Hendrika van de Vecht

Gisteren zag je de dienstbodekist met kleding van Hendrika van de Vecht. Bertien stuurde me ook foto’s van haar oefenlap die ze rond 1900 gemaakt moet hebben. Hendrika was toen 12 jaar oud.

In de dienstbodekist liggen gehaakte randjes en machinale kantjes. Anne is hier nieuwsgierig naar. Nou, hier komen ze dan. Het gehaakte randje rechts op de foto was voor over de Friese staartklok. De onderste twee foto’s laten machinale kant zien.21 gedachten over “Hendrika van de Vecht

 1. Dank je wel voor het tonen van de kantjes.
  En nu nog de oefenlap toe. Het is ontroerend om de vlijt van een 12-jarig meisje eruit af te lezen.

 2. De onderste twee kantjes gehaakt????Ik meen een venetiaanse vlecht (of iets dergelijks)te herkennen in de onderste. En het bovenste van de twee onderste ( *__* ) Dus het middelste…..??
  Is dat niet een tamelijk grof soort pottekant?
  Elma laat je licht er eens over schijnen.
  Maar ze zij kostelijk. Juweeltjes zoals ik gister al zei.

 3. het is allemaal even mooi en te denken, 12 jaar. Ik had hier een DKLD en die heeft een paar strengetjes MC meegenoemen en een lapje linnen, Ik ben zeer benieuwd wat ze ervan terecht brengt,summiere Basis is er, maar nu
  ……
  Venetiaanse vlecht, nooi van gehoord , is dat ook een haaktechniek, zoiets als tunisch? ben nieuwsgeirig.

 4. Mieke@ de beide onderste kanten zijn machinaal vervaardigd en hebben niks met haken en kantklossen te maken. Misschien zijn ze wel gemaakt in de kantfabriek in Horst? Maar ze zijn wel erg mooi.
  En in het geheel is het een waardevol bezit om deze handwerken te mogen bewaren en ze met ons te mogen delen.
  Elma

 5. Wat een meesterstukje heeft dit meisje afgeleverd. Bij de meeste meisjes hoef je tegenwoordig niet meer aan te komen met handwerken zij lopen dan gillend weg. Op mijn beide tafels heb ik van het zelfde kant twee grote ronde tafelkleden liggen.

 6. Ik denk dat je het fout hebt, Elma. Deze kantjes zijn beslist niet machinaal!! Ik weet zeker dat deze kantjes met de hand zijn gemaakt. Vergeet niet , het betreft een generatie haaksters, die dagen lang niets anders deed met hele dunne haaknaalden. We praten over 1940 en eerder. Ze gebruikten heel dunne DMC-garens en dat bij een peertje van 25 watt!!
  De gedachte alleen al dat je een kantje zou kopen….terwijl je haakgaren, naalden en 2 handen hebt.Ze hadden niks anders te doen.Ik heb overleg gepleegd met mijn nichtje en die, die kwam er dagelijks over de vloer.Zij moest wel erg lachen om jouw suggestie van machinaal kant.

 7. Een mooi artikel. Als de onderste 2 kantjes handwerk zijn, dan is het volgens mij wel geklost of zit er in het middelste iets van sprang?(of is het netslag) Het onderste lijkt inderdaad een venetiaanse vlecht. En dat is een techniek in het kantklossen

 8. Het spijt mij erg Bertien, maar ben het met het nichtje niet eens. Ik doe hier nog nader onderzoek na en kom hier later nog op terug.
  Elma

 9. Mooie verzameling , weer iets om blij mee te zijn dat het bewaard is gebleven .
  Wat een geduld kwam er bij kijken om dit fijne werk te maken . Ik was vanmiddag weer eens na lange tijd in het winkelcentrum hier . Ik ging met de dames nichtjes overal rondkijken en heb weer mode zien hangen , zeer kritisch het een en ander bekeken , maar het is gewoon allemaal jachtwerk .
  Ik denk dat veel jonge lui het maar een seizoen dragen .
  Het zoomwerk in een nogal aardig rokje was gestikt en och mijn lerares van vroeger zou zeggen , een zoom met palingen , dat kan niet . In een luxe kookwinkel leuk rond gesnuffeld .Wel leuk om weer eens zo rond te kijken , en weer anders dan internet en de tijdschriften . Wat kocht ik in de kookwinkel , 2 kluwens rood/wit dun touw , om bijvoorbeeld een rollade op te binden.
  Ik zei bij de kassa dat ik het niet voor een rollade zou gebruiken , maar misschien nog eens aan labeltjes .
  Ze vertelde vaak kopen mensen dit om er leuke dingen mee te doen .
  Ik kijk zo graag wat er voor handigheidjes te koop zijn . Er was heel kleurig servies goed uit Turkije . Prachtig kommetjes en bakjes en . . .
  Hoe kom ik nu weer van al de oude naaldwerken in Turkije .
  Ben nu wel moe en gelukkig kan ik hier zo vaak terug komen als ik wil om nog weer eens de steekjes te bewonderen , blij dat Berthi het niet weghaald .

 10. Vanaf onderen is het derde kantje gehaakt , ik zie stokjes en vasten , je zou het zo van het scherm na kunnen haken .

 11. Leuk zo’n discussie over machinaal of niet machinaal..ik blijf het met spanning volgen!

 12. H geniet op afstand mee. Wat fijn dat je alles kunt blijven volgen tijdens deze drukke weken voor jullie.
  Elma

 13. Heerlijk Gerrie een middagje winkelen, wat zul je genoten hebben. En je bedenkt zeker wat leuks met het rolladetouwtje.
  Het bovenste kantje is gehaakt en je kunt het zo van de foto nahaken.
  Elma

 14. Ik denk dat Elma gelijk heeft! Gehaakt zijn ze niet, de onderste 2 kantjes en inderdaad, ze lijken erg op wat ik in Horst gezien heb. Ook voor een kenner is het heel moeilijk om bij deze eenvoudige kanten machinaal werk van handwerk te onderscheiden!

 15. Net heb ik antwoord gekregen op mijn vraag,zijn de kanten machinaal gemaakt?
  De foto’s van de twee kantjes heb ik opgestuurd naar een grote kantkenner en docent o.a van de kantopleiding NKO, Lia Baumeister uit Amsterdam. Het antwoord is. De kanten zijn machinaal vervaardigd. Bij de eerste kant klopt het linnenslag gedeelte niet als het met de hand geklost zou zijn en van het tweede kantje klopt de verbindende vlecht niet. Een gekloste vlecht ziet er heel anders uit. Een machine kan dat niet namaken en imiteert het zoals op de foto te zien is. Bedankt Lia.
  Elma

 16. Gisteren was ik de hele dag op pad, ook ’s avonds, en vandaag stonden er andere plichten op het programma zodat ik nu pas deze fantastische discussie lees. Ik ben blij dat kantdeskundigen mijn blog lezen. Zelf weet ik niets van kant. Net als Bertien dacht ik echt dat het haakwerk was. Heel fijn Elma dat jij de moeite hebt genomen om navraag te doen. Als ik het nu goed begrijp is het eerste kantje gehaakt en de twee ondersten zijn machinaal kant. Ik ga de tekst aanpassen.

 17. He gelukkig Elma! Weer een prakiseertje minder. En komplimenten ook aan de machinebouwers van negentientoen, die ervoor gezorgd hebben dan wij nu moeite hebben om hun werk van handwerk te onderscheiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *