Rokjesdag

‘Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met blote benen eronder. Een jurk kan ook, maar er mogen geen panty’s om de benen zitten. Dat is bedrog’, volgens Martin Bril.

Op 22 april 2009 overleed Martin Bril aan de gevolgen van slokdarmkanker. Vandaag zou een mooie dag zijn geweest voor rokjesdag, als het niet zo koud was. Of is rokjesdag dit jaar al geweest? Ik weet het niet, ik ben niet van de rokjes zodat mijn ogen er ook niet op gericht zijn. Gelukkig ging deze dag niet ongemerkt voorbij. Vanmiddag kwamen zo’n dertig vrouwen bijeen op het Koningsplein in Amsterdam. Met een heuse flashmob werd de eerste Nationale Rokjesdag uitgeroepen. Op een aantal plaatsen werd een rokjestentoonstelling georganiseerd, waaronder in de Openbare Bibliotheek van Eindhoven.

Vijfendertig studenten van de mode opleiding ArtEZ te Arnhem ontwierpen een rok van witte katoen in verschillende diktes. De ontwerpers werden vrijgelaten om te kiezen voor een functioneel of experimenteel ontwerp. Een selectie van deze ontwerpen is tot 30 april 2010 te zien in de Witte Dame, waar de Openbare Bibliotheek gevestigd is.

Deze maand verscheen Rokjesdag, en andere lenteverhalen van Martin Bril. De meeste verhalen verschenen eerder in de Volkskrant.

11 gedachten over “Rokjesdag

 1. April doet wat ie wil en dus zelfs hier in H. géén rokjesdag! Koud! Trui aan , jas aan, lange broek, sokken en laarzen! Helaas, we zijn allemaal aan rokjesdag toe denk ik! Nog even geduld???

 2. @Frouke, het is lang geleden dat we zo’n koud voorjaar hadden. ’s Avonds heb ik de verwarming aan, terwijl het jaren geleden is dat rond deze tijd mijn verwarming aan was.
  Het mag iets warmer worden, maar het moet niet door gaan slaan naar een hittegolf, want dan zitten we wéér verplicht binnen!:-)

 3. Voor mij geen rokjesdag maar wel een rode overall. Wij dames, 11 stuks, deden BHV en vonden ons best wel sexie eruit zien. Als herinnering wilden we een jaar kalender maken alleen misten we 1 persoon. Onze instructeur wilde wel meer doen.Over de kou hadden we niet te klagen bij al die branden.

 4. Ja Berthi, de verwarming…wij stoken hier in H. nog elke dag 3 houtkachels….voor ons niet zo erg, soort fitness voor Eddy, voor onze dorpsgenoten een flinke aanslag extra op hun portemonnee!

 5. Mijn man en ik woonden in het begin van de jaren 70 in een galerijflat met centraal geregelde verwarming. Daar werd gestookt van 1 oktober tot 1 mei. In de 3 jaar dat we daar gewoond hebben, zaten we elke meimaand ’s avonds met dikke dekens om de benen. In februari echter uit de wind op het balkon in de zon.
  Mijn oma vertelde graag het verhaal van de bevalling van haar eerste kind: 15 april 1921. Ze was op weg van Mechelen naar Wittem, waar ze woonde. Te voet natuurlijk. Haar vliezen braken onderweg…tijdens een hevige sneeuwbui. De afloop van die bevalling was voor ons kinderen niet zo interessant. Mijn tante zat er immers bij als dat verhaal verteld werd!
  Kou in april…niks nieuws onder de zon!

 6. Hier ook nog geen blote benendag. Wel ga ik even buiten zitten in de broeikas, daar is het heerlijk warm. Binnen is het gewoon koud zonder kachel aan.
  Elma

 7. Ja E. maar dan toch omdat het zulk lekker weer is en niet omdat Martin Bril erover schreef 😉
  Brrr frisjes vandaag. Maar achter het raam was het heerlijk.

 8. Wel een rokje aan, maar een legging eronder. Ik weet zeker dat Martin Bril dit afschuwelijk zou hebben gevonden, maar ja, het was echt te koud.
  Wat leuk dat je dit in herinnering brengt. Bril niet vergeten, maar alles erom heen wel. Ik had een heerlijke verjaardag. Ondanks ziek en ondanks te koud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *