Dienstbodekist

Houten kisten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb ik een oude grenen kist op de slaapkamer staan die dienst doet als verkleedkist. Bomvol, echt bomvol zit de kist met verkleedspullen van de kinderen toen zij klein waren. Diverse keren heb ik me afgevraagd waar deze kist in het verleden heeft gestaan en waar deze voor gebruikt werd. Het blijft speculeren. In gedachten zie ik de vrouw des huizes de winterkleding in keurige stapeltjes opbergen in de kist, maar het zou ook zomaar een voorraadkist van kleding geweest kunnen zijn van een dienstbode. Een dienstbodekist dus.
Bertien heeft een zwarte houten kist in bezit en daar is met zekerheid van te zeggen dat het om een dienstbodekist gaat.

Hendrika van de Vecht, de oudtante van Bertien, ging in 1904 als dienstmeisje aan het werk. ‘Ik denk dat mijn grootvader de dienstbodekist gemaakt heeft. Hij was timmerman en aangezien mijn oma de enige getrouwde was in het gezin met zes dochters heeft die zwager heel wat afgeklust voor zijn ongetrouwde schoonzussen’, weet Bertien ons te vertellen. Het is een kist met een dubbele deksel en allerlei vakjes. Hierin liggen onderbroeken (maat tent xxxl) met doorgestopt kruis en een aantal (nacht)hemden al dan niet met kantjes en zelfgemaakte knoopsgaten. En een aantal zelfgehaakte katoenen randjes. Het roze setje uit de kist vindt Bertien toch wel heel frivool.

21 gedachten over “Dienstbodekist

 1. Het is een kist waar goed over nagedacht is en zeer degelijk uitgevoerd is. Enig dat zowel de kist en een gedeelte van het linnengoed bewaard is gebleven. Ik kan me voorstellen dat in de loop der jaren veel van dit soort kisten gesloopt zijn.

 2. Wat een prachtige inhoud van die kist .
  Het lijkt ook wel op een kist voor een boerenknecht . Mijn ouders kregen op hun 12 1/2 jarig bruiloftsfeest een kist die prachtig houtsnijwerk had aan de voorzijde .
  De broer van mijn vader had het kunnen kopen bij een boer . Het zag er niet uit was helemaal roodgeverfd . Mijn Oom liet de kist helemaal opknappen bij een meubelmaker .
  Toen was het een prachtig donker eikenhouten kist , die een plekje kreeg in de voorkamer . Dat was er toen ook nog , je kunt wel zeggen een soort pronkkamer .
  Ook een kamer voor speciale visite , soms heren van kantoor om met Vader te overleggen .
  In de oorlog hebben we een tijdlang in de voorkamer gebivakkeerd , het was er lekker knus en kleiner , dus gemakkelijk warm te stoken . De kist verborg een enorme collectie tijdschriften .
  Ingebonden Panorama,s , een jaargang was erg zwaar . Een stapeltje boeken over het koningshuis en ik herinner mij een nummer na de dood van Koningin Astrid uit Belgie . Dan nog stapels Zendingsbladen , waar ik mij heerlijk kon vergapen aan de mensen in hun witte kleding in de rieten stoelen ergens in een voor mij ver land .
  Bovenin was tevens een smal bakje dat gebruikt moest zijn door de jonge boerenmannnen om hun spaarcenten zuinig te bewaren en wat er misschien nog meer aan belangrijks was op te bergen .
  Jouw kist lijkt ook op een hutkoffer .
  Bij goed nadenken , hoe het vroeger thuis was , bedenk ik dat wij ook een hutkoffer hadden . Die stond boven op de overloop . Die was enorm ruim en wat bewaarde mijn moeder er in , oude kleding en lappen .
  Je wist maar nooit waar het nog eens voor gebruikt kon worden .
  Hutkoffers gingen ook mee overzee om de spullen naar Indie mee te nemen .
  Mijn Zus heeft nog eens zo,n kist overgenomen van een zendeling die terug gekomen was in het Zendingshuis in Oegstgeest . De hutkoffers hebben ook zo,n smal vakje bovenin .
  In Indie hadden ze de prachtige kamferkisten , ook prachtig versierd met snijwerk .
  Nou doe ik de kisten dicht voor vandaag . . .

 3. TIP voor morgen !
  Ga eens kijken bij DIJN , zij laat een prachtige serie theedoeken zien met steeds mooier borduurwerk versierd !

 4. Nu zitten wij te zwoegen om op een lapje een stopjes te maken. Toen was het bittere noodzaak om alles heel te houden. Die roze onderbroeken waren ook vaak van molton, lekker warm. Heerlijk om de inhoud van deze kist te bekijken.
  Elma

 5. Nu zitten wij te zwoegen om op een lapje een stopjes te maken. Toen was het bittere noodzaak om alles heel te houden. Die roze onderbroeken waren ook vaak van molton, lekker warm. Heerlijk om de inhoud van deze kist te bekijken.
  Elma

 6. Klopt Elma, deze onderbroeken zijn ook van flanel.En dan die bandjes aan de zijkanten om hem dicht te strikken….
  Wat die kist van Gerrie betreft: was die rode verf niet ossebloedrood?? De meeste kisten werden geverfd, net zoals die van mij zwartgeverfd is.De kleur is vaak streekgebonden.
  Ik heb een tijd terug de inhoud heel voorzichtig uitgewassen. Als je dat aan de lijn hebt hangen krijg je wel commentaar, is mijn ervaring.

 7. Wat bijzonder dat de inhoud van deze kist bewaard is gebleven. En wat een zorg is er besteed aan de onderkleding. Ik werd wel nieuwsgierig naar de gehaakte katoenen randjes.

 8. Prachtig! Vooral doordat de inhoud er nog in zit…De kist is een soort standaardmodel met dat vak opzij bovenin. Je ziet ze in heel Europa. Iemand vertelde me ook eens dat daar in dat vak bv. ook het bijbeltje lag.
  Hier in H. werden ze vaak niet alleen geschilderd, maar ook beschilderd en dan met jaartal en naam of initialen erop. Overigens was de kist als bergruimte duidelijk de voorloper van de kast (bij arme mensen dan)Hier in H. bestaan eigenlijk relatief weinig echt heel oude boerenkasten, wel veel kisten en in openluchtmusea zie je dat ook bv.

 9. soortgelijke kisten zag ik op een programma van de BBC Ze deden dan dienst voor algemeen gebruik, In het vak aan de zijkant werden de kaarsen bewaard.
  Mooie uitzet en de versierde nachthemden Leuk

 10. Ha!!!!
  Ik begin je verhaal te lezen en denk meteen in de sprookjesrichting: daar zat natuurlijk goud en sieraden in, in die kist….en ik heb gelijk ook. Wat een juweeltjes!

 11. Op de tweede foto is te zien dat het deksel dubbel is. Je kunt de binnenste klep naar beneden doen en ook erachter dingen leggen.
  Voor Anne: ik mail een paar foto’s van de gehaakte kantjes naar Berthi.

 12. Ooo wij hadden thuis ook zo’n kist.
  En net als Gerrie’s moeder bewaarde die van mij er oude kleding in. Als kind heb ik er nog eens een jurk van m’n moeder uitgevist waar ze toen voor mij een jurkje van maakte.
  Deze broeken zijn dan misschien wel superXL maar het kruis is dicht!!! Dus geen snelzeikers 😉 die zijn te zien in streekmuseum de Locht in Melderslo.

 13. Wat dacht je van een uitzet kist !!
  Ook al eens gehoord.
  Enig is deze bij jou zuinig op zijn.

 14. Wat geweldig dat de inhoud, zo charmant en elegant, bewaard is gebleven. Omdat ik de laatste van de familie ben zijn er bij mij ook een aantal kisten beland. Maar zonder inhoud. Eentje werd gebruikt als speelgoedkist toen de kinderen nog klein waren. Die heb ik laatst (schande hoor ik roepen) bij het grof vuil gebracht. Er zat houtworm in nadat hij een poosje in de garage had gelogeerd. Een andere, de kamferkist uit Indonesie wordt nog dagelijks gebruikt en dient o.a. als tafel voor de printer. Nog weer andere staan nu bij de kinderen en dienen als, ja hoor, verkleedkist voor de kleinkinderen.
  Maar die inhoud van de kist van Bertien vind ik super. Ik heb zojuist het boekje van Corrie de Groot gelezen, behandeld in een logje van Berthi. Daar is deze kist met inhoud een prachtige illustratie bij.
  Anneke SK

 15. Prachtig deze kist met inhoud.
  Door de opmerking van Anneke SK moet ik ineens denken aan een uitdrukking van mijn moeder (die zij op haar beurt weer van een oud-tante had meegekregen):
  “Wie het langst leeft, heeft alle ouwe onderbroeken.” ;-D

 16. tIs vast geen boekenkist geweest…anders was die Hugo de Groot wel helemaal opgefrommeld geworden. Lies H

 17. Wat een mooi bezit is zoiets. en dan te bedenken dat je weet van wie het geweest is! Dan wordt het nog waardevoller. Prachtig die inhoud van de kist. Leuk om dit te zien.

 18. Wat ontzettend leuk dat zo’n kist met inhoud zo mooi bewaard is gebleven, enb zo spannend om elk kledingstuk uit te vouwen en dan te bewonderen om het mooie handwerk, om jaloers op te zijn. Leuk bezit hoor!
  Jammer dat ik in Frankrijk geen adsl heb en dus niet veel kan bloggen, als ik hier ben probeer ik alles weer even ‘in te halen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *