Keuls ‘water’ en Hundert ‘wasser’

Elma: ‘Donderdag 25 maart, de koffer gepakt en richting Keulen. Het doel was de belangrijkste Internationale Vakbeurs HANDARBEIT & HOBBY in Keulen. 220 Exposanten uit 25 landen. Aansluitend een bezoek aan onze dochter en om foto’s te maken in de buurt van Frankfurt, van twee gebouwen van Hundertwasser, waar Berthi al meerdere van getoond heeft. Wenen en Houthem/Geulhem in Zuid-Limburg. Onze dochter Wilma kwam met de trein uit Frankfurt om behulpzaam te zijn bij het uitzoeken en bekijken van de nieuwste producten (en de gesprekken in het Duits te voeren). Vanaf het station Keulen, op weg naar het hotel bezocht Wilma de winkel in de Glockengasse 4711 om voor oma een flesje Eau de Cologne te kopen. Tijdens de Franse bezetting in Keulen in 1796, gaf de Franse generaal Daurier, de opdracht alle huizen een opeenvolgend nummer te geven. Het huis van Wilhelm Mülhens kreeg het nummer 4711. In 1875 werd dit nummer als handelsmerk gedeponeerd voor de naam van Eau de Cologne, Keuls water. In de verkoopzaal hangt een Gobelin (4,5 x 3,5 m). Dit wandtapijt stelt het moment voor waarop de Franse soldaat het nummer 4711 op het huis in de Glockengasse tekent. Twaalf borduursters hebben anderhalf jaar aan dit gobelin gewerkt. 4,6 Miljoen borduursteken waren er nodig en 300 verschillende kleurnuances. Het werd gemaakt ter gelegenheid van de heropening van het huis in 1964 (na de heropbouw met de historische gevel). Dus als je Keulen bezoekt, ga even langs de winkel van 4711 en neem een lekker ruikend souvenir mee. Op elk heel uur van 9.00 – 19.00 uur kun je genieten van het klokkenspel met zijn historische figuren in een ruitertafereel op de klanken van de Marseillaise.

Vrijdagmorgen: de beurs, via het sturen van een sms was er een hartelijke ontmoeting met Cees, Sabine (Naald & Draad), Bianca, Marnel en Jeanny. Na even bijgepraat te hebben en een lunchafspraak te hebben gemaakt ging ieder een kant op om al het nieuws te bekijken en inkopen te doen.

Bij het breicafe troffen wij als gastvrouw “Speedknitter” Miriam Tegels. Tussen de snelbreimomenten kon je meebreien aan dekens voor een kinderhuis in Viersen, waar de kinderen in rolstoelen een warm dekentje mee krijgen. Moeder en dochter hebben ook nog een paar toeren eraan toegevoegd met een prima rondbreinaald van Pony met houten punten, genietend van een heerlijk kopje groene thee geserveerd door Miriam. Haar man liet vol trots het mooie fotoboek zien van de vakantie “Knitting in Nature” in Swalmen.

Opal heeft een hele collectie sokkenwol “Hundertwasser” in de prachtigste kleuren, en niet alleen voor sokken, maar ook voor truien mutsen en sjaals. De Witte Engel had al reclame gemaakt voor een nieuwe haaknaald van Clover. Tunisch haken in het rond, bij Clover aandachtig gekeken hoe dat werkt. Als je het weet is het heel eenvoudig. Moe maar voldaan, met een trolley vol informatie reden wij samen met Wilma richting Frankfurt.

Zaterdag een heerlijk rustige dag gehad met het lezen van alle informatie en met een haakwerkje op de bank. Zondag op pad met de camera om twee bouwwerken van Hundertwasser te fotograferen.

15 Augustus 1992 brachten wij Wilma naar haar stageplaats in het Novotel in Eschborn. Wij hadden de sleurhut meegenomen en reden naar de camping in Frankfurt. Vlak bij de camping was een enorm stuk grond omgeven door hoge hekken. Middenin het begin van een voor ons onbekend bouwwerk, vreemd van vorm. Jaren later stond er een kleurrijk gebouw, een kinderdagverblijf. Naar een ontwerp van Hundertwasser. Nu 18 jaar later konden wij het bijna niet meer vinden. Er stak boven de huizen uit een klein goudkleurig torentje en dat moest het zijn, wij zaten in de goede richting. Het begon net te regenen en alles leek erg triest, ingebouwd tussen heel veel huizen was het ook moeilijk om op de foto te zetten. Dankzij Wikipedia kan ik nu het hele verhaal vertellen van het kinderdagverblijf in Frankfurt am Main – Heddernheim. Het bouwwerk werd op 22 juni 1995 geopend in aanwezigheid van Friedensreich Hundertwasser die het ontwerp gemaakt had. Het Hundertwasser kinderdagverblijf was het eerste gebouw op dit terrein waar tot 1982 de fabriek stond van de Vereinigte Deutche Metallwerke (VDM). De eerste steen werd gelegd op 20 december 1988, na een tijdje werd het werk stil gelegd in verband met ernstige vervuiling van de grond. Koolwaterstof en zware metalen. Er werd besloten om de grond meerdere meters af te graven en te vervangen door schone grond. In 1994 heeft Hundertwasser de stad Frankfurt aangeklaagd dat zijn ontwerp niet juist was uitgevoerd. De bedoeling was een heuvelachtig daklandschap, dat op basis van kosten ontoereikend gerealiseerd was. De architect zette door zodat er nog grond opgebracht werd en nog twee dozijn bomen, beuken, eiken, linden en ginko geplant werden.
Na een heerlijke lunch op naar het volgende Hundertwasserhuis.Bad Soden ligt verstopt aan de rand van het Taunusbos. Het klimaat is er aangenaam en mild. In het dal is de kern van het kuuroord met de parken en vele geneeskrachtige bronnen. De bronnen hebben allemaal namen onder andere Milchbrunnen, Glockenbrunnen, Solbrunnen, Champagnerbrunnen en Winklerbrunnen, voorzien van een plaquette met opschrift. Elke bron heeft weer een andere geneeskrachtige werking.

Vanuit het Quellenpark is het Hundertwasserhuis te zien wat als woonhuis in gebruik is. In november 1990 werd de eerste steen gelegd. De Architect Peter Pelikan had het ontwerp van Hundertwasser “sprookje uit 1000 en 1 nacht” omgezet in een uitbreidbare vorm. Het zijn zeventien volledig verschillende woningen met een oppervlakte van 120 tot 230 m². De vloer is belegd met parket die gedeeltelijk onderbroken wordt door tegels. Het huis is gebouwd op 251 betonpalen die in het grondwater in de rots verankerd zijn. De constructie is neutraal en beschadigd niet de bronnen. Na de bouw geven de bronnen dubbel zoveel water, wat verklaart dat ze nieuwe bronnen aangeboord hebben. Het wooncomplex is gebouwd door een Bad Sodenaar. De man had iets met water en kunst. De afspraak met de gemeente was dat gasten het complex zouden kunnen bezoeken, maar aan die opdracht heeft de opdrachtgever zich niet gehouden. Het unieke huis kan niet bezocht worden, of ik had aan moeten bieden dat ik de pizzakoerier, die net aankwam, wel wilde helpen dragen om zo een kijkje binnen te kunnen nemen.’

22 gedachten over “Keuls ‘water’ en Hundert ‘wasser’

 1. @Elma, dank je wel voor dit mooie log! Ik geniet telkens van de prachtige gebouwen van Hundertwasser. Zo kleurrijk en zo bijzonder van vormgeving. Geweldig dat jij de moeite hebt genomen om naar deze twee gebouwen van Hundertwasser te gaan en ons ook nog eens de geschiedenis vertelt. En willen we Hunderwasser in huis halen, dan heeft Opal genoeg keuze in breigarens.
  Verder heb je veel ideetjes opgedaan op de beurs en zelfs tijd gehad voor een gezellige ontmoeting met bekenden. Het waren drukke dagen voor je, maar zeker de moeite waard.

 2. @Marijna, dank je voor de link! Je vriendin heeft werkelijk een juweel van een Hundertwasserhuis in mini uitvoering gemaakt.

 3. Marijna@ een compliment aan Lia voor het bouwen van haar prachtige Hundertwasser poppenhuis. Om al deze details zo te bouwen, een kunststuk.
  Elma

 4. Berthi@ Jij bedankt voor het plaatsen en de vele links die je aanklikbaar maakt voor nog extra informatie. Wat kunnen wij toch erg veel vinden op internet, het is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar het is wel verslavend.
  Elma

 5. super ik hou zo van die man met gekke petjes , wat een originele ideeen heeft ie toch en die kleuren!!!
  op de beurs in ahoy hadden ze die wol niet bij zich ,”oud “in de collectie …pfftt jammer dat blijft toch mooi ??????

 6. Elma, wat een boeiend verslag van je reis en wat heb je veel ondernomen en gezien in een redelijk korte tijd.
  Fantastisch dat we elkaar op deze manier konden ontmoeten en ik tevens kennis heb kunnen maken met Wilma, was erg gezellig!!!
  De beurs was voor mij een hele belevenis.

 7. Beste Elma,
  Ik heb er nooit gedacht dat er achter het getaal 4711 zo’n leuk verhaal school.
  Het hele stukj heb ik met veel interesse gelezen. Dank je wel!
  Lia

 8. Beste Jeanny
  Neem me niet kwalijk, Jeanny, dat ik eerst Elma noemde. Die naam stond helderder op mijn netvlies.
  Ik heb er nooit gedacht dat er achter het getaal 4711 zo’n leuk verhaal school.
  Het hele stukj heb ik met veel interesse gelezen. Dank je wel!
  Lia

 9. Elma, dat waren drukke en interessante dagen voor jullie ! Leuk om hier je verslag ervan te lezen.

 10. Wat heb je mooie dagen gehad. Veel gezien, genoten en informatie verzameld. Ben jaloers op je maar wel in de goede zin. Wat zijn de huizen toch bijzonder van Hundertwasser.
  Lia mijn complimenten hoe jouw poppenhuis er uit ziet.

 11. ik wist niet dat er ook in Frankfurt gebouwen van Hundertwasser staan.
  in Keulen heb ik een jaar gewoond maar nooit 4711 gekocht – wel een cursus batikken gevolgd.
  wat zou ik graag over die handwerkbeurs rondlopen!

 12. @Lidia, ik schreef al eens eerder over het Hundertwasserhuis in Limburg. Klik op de link Houthem/Geulhem.

 13. Wat een leuk verslag Elma. Wat kan een mens toch veel doen in een weekend. Of je een hele vakantie achter de rug hebt.
  Mooi hoor Hundertwasser. Ken je de huizen in Wenen van hem. Als je erin staat krijg je een gevoel dat je dronken bent met die golvende vloeren. Niet dat ik ooit dronken ben geweest maar ik stel me voor dat het zo ongeveer voelt.
  Ik ben benieuwd wat voor leuks je allemaal van de beurs hebt meegenomen. Jammer toch dat je zo ver weg woont.
  Anneke SK

 14. rustpiunt na alle boodschappen op deze morgen, Zoveel te lezen en zo interassant. Alle bloggers dank je wel,Fijn weekend.

 15. @Anneke SK, terwijl ik vorig jaar in Roermond was met mijn mangeldoeken waren Peter en Thijmen in Wenen en bezochten ook het Hundertwasserhuis. Klik op Wenen en je ziet de foto’s.
  Ik heb ze niet gehoord over de golvende vloeren. Een mooi onderwerp voor vanavond aan tafel!
  Misschien is het iets om een korte vakantie hoge noorden te boeken en dan een dagje Elma plannen?

 16. Tjongejonge, ik kan ook niet eventjes “weg”en er komen toch mooie verhalen hier! Blij dat ik vandaag eindelijk tijd heb ze even te lezen. Geweldige dagen Elma en een geweldig verslag!

 17. Wat een mooi reisverslag Elma. Fijn dat je zo genoten hebt (mèt je kind 😉 Heerlijk zo eventjes er tussenuit.
  groet, Marcella

 18. Anneke@ mijn reactie op je vraag wat ik gekocht heb in Keulen is bij de verkeerde dag gekomen. Op deze vakbeurs maak je een keuze uit de nieuwe collectie voor de komende winter, deze bestelling wordt geleverd vanaf augustus. Dan is het altijd een verrassing wat er dan binnenkomt.
  Op 15 en 16 mei ben ik weer op de textieldagen in Verhildersum in Leens.
  Jullie wel bekend van het stoppende oude vrouwtje in de borg, tijdens de Historische dagen in 2009.
  Elma

 19. Jaren geleden waren we in Bad Soden. Hundertwasser??? niet gezien. Verschrikkelijk toch? Totdat mij te binnen schoot dat je in Duitsland vaak niet alleen de plaatsnaam maar ook de postcode moet vermelden! Even de plaatsnamengids erbij. Wat blijkt: wij waren in Bad Sooden en er staat 2 keer Bad Soden in die gids! We hebben ook redelijk lang moeten zoeken naar het juiste Zell en probeer maar eens een bezoek aan Neustadt te brengen. Maar gelukkig dat je Taunusbos erbij vermeldt!
  Wat heb je een fijne dag gehad Elma en wat goed dat we er allemaal van mogen meegenieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *