Geertje Westra

Een bestaand patroon dat Geertje Westra aangepast heeft. Het gebouw stond oorspronkelijk in een landschap, Geertje heeft dat veranderd in een weerspiegeling in het water. Omdat dit borduurwerk geen eigen ontwerp is, heeft Geertje haar initialen en jaartal niet toegevoegd aan het borduurwerk.

Een Merkwaardig-dag staat garant voor leuke ontmoetingen en veel gezelligheid. Zo ook vandaag. Behalve de jaarlijkse ledenvergadering stond er een lezing van Geertje Westra op het programma, waar ik graag meer over wil vertellen.

Geertje Westra borduurt vanaf de lagere school, waar zij in 1957 het bekende rode schoolmerklapje maakt. Naast borduren heeft zij veel belangstelling voor tekenen en schilderen. Het zijn deze onderwerpen die voor een grote ontwikkeling in haar borduurwerk zorgen. Vanaf de jaren zeventig uit de vorige eeuw gaat Geertje zich meer toeleggen op het borduren. Zij neemt 10- of 11-draads linnen en gaat vervolgens aan de slag met twee draadjes DMC splijtgaren. De keuze voor de borduursteken valt op de kruissteek, de halve kruissteek, platsteek, rijststeek en rijgsteek. Voor de laatste steek neemt Geertje één draadje DMC splijtgaren.

Hoe komt Geertje aan haar ontwerp? Mooie afbeeldingen die zij tegenkomt worden omgezet in een patroon. Zij maakt een tekening op papier of rijgt het motief op het linnen. Ze is geen voorstander van een symmetrische lap. Verschillende vormen is een uitdaging voor Geertje. Experimenteren met kleuren en vormen, daar draait het om. Voordat Geertje begint kiest zij een redelijk aantal kleuren uit die ze wil gebruiken. Geertje is dol op mooie gebouwen/huizen, die je regelmatig tegenkomt op haar borduurlappen. Het kunnen bestaande gebouwen zijn, maar evengoed kan het een eigen ontwerp zijn. Geertje heeft nog een andere persoonlijke passie die terug te vinden is op haar werken: de ruimtevaart. Dit is ontstaan in 1957 toen de Spoetnik werd gelanceerd.

Geertje voorziet haar eigen ontworpen borduurwerken van het jaartal en haar initialen, maar haar ‘handtekening’ is de maan. Op een gegeven moment zag zij een prachtige maan en vanaf die tijd ontbreekt dit symbool niet meer. Haar productie ligt hoog. In de afgelopen 30 jaar borduurde Geertje meer dan 300 lappen. Borduurt zij dag en nacht? Geertje geeft daar het volgende antwoord op: ‘Elke dag borduur ik, het kan variëren van een half uur tot enkele uren. Ik werk veel met halve kruissteekjes die ik vaak tegenovergesteld van elkaar borduur. Dit geeft een diepte effect, het werkt snel waardoor je tijd bespaart en de productie hoog kan zijn.’

Nog een laatste vraag: Wat zijn de basisregels voor een goede compositie? Geertje: ‘In een goede compositie kun je altijd een driehoek zien. Neem beroemde schilderwerken maar als voorbeeld. Hier zijn altijd één of meerdere driehoeken in terug te vinden.’

Geertje Westra heeft al menig keer meegedaan aan een handwerkwedstrijd en niet onverdienstelijk. Diverse keren viel zij in de prijzen. Kijk mee naar de speelse, kleurrijke en sprookjesachtige kunstwerken van Geertje.37 gedachten over “Geertje Westra

 1. Bij het zien van al deze vrolijke kleuren denk ik ook aan Hundertwasser.
  Erg mooi al deze verschillende steekjes toegepast in 1 lap.
  Elma

 2. Geweldig Berthi, nu kan ik nog lang nagenieten. En door je foto’s lijkt het wel alsof ik er met m’n neus bovenop zit.
  Geertje borduurt schitterend, maar haar horen vertellen maakt het plaatje helemaal compleet.
  Je voelt je wel uitgedaagd om zelf ook meer te experimenteren met andere steken. En een lap niet altijd zo symmetrisch op te zetten.
  Maar zo als zij dat kan….Geertjes werk is uniek en heeft een heel eigen stijl.

 3. Wat een prachtige borduurwerken, heerlijk om naar te kijken! Er valt zoveel in te zien. Ik zou ze best eens in het echt willen bekijken, exposeert Geertje wel eens?

 4. Dit vind ik heel mooi! Zo te zien paart Geertje originaliteit aan technisch knap werk! Dat kom ik niet vaak tegen. Is het de bedoeling dat de draden voor het afrijgen blijven zitten? (bij de detailfoto van de maan is rechts de gele duidelijk te zien en links nog een restje van een rode, maar dat is dan ook het enige wat me stoort)

 5. wat leuk dat we het van dichtbij de details kunnen zien, het was een mooie lezing

 6. ik heb een genietend kwartiertje achter me voor ik aan de koffie moet beginnen Wat een composities en een regenboog aan kleren. Geweldig mooi,hier is het genieten geblazen.

 7. Echt een unieke vrouw met unieke werken.
  Wat hebben we genoten van de presentatie!
  Fijn om hier nog even te kunnen nagenieten.

 8. wat een prachtwerken zijn dit.
  ben zo blij met jouw log waarin zulke kunstenaars voorbijkomen ,evenals het vorig log ,aan een sluimerende behoefte aan textiele werkvormen wordt zo ruimschoots voldaan!!! heerlijk, hier hou ik al vanaf mijn 8e van!!!

 9. Ha die Berthi.
  Hartelijk voor je verslag v.d.Merkwaardig dag in Nijkerk. We hebben met z’n allen genoten van Geertje. Je verslag met foto’s maakt het helemaal kompleet. Tot de volgende keer. Anneke Landeweer.

 10. Wat een fantasie heeft Geertje Westra! En wat een talent. Haar werk is fascinerend en ik heb genoten van haar lezing. Ze vertelde boeiend en met veel humor over haar borduurwerken.
  Dankjewel Berthi, dat je dit op jouw blog met andere borduurliefhebbers deelt.

 11. Het was een geweldige lezing en Geertje maakt uniek werk. Ik vind het super dat er zoveel textielkunstenaars zijn die hun eigen persoonlijke stijl ontwikkelen. Eigenlijk doet iedereen dat. We zijn met z’n allen kunstenaar. Ieder werk is uniek en bijzonder. Daar kan ik zo van genieten.
  @Elma, helemaal mee eens!
  @Anje a, het zijn juweeltjes! Aan de borduurwerken zie je dat Geertje interesse heeft in tekenen en schilderen.
  @Ine, je kunt wel inspiratie halen uit het werk van Geertje en zo je eigen stijl ontwikkelen. Vaak ontstaan dingen toevallig. Zo is de rijststeek per toeval op haar lappen gekomen. Ze zag deze steek in een boek, en haar ogen werden er naar toegetrokken. Ze is de steek gaan uitproberen en het beviel.
  @Marianne P, over exposeren heb ik het met Geertje gehad. Ze heeft al eens een expositie gehad, maar of er in de toekomst meerdere tentoonstellingen van haar werk komen is onduidelijk. Zij woont in het hoge noorden van het land. Maar wie weet…
  Ik moet zeggen dat haar werk het mooiste is in het echt. Plaatjes zijn mooi, maar halen het niet bij de werkelijkheid.
  @lheurebleue, knap als je dat zo kunt doen.
  @Mieke S, aan de zijkanten zitten de rijgdraden ook nog, maar die heb ik eraf gehaald!:-) Misschien laat ze doelbewust de rijgdraden zitten? Geertje zal pas volgende week deze log lezen, misschien kan ze op jouw vraag alsnog antwoord geven.
  @Lina, het was genieten van haar werk en verhalen.
  @basje, een mooi begin van de zondagochtend!
  @Hilly, fijn om te horen!
  @Anneke Landeweer, leuk dat we gisteren nog even tijd hadden om met elkaar te praten. Het was zoals altijd een inspirerende dag.
  @Willy, je wordt gewoon vrolijk van haar werk!

 12. @Renette, leuk om hier een reactie van je te lezen en fijn dat we eindelijk eens tijd hadden om uitgebreider met elkaar te praten. We delen dezelfde passie!

 13. Berthi…dat was bij jou weer zoals men zegt “Heet van de naald”” maar dan zijn de indrrukken nog vers en komt het weer goed in je log…ook leuk voor de mensen die door omstandigheden niet konden komen. Wat hebben we weer een gezellige maar ook leerzame dag beleefd ….wij zaten daar maar zorgeloos te genieten en gezellig te lunchen…ondertussen gebeurde er al weer van alles met dat neergestorte vliegtuig met Poolse mensen.
  Toen we thuis kwamen hoorden we het pas.
  Bedank voor alles. groeten van Lies
  p.s ik heb nog een verzoek in gedient voor de volgende keer : de lezing uit Leiden van die Mevrouw in het Museum voor Land volkenkunde in Leiden.

 14. Wat was het allemaal geweldig ,ik zie nu pas dat ze heel veel verschillende steken heeft gebruikt,achteraan kon je dat niet zien ,dus nu geniet ik er nog meer van .bedankt Berthi

 15. O wat een práchtige dingen maakt Geertje Westra zeg. Ik ben er stil van.
  Schilderen met naald en draad noem ik dit..

 16. Nu pas kan ik details zien, achter in de zaal was dit niet mogelijk. De lezing was voortreffelijk.

 17. Berthi, je hebt er een geweldig verslag van gemaakt. Het was heerlijk om geertje te horen vertellen over haar werk. Ook ik heb er van genoten. Het was mijn eerste “Merkwaardig”dag en ik moet zeggen…daar heb ik geen spijt van gehad.Grappig om hierboven te lezen dat er meer op deze dag waren en ik niet weet wie ze zijn!! Hihi.. Komt misschien nog wel.

 18. @Lies, dat is leuk! Ik heb hetzelfde voorstel gedaan. Heb gezegd dat het op Berthi’s log te lezen is.

 19. Beste dames-die-achteraan-zaten-en-verzuchten-dat-ze-de-verschillende-steken-niet-hebben-gezien: ik zat op de voorste rij, maar zag deze details ook niet.
  Dus lang leve Berthi’s blog!

 20. Ook ik heb genoten van deze dag en zeker van de lezing. Dit was mijn tweede Merkwaardig-dag en het was al heel gezellig in de trein met bekende gezichten van de eerste keer. Dank je wel voor de detailfoto’s. Het is voor mij een uitdaging om hier iets mee te doen. Wil H.

 21. Wat een mooi borduurwerk! Ik ben vooral wég van de vogel en de vis, doet Scandinavisch aan en ook het landschap met de poortjes vind ik heel mooi.

 22. Voor een uitleg van de rijststeek en de gekruiste-spelden-steek zie mijn log van vandaag (12-4).

 23. @Mieke S, gisteravond heb ik Geertje gesproken. Over de rijgdraden vertelde zij het volgende: ‘Ik haal alleen de rijgdraden uit als ze storend zijn. Vaak borduur ik er overheen en vallen ze weg. Ik wil efficiënt werken en zal daarom ook nooit heel fijn linnen nemen om kleine kruissteekjes te borduren. Zoals ik schilder, zo borduur ik.’
  Geertje haalt overal inspiratie uit. Natuur, boeken, tijdschriften, schilderijen en noem maar op. Ze gaat vaak naar een museum waar een expositie is van een goede kunstenaar en dat hoeft niet altijd een bekende persoon te zijn.

 24. Ook ik heb genoten van de prachtige, kleurrijke voorstellingen en de diverse borduursteken. Er komen meer dagen in Markelo om deze voorstellingen van Geertje te bewonderen. Doen!

 25. Gisteren zijn mijn man en ik in Markelo geweest.
  Daar hebben we voor het eerst kennis gemaakt met het werk van Geertje Westra.
  Wat prachtig!.
  We hebben er van genoten.
  Graag zou ik Geertje een bedankje sturen voor wat ze maakt.
  Weet iemand of ze een mail adrs heeft>

 26. @Nolda van Hezewijk, ik heb geen mailadres van Geertje! Ik weet dat ze de computer weinig gebruikt.
  Fijn om te horen dat je zo genoten hebt van haar werk. Geertje heeft een bijzonder mooie eigen stijl ontwikkeld!

 27. Ik ben gisteren bij de opening geweest in Historisch Museum de Bevelanden van de tentoonstelling Borduren maar dan anders.
  In de bekende gang hangen tot 1 maart schitterende werken van Geertje Westra, na een welkomstkomst van Hans sprak Nel de zaal toe, ze vertelde over haar eerste ontmoeting bij Merkwaardig met Geertje, Geertje zelf vertelde haar verhaal via welke weg ze tot deze prachtige werken is gekomen. Ik kan iedereen aanraden op een dagje te plannen en af te reizen naar Goes om deze schitterende verzameling bij elkaar te zien.

 28. @Jacquelien, helaas lukte het mij gisteren niet om naar de opening te komen, maar in oktober heb ik in Nijkerk wederom foto’s gemaakt van enkele borduurwerken van Geertje en zal deze vandaag op mijn blog plaatsen met uiteraard de vermelding van de expositie. Het is absoluut een aanrader om deze expositie te gaan bekijken, want het werk van Geertje is heel bijzonder!

 29. Geweldig mooi. Op het moment dat Geertje begon met borduren toen was ik net uit de luiers. Ook mocht ik moeke helpen met ‘naaien’. Met als gevolg dat het lapje aan de trui vast gezet werd.. . 57 jaar geleden..

  Deze werkstukken zijn prachtig. En er zijn nog zoveel thema’s te bedenken waarin de maan een rol speelt. .
  Dankjewel Berthi voor deze verhalen van Geertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *