gezichten en naar dat grappige kindernmutsje.
  frouke: succes met de tentoonstelling!

 5. De eerste foto laat een prachtig beeld zien van moeder en kind. Moeder zal er een hele til aan hebben. Weer een schattig gebreid mutsje met oortjes. Zo ver als ik het kan zien zijn de vesten van moeder en dochter ook gebreid, maar dat zal Frouke wel weten.
  Op de site van het museum is ook een erg mooie collectie stoffen te zien. Wij hopen voor jullie op beide tentoonstellingen erg veel belangstelling. Het is de moeite waard om te zien. Jammer dat wij hier niet een dergelijke mooie wijnkelder hebben.
  Elma

 6. Frouko ge feliciteerd met je tentoonstelling (is toch ook vanjou?) veel succes ook de onderzoekster. Boedapest is voor mij een beetje ??? te ver fijn wekkend allemaal basje

 7. Frouke, je brengt het Europa zonder grenzen zo ook een beetje dichterbij! Veel succes met de tentoonstelling en ik verheug me vooral op je verhalen over Hongaren die reageren op het feit dat een van hun culturele verworvenheden door een Nederlandse onder de aandacht wordt gebracht!

 8. Er zijn bij de stoffen diverse exemplaren die sterk doen denken aan de “hollandse” stoffen die door Den Haan en Wagemakers opnieuw zijn vervaardigd. Interessant!

 9. Frouke,daar droomt iedere verzamelaar van….zijn collectie tentoongesteld in een echt museum.Ik verheug me nog meer op september!

 10. In de laatste HzG stond er een artikel over te lezen. Leuk dat er een tentoonstelling over is gemaakt. Wel een beetje uit de route, maar zo raakt het niet in de vergetelheid.

 11. Nou ja zeg….als Elma in het hongaars begint moet ik dus nog wel even reageren….was van plan dat morgen te doen ,maar ja…dergelijke verrassingen vragen om reactie toch? Ben je op les gegaan Elma??? Dan kom je vast eens deze kant op!
  Dus: kedves baratnõim! (lieve vriendinnen dus), köszönöm szépen (dankjewel) voor jullie leuke reacties! We verheugen ons op de trip naar B’pest donderdag en beginnen gerust en tevreden te zijn over onze eigen galerie.Het komt weer goed na veel gespeur, gemail, georganiseer, gedenk, geregel enzovoort enzovoort. Na enige pechjes zoals een overstromende wc (gewoon schoon water hoor) die de galerie blank zette en de oude stenen vloer liet verzakken bv. En dan zie je hoe lief de mensen hier voor ons zijn: binnen een halve dag was de boel schoon, waren de stenen eruit , was er nieuw zand gestort, een stratenmaker gevonden en de boel weer keurig gelegd. Klasse! We zouden jullie allemaal graag zien,maar voorlopig komt alleen Thera geloof ik. Elkaar ontmoeten (talalkozni) moeten we dus eerst maar op het www blijven doen…maar, Elma, voor jou speciaal komen we weer gauw naar het hoge noorden hoor!(Grapje, maar we zen elkaar best gauw)) Szeretettel (met liefs) Frouke

 12. Elma heeft onvermoedde kanten ;-))
  Leuk dat kindermutsje….net een poezehoofdje met die twee punten.
  Frouke…maak er een reizende tentoonstelling van en laat hem ook eens hier in Nederland zien. Komen we állemaal kijken.
  Maar in ieder geval veel succes en een ruime belangstelling.

 13. Frouke, mijn Hongaars is van een vertaalsite via Google. Ik wou wat zoeken in het Limburgs maar kwam Hongaars tegen.
  Wat moeilijk om te schrijven in het Hongaars, om van het spreken maar te zwijgen.
  Ik heb vele knobbels, maar mijn talenknobbel ontbreekt.
  Elma

 14. De tentoonstelling laten reizen? Dat gaat boven mijn budget….maar als het goed is komt ie nog naar Ulm van de winter, naar het prachtige Donau-Schwabischs Museum daar. Ietsje dichterbij?? En als iemand goeie relaties heeft in de (textiel)museumwereld in Nederland dan is er misschien iets te regelen, maar niet met mij,met de hongaren (de officiële dus) die hem financierden.Voor zulke dingen zijn bakken geld nodig! Daarom ben ik juist zo blij dat ik mn doeken in bruikleen mocht afstaan! En Elma…vertaalmachines zijn leuk hoor, maar ze kunnen er niks van! Soms kun je de raarste dingen tegenkomen en het kan genante effecten hebben, maar ook om te lachen soms. Dit hongaars van jou was ook een soort baby-hongaars, hihi. Maar gelukkig niet genant!Wel lief!

 15. Ja, Berthi, misschien, ik zal het in elk geval doorgeven! Nogmaals, dit valt buiten mijn mogelijkheden…ik kan alleen maar met ideeën of adressen komen en dat zal ik zeker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *