Fololo – versier een kindergilet voor Congo

Je kunt je op drie manieren inzetten voor het goede doel volgens Wil van Schaijk uit Eindhoven: tijd, goederen of geld. Wil stuurt geen geld, maar gaat voor goederen en tijd. Ze gelooft in druppels op de gloeiende plaat. Vanaf 1999 zet zij zich in voor hulp aan Congo. Haar eerste kennismaking met dit grote land was via haar pleegdochter die uit Congo kwam. Na haar bezoek liet Wil de Congolese vrouwen weten dat zij hun nooit zou vergeten en iets voor ze zou gaan doen. De vrouwen hebben een positieve instelling ondanks dat ze nooit weten of ze ’s avonds te eten hebben, maar evengoed de volgende dag met frisse moed en glimlachend verdergaan.

In 2007 kwam Wil via haar vrijwilligerswerk terecht bij het kledingdepot van Wereld-Missiehulp in Antwerpen. Daar hoorde zij dat er 30.000 kindergilets vernietigd zouden worden. Niemand wilde ze hebben. Dit ging haar aan het hart. Ze nam een gilet mee naar huis, fleurde het op en ging er vervolgens mee op stap. Het balletje ging snel aan het rollen. Of beter gezegd hebben we hier te maken met de beroemde olievlek, het breidde zich snel uit. Kunstenaar Mirjam Pet-Jacobs hoorde ervan en wilde zich ook gaan verdiepen in het onderwerp. Het resultaat was onder andere een wedstrijd die uitgeschreven werd onder de titel: Fololo – versier een kindergilet voor Congo. Fololo is het Afrikaanse woord voor opfleuren.

Mirjam Pet-Jacobs ging aan de slag met de website Fololo – Creatief voor Congo, de wedstrijd, en contacten met mensen uit de quilterswereld werden gelegd. Om een lang verhaal kort te maken kan ik je vertellen dat er 93 inzendingen voor de wedstrijd Fololo – versier een kindergilet voor Congo zijn binnengekomen en gisteren dé dag was om deze gilets te jureren. Een moeilijke taak voor de jury, kan ik je zeggen. Lilian van Stekelenburg (multidisciplinary designer/visual artist), Rieneke Stroeken (co-owner Holland Art Gallery) en ondergetekende hebben de hoofden gebogen over al deze prachtige gilets die met ontzettend veel liefde, aandacht en zorg zijn gemaakt. Eigenlijk is iedereen winnaar, maar zoals het hoort bij een wedstrijd moet er een 1e, 2e en 3e plaats komen. Drie categorieën zijn er: gilets opgefleurd door kinderen, de kleine gilets en de grote gilets/jurkjes. Per categorie zijn er drie prijzen, maar omdat er zoveel mooie ontwerpen zijn, vonden we het met ons drietjes belangrijk dat er naast de prijzen per categorie drie eervolle vermeldingen moesten komen. Na grondig overleg konden we de prijswinnaars aanwijzen. Er werd beoordeeld op originaliteit, afwerking, materiaalgebruik, borduurwerk (zowel hand- als machineborduurwerk), applicatiewerk en patchwork. De winnaars krijgen zo snel mogelijk bericht zodat zij volgende week donderdag in Veldhoven tijdens de Open Europese Quiltkampioenschappen 2010 hun prijs in ontvangst kunnen nemen. Ik zal daarbij aanwezig zijn. Misschien zie ik je dan?

Het was een eer om te mogen jureren en ik heb genoten van al dat fraaie werk dat ik zag en in mijn handen kwam. Ik hoop volgende week donderdagmiddag de winnaars te kunnen feliciteren in Veldhoven.

Een dezer dagen komt er op de website van Fololo – Creatief voor Congo een pagina waar alle ingezonden giletjes zijn te bewonderen en volgende week woensdagavond laat worden de prijswinnaars op de site bekendgemaakt.

Open Europese Quiltkampioenschappen 2010 in Koningshof te Veldhoven, 29 april tot en met 2 mei. Er is een expositieruimte voor de gilets waar deze tevens bijna allemaal te koop zijn. Voor de kleine gilets betaal je € 20 en voor de grote € 40. De opbrengst is bestemd voor het naaiatelier in Bumba.

6 gedachten over “Fololo – versier een kindergilet voor Congo

 1. Wat een goed initiatief om er op deze creatieve manier voor te zorgen dat zo’n hoeveelheid goede kleding niet in de vernietiger verdwijnt! Hulde!

 2. Wat een super idee om op deze manier de mensen in Congo te helpen.
  Nu maar hopen dat er in Veldhoven veel gilets verkocht worden.
  Elma

 3. Er liggen nog heel veel gilets te wachten op een mooi project. Zo gebruikt een docent van een middelbare school uit Eindhoven de gilets voor haar lessen.
  @Elma, mocht het zo zijn dat er in Veldhoven gilets over blijven, dan gaan ze naar Congo waar de mensen een gilet kunnen kopen voor een acceptabele prijs.

 4. mooie vestjes en wat een goed innitiatief”””
  Ik denk ook altijd dat pratische hulp beter op zijn plaats komt dan geld, succes in Veldhoven

 5. Wat is dit een mooi project en ik snap helemaal dat jij hier zo enthousiast over bent Berthi. Zulke projecten hebben ook mijn hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *