Trouwuniform van prins Willem-Alexander

In het Peter van den Braken Centrum is de expositie Ceremoniële Kleding te zien. De kleding is ontworpen en gemaakt door George Pisa & Zn. Tailleurs. George Pisa houdt zich met name bezig met uniforme kleding. Opdrachtgevers kunnen komen uit bijvoorbeeld de luchtvaart, horeca, muziekkorpsen of schuttersgilde. Bijzondere opdrachten worden ook uitgevoerd, zoals het trouwuniform van prins Willem-Alexander of een speciaal pak voor een andere prins in Luxemburg. Op de website van het Peter van den Braken Centrum lees ik dat het trouwkostuum te bewonderen is op de expositie, maar hier lees ik dat het originele trouwpak van prins Willem-Alexander zich bevindt in het Museum Buren & Oranje. Had Willem-Alexander twee trouwpakken? Om hier achter te komen ging ik vanmiddag naar Sterksel. Bij binnenkomst loop je als het ware tegen het trouwpak aan. De dame vertelde vol trots over het trouwuniform. Een beetje achterdochtig als ik ben, vroeg ik of prins Willem-Alexander zijn trouwpak heeft uitgeleend. De aap kwam al snel uit de mouw, het gaat hier om een kopie. Verder zijn er nog een handjevol andere uniforms te zien, verzameld werk en uniforms gemaakt door George Pisa. Mooi om gezien te hebben, maar beslist niet de moeite waard om veel kilometers voor om te rijden. Als je in de buurt bent, is het een aardige korte onderbreking.

8 gedachten over “Trouwuniform van prins Willem-Alexander

 1. De heren komen nog steeds tekort op design-gebied! Wat jammer dat de firma een mooie kans laat liggen en hun collectie op de site alleen presenteert in de vorm van ‘modetekeningen’ zoals ik ze in de jaren 60 op school leerde te maken!
  Ik heb een keer eens de kans gehad om zo’n uniformjasje uit elkaar te halen. Het moest ingenomen worden. Dat was een belevenis hoor. Normaal vergelijk ik colbertjes al met een harnas. Dit was nog erger!
  Leuk dat je dit laat zien!

 2. Een bezoek aan het Museum der Koninklijke Marechaussee is zeker een bezoek waard. Het Museum is gevestigd in het voormalige Koninklijk Weeshuis. Weeshuiswal 9 in het pittoreske Oranjestadje Buren (Gelderland)
  Mijn vader is in 1943 getrouwd in uniform van de Marechaussee.
  In 1969 is mijn broer die ook bij de Marechaussee was ook in uniform getrouwd. Het was een prachtig gezicht naast de mooie bruid in het wit. Het zijn speciale uniformen die dan gebruikt worden.
  Een oude uniformjas (1948) die niet meer gebruikt werd is door mijn moeder ook uit elkaar gehaald en vermaakt tot een jasje voor mijn broertje. Bij de plaatselijke kleermaker die altijd op tafel zat in “kleermakerszit” heeft mijn moeder nog een paar knoopjes kunnen kopen, goudkleurig met een ankertje erop. In die tijd waren de moeders thuis en konden met hun oude handnaaimachines heel wat verdienen voor hun gezin.
  Elma

 3. AANVULLING: Er is in Buren nog een Museum over de Oranjes, gevestigd in het oude gemeentehuis en daar is het uniform van onze kroonprins Willem-Alexander.
  Elma

 4. @mieke s, … en jammer dat ik geen enkele foto mocht maken, én… dat de dame betrekkelijk summier was in het geven van uitleg. Veel geheimzinnigheid…
  Leuk dat jij die kans hebt gehad. Een mooie ervaring rijker.

 5. Vanmiddag zou ik mijn verhaal hier neerzetten en ging nog eens verder speuren op internet . Uren lang bij de Marechaussees rond gekeken .
  Over de verschillende uniformen , er veranderd zoveel in de loop der jaren .
  Ik kon nergens meer de kolbakken tegenkomen .
  Tenslotte zien we ze nog op Prinsjesdag .
  Mijn verhaal komt nog wel eens , hier even een site :
  http://www.marechausseesporen.nl/

 6. @ine, natuurlijk willen wij dat graag weten. Fijn dat je het hier meldt.
  @Gerrie, we kijken uit naar je verhaal. We hebben geduld.
  Er is niet echt heel veel veranderd aan de uniforms in de loop der jaren. Kleine aanpassingen, maar verder blijven ze in grote lijnen hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *