Museumweekend 2010

Het Museumweekend staat voor de deur en ieder jaar heeft het Museumweekend een aansprekend thema. Voor dit jaar is het thema Laat je verleiden door een museumstuk. Meer dan 500 musea doen mee met activiteiten. Op de website kun je zoeken of er een museum bij je in de buurt is die dit weekend meedoet. Is er geen museum waar op dit moment je voorkeur naar uitgaat, dan heb ik twee mooie exposities die iets voor je kunnen zijn.

Op zondagmiddag 14.30 uur wordt de expositie Textielkunst, nieuwe wegen – Carla van Laar en Mariet Rankenberg -, geopend in de kerk van Aerdt. Carla van Laar laat zich leiden door bijvoorbeeld de kleuren en vormen van landschap of tuin en zet deze om in een geometrisch lijnenspel dat, soms letterlijk, aan de gebruikelijke kaders ontsnapt. Kenmerkend is het gebruik van materialen als hout, leisteen, oud lood en dergelijke. Daarnaast vooral de abstracte aard van haar fijnzinnige werk.
Mariet Rankenberg lijkt een enigszins romantische inspiratie te hebben: er zijn veel mensachtige figuren in haar werk te vinden en daarnaast magische wezens en landschappen die een po√ętische sprookjeswereld lijken op te roepen. Gebruik van oude technieken als frivolit√© wordt gecombineerd met bijvoorbeeld machinaal borduurwerk. Vormen en beelden ontstaan onder andere door het gebruik van wateroplosbare stoffen en acryllatex. Van beide kunstenaressen zijn smaakvolle, eenvoudige, betaalbare sieraden aanwezig.
De expositie is verder te zien op zondag 18 en 25 april, en 2 mei 2010, van 14.00-17.00 uur.

Carla van Laar en Mariet Rankenberg zijn beiden lid van de kunstenaarsgroep Steek Plus.

Van 3 april tot en met 23 mei 2010 is in Museum Rijswijk de tentoonstelling 62 Group of Textile Artists te zien. Ongeveer 50 leden van de 62 Group, een vereniging van internationale textielkunstenaars met als thuisbasis Engeland, tonen recent werk. In 1962 kwam een aantal net afgestudeerde leerlingen van verschillende kunstacademies in Engeland bij elkaar en richtten een vereniging op. Allen hadden zij de nog jonge specialisaties textiel en borduren gekozen, maar ontdekten al snel dat buiten de Academie niemand begreep wat dat inhield. Borduren werd destijds gezien als een aardige hobby voor dames, maar de 62 Group of Textile Artists zorgden ervoor dat deze opvatting drastisch veranderde.
In 2012 bestaat deze groep 50 jaar als een bloeiend netwerk van textielkunstenaars. Zij exposeren samen, brengen catalogi uit en verzorgen cursussen.

Een van de bekendste leden van de 62 Group op de expositie in Museum Rijswijk is Alice Kettle, die een van haar grote, op de machine geborduurde werken toont. Zij werkt soms maandenlang aan grote opdrachten (soms met hulp van assistenten), waarbij zij grote kleurvlakken in de voorstelling opbouwt die worden afgewisseld door subtiele lijnen.Ook is er werk van Tilleke Schwarz te zien.

5 gedachten over “Museumweekend 2010

 1. goede morgen Berthi , en wat biedt je ons weer veel aan, Rijswijk is niet al te ver en er is een goede busverbindging , dus wie weet ga ik daar nog wel naar toe. Aerdt is me te verre reis. fijn weekend.

 2. Daar ben ik eindelijk weer eens Berthi en meteen ben ik weer enthousiast over al je geweldige logjes.
  Het werk van Alice Kettle vind ik ongelofelijk mooi en in de Galerie zag ik pas van welke grootte ze zijn.
  Echt geweldig mooi!

 3. Iedereen die dit weekend op pad gaat wens ik erg veel plezier.
  Zelf zal ik dit weekend mijn huismuseum een beetje schoonmaken en opruimen.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *