Brussels kant

Niet alleen voor de expositie Frida Kahlo y su mundo stond een lange rij, ook voor de andere grote trekpleister van Brussel: Manneken Pis. Het bronzen beeldje werd in 1619 in opdracht van het stadsbestuur gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. In 1817 werd het beeldje vernield en werd er een nieuwe geplaatst. Manneken Pis heeft een uitgebreide garderobe van meer dan 700 kostuums. Bij een speciale gelegenheid krijgt hij een nieuw kostuum.

Iedere toerist eet een wafel, eventueel met aardbeien, jam, chocolade, slagroom of andere zoetigheid. Naast de wafelzaak kun je terecht voor Leonidas bonbons. Jammer dat ik het aantal bonbonzaken in Brussel niet heb geteld. Het zijn er verbazend veel. Houden ze in België zo van zoetigheid of zijn het de toeristen?

Op iedere straathoek van het centrum wordt kant verkocht. Ik betwijfel of deze kant zo fijn en mooi is als de oude kant uit het verleden.

Anne Borsboom liet zich voor haar gedichtenbundel Brussels kant inspireren door een vergeelde foto van een jonge vrouw uit de dertiger jaren van de vorige eeuw, die gekleed was in een zijden jurk met een kanten kraag.

Brussels kant

Op de vergeelde foto

een Belgische kanttekening.


In haar rimpelloze hals fonkelen

parels, verwachtingsvol


geonduleerde krullen dansen

onbevangen, blozend haar wangen.

8 gedachten over “Brussels kant

  1. Wat een belangstelling voor zo’n “manneke” Ik weet nog toen ik hem voor het eerst zag, dat ik hem zo klein vond. Ja. lekker die wafels!! Mmmmmm…

  2. Had het manneke niks om aan te trekken met de Pasen?
    Zie ik daar niet T.S. te V genietend van een heerlijke wafel, terwijl mama in de winkel erachter haar boodschappen deed.
    Brussels kant, een begrip. Maar hoed U voor namaak.
    Elma

  3. Ale Manneke, ik vond hem ook inderdaad klein uitgevallen. Paar jaar geleden naar Gent geweest. Bij de kantwinkels hoorde steeds de stem van Elma vind je dit nou echt zo mooi. Het is allemaal namaak. Met lege handen ben ik de winkel uit gegaan. En de wafels heb ik ook niet gegeten. Geen kersen geen slagroom aanwezig. Jammer.

  4. Volgens mijn kantklosdocente komt het handgekloste kant in België uit o.a. SriLanka. De nonnen hebben de techniek meegenomen naar ontwikkelingslanden om zo te proberen de meisjes een bestaan te bieden. Het maakt de kant niet minder mooi maar wel goedkoper. Echt Vlaams kant uit Vlaanderen zou niet te betalen zijn.
    Met excuses aan Belgische lezeressen. Ik weet dat Brussel niet in Vlaanderen ligt!

  5. Nou de kant in de winkels is gewoon voor de toeristen .
    Dat wisten we al . Maar hier kennen we dat ook . Klederdrachtpoppen met een namaaksel van wat klederdracht heet .
    Het Manneke is erg klein en ook nog in een achterafstraatje als ik mij goed herinner . Maar dat alles doet er niets aan af , dat een dagje Brussel best gezellig kan zijn .
    Zag ik daar geen bekende jongeman lekker happen . . . !!!!!
    Er is in elk geval genoten van een mooie tentoonstelling .
    Dat we toch zo maar weer achter jullie aan mochten gaan .
    Nergens wachten , nou en eerlijk gezegd heb ik nu niet zo,n trek in een wafel .
    We deden vroeger meerdere keren Brussel aan .
    Oh , ja de wereld tentoonstelling met de stoelekes om over het enorme terrein te zweven .
    Veel later konden we een eerste vlucht maken met een 747 , de z.g Jumboyet . Een aanbieding we zouden gaan en terug met de trein .
    Komen we op Schiphol , helaas de vlucht wordt met een ander vliegtuig gemaakt .
    We zijn toch maar gegaan en hadden best een aardige dag .

  6. @elma, jammer dat hij geen mooi paasoutfit aan had. Het was wel mooi geweest als hij op zijn paasbest geweest zou zijn!:-)
    @Hilda, ik ben geen enkele winkel ingegaan. Het is inderdaad voor de toeristen. Misschien dat een enkele zaak ergens verscholen nog heel mooi oud Brussels kant heeft liggen.
    @Mieke S, kantwerksters kregen opdrachten van Brusselse fabrikanten, vandaar dat het Brusselse kant werd genoemd. Het werd dus elders geklost.
    @Saskia, dank je voor de link. Jammer dat hij met Pasen niet aangekleed was!
    @Gerrie, jaja, een zeer bekende jongeman!:-)
    Jij hebt een zeer speciale herinnering aan Brussel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *