Een kleurrijk Pasen

Ik wens iedereen een kleurrijk Pasen en het goede bericht is dat chocolade écht goed is voor de gezondheid, dat blijkt uit een Duitse studie die verscheen in het European Health Journal. Neem dus een extra chocolade eitje.
Duitse onderzoekers volgden tien jaar lang ruim negentienduizend mensen en ontdekten dat de groep die de meeste chocola at bijna veertig procent minder kans had op een hartaanval of een beroerte dan de groep die geen chocolade nam. Eerdere onderzoeken toonden vergelijkbare resultaten, maar waren veel te klein van opzet of werden betaald door chocoladefabrikanten. Toch heeft Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Amsterdamse Vrije Universiteit en chocoladeliefhebber, enige twijfel. Zijn mening is dat er voor alsnog geen doorslaggevend resultaat is. Er is dringend behoefte aan een grootschalig onderzoek, volgens Katan.

Iedere familie heeft vast zijn eigen traditie met Pasen, net als bij ons. Elk jaar komt het eiertikken terug. Het is een spel dat je met z’n tweeën speelt. Pak beide een hardgekookt ei. Vervolgens ga je de eieren tegen elkaar aan tikken. Zo ga je proberen om het ei van je tegenstander kapot te maken. Maar let op dat je eigen ei heel blijft, want dan heb je gewonnen.

Meerdere Europese landen hebben zo hun eigen gewoontes met Pasen. Neem nu Hongarije als voorbeeld. Ik wist het niet maar in Dagblad De Limburger lees ik het volgende: ‘Vroeger werden meisjes en vrouwen in Hongarije met water begoten. Dat ging niet altijd zachtzinnig. Soms werden ze zelfs in beekjes gegooid. Als je geluk had kreeg je alleen een emmer water over je heen. Ze droegen dan oude klederdrachten. De mannen die gooiden zaten hen achterna met water. De Hongaren geloofde dat het water reinigde, helende en vruchtbare effecten had. Door de vrouwen nat te gooien, zouden zij veel kinderen krijgen. Tegenwoordig is het wat vrouwvriendelijker. Ze dragen hedendaagse kleding en worden besprenkeld met eau de cologne in plaats van water.’

24 gedachten over “Een kleurrijk Pasen

 1. Nog een fijne 2e Paasdag. Deze week met een paar kleinkinderen eiren geverft. Blijft altijd een gezellige bezigheid. Ja, eieren tikken! Wel goed doen, anders krijg je blauwe plekken op je voorhoofd.

 2. Leuk Berthi! Klopt helemaal. Moet wel lachen om het zinnetje dat ze dan “de oude klederdrachten droegen”. Logisch , die droegen ze altijd! En ja, nu kun je erop rekenen dat de buurjongens de meisjes komen besproeien met eaudecologne. Van de vreselijkste soort,te koop in plastic flesjes, met een etiketje erop waarop een paashaas, bij de benzinepomp! Brr…ruikt naar zuurtjes, zeg ik altijd. Ook ik krijg mijn portie van diverse buurheren op 2e paasdag als ik er ben. Morgen dus niet. Maar onze buurman belde op om Eddy te vragen dat voor hem hier in NL dan toch even waar te nemen! De meisjes worden geacht de (kwa)jongens een ei te schenken, rood gekleurd, en vooral ook een borrel! Maar dichter bij huis in Drenthe bestond precies diezelfde gewoonte van het natgooien hoor! Alleen, de meisjes waren hier niet zo lief, die hadden hun handen zwart gemaakt met roet van de kachel en aaiden daarmee als reactie de jongens liefhebbend over hun gezicht….
  Ook bepaalde eierverftechnieken zag ik in Drenthe maar ook in H. Je legt bv. een klein bloemetje of een mooi blad op een ei, bindt er een heel dun doekje of een nylonkous omheen en kookt het ei dan in koffie of bietenwater of uienschillenwater. Doekje eraf, bloemetje eraf en je hebt een soort gebatikt ei. Beeldschoon! Glanzend maken met een stukje spekzwoerd en klaar! Leuk hè dat de wereld zo klein is en dat mensen overal dezelfde dingen hebben bedacht! Dat boeit me enorm. Hetzelfde geldt voor veel handwerktechnieken. Sorry voor dit lange verhaal,maar na jouw verhaal kon ik het even niet laten!

 3. Door toeval kom ik op deze weblog terecht; ik zie mooie dingen. Wij hebben geen specifieke paasgewoontes of je zou het eten van deuvekater (zoet brood) als zodanig moeten beschouwen. Dit deden we vroeger.
  Mag ik een vraagje tussendoor stellen?
  De naam Berthi Smith intrigeert me.
  Ik heet Bertie Smit. Grappig, nietwaar?

 4. Alweer de tweede Paasdag .
  Dat is ook lang niet overal een tweede dag .
  Ik ben er nog niet eens aan toe gekomen om een eitje te eten en chocolade eitjes maar niet gekocht . Mijn chocolade interesse gaat achteruit .
  Van vroeger ken ik wel een schaal met gekookte eieren op tafel en och dan aten we er misschien twee . Op het platteland aten de jonge lui wel tientallen eieren , brrr. .
  Heerlijk was het Paasbrood , of eierbrood zoals we het noemden . Zonder krenten of rozijnen . Heerlijk luchtig gebakken met heel veel eieren . Het is dan ook een beetje zachtgelig . Dat kan ik nu maar nergens meer kopen hier kennen ze het niet in het westen . Teveel wordt erin gebakken met spijs , en zo veel te zwaar .
  Hier natuurlijk ook geen paasvuren .
  Eieren versieren , alleen een leeg ei beschilderen om het te bewaren .
  In den Haag was er elk jaar een Paaseier tentoonstelling in een kunstzaak aan de Frederik Hendriklaan .
  Ik ging er elk jaar naar toe en kwam wel met wat mooie pronkstukken thuis . De eieren kwamen overal vandaan ook ver buiten ons land en vooral uit Oost Europa .
  Natuurlijk werden er demonstraties gegeven .
  Het zal er niet meer zijn , ik hoor er niets meer over , De dame die het organiseerde was toen al niet zo jong meer . In Wassenaar is nog wel elk jaar een tentoonstelling . Mijn Zus ( USA )heeft ook aardige eieren beschilderd toen haar dochter nog klein was . Ze heeft er eens de krant mee gehaald met een artikel . Ik moet het krantenknipsel nog ergens hebben .
  Het was hier gisteren rustig geheel alleen en mijn dag is goed verlopen , kwam er eigenlijk niet eens aan toe om iemand te bellen .

 5. Met het Duitse onderzoek ben ik het helemaal eens. Als je er in gelooft is het zo. Wel heb ik altijd gelezen dat het dan wel chocolade moet zijn met een hoog cacao gehalte boven de 70%.
  Ook ken ik een verhaal dat manlief nog erg laat naar het benzinestation reed om een paar grote repen te halen om zijn vrouw het moeilijke weekend door te helpen.
  Dus voel je niet schuldig, geniet van je chocolaatje.
  Elma

 6. Met mate worden hier chocolade en met pasen dus eieren dan dat lekkere bruine goedje geconsumeerd. Leuke verhalen rond de tradities met pasen, Hier in het westen waren er niet zo veel, Ik kan me niets daarvan herinneren,

 7. mmm,eindelijk een redelijk excuus voor meer dan een chocolade eitje….fijne dag gewenst groet Elly

 8. Helaas gaan veel tradities verloren.Hard gekookte eieren zover mogelijk gooien en ze moesten wel heel blijven. Noten schieten. Hoefijzer gooien. Eieren verven zoals Frouke ze beschrijft. Eieren zoeken, vroeger mooi beschilderd, nu chocolade eitjes. Paasvuur met een pekvat er boven op.Elk dorp had zijn eigen paasvuur. Er werd geld ingezameld voor de pekvat en men kon er prijzen mee winnen. Tegenwoordig houden we ’s morgens tussen 9 en 10 een uitgebreid ontbijt. Daarna kan iedereen zijn gang gaan. Gisteravond met aanhang gegourmet. Tussen de bedrijven door een geurkussentje gemaakt. Dus mijn dag was helemaal weer goed.

 9. Ik wens je een hele prettige tweede paasdag.
  Wij eten met Pasen altijd de eerste asperges, war ze ook vandaan moeten komen.

 10. Bij ons thuis hadden we ook nog wel een aantal tradities die ik nog niet voorbij heb zien komen. De nieuwe zomerjurk bijvoorbeeld. Traditioneel kreeg ik met Pasen nieuwe kleren om vervolgens op z’n Paasbest de dag door te rillen. Want het is met Pasen nog wel heel vaak koud maar de nieuwe jurk moest aan. En het huis moest brandschoon zijn. Het begon al in de aanloop naar Pasen. Alles werd gepoetst tot het blonk. Op Goede Vrijdag gingen mijn ouders ’s middags naar de kerk en de stemming was toch wel, ja stemmig.
  Op zaterdag werd er gekookt en gebakken en eieren geverfd. Op zondagmorgen een vroeg ontbijt aan een mooi versierde tafel (gele kuikentjes, speciale servetten , geborduurd tafelkleed, gekleurde eieren) en dan naar de kerk met de oude liederen en hymnes. (Jerusalem), thuis eieren zoeken in de tuin en dan naar de grootouders. Tweede Paasdag, een nouveauté begin jaren zestig, De Meubelshow. Het begin van de commercie. Toen nog iets bijzonders een geopende winkel op een feestdag.
  Anneke SK

 11. hehe, nog een reden om chocolade te eten.
  en wat ik mij nu afvraag: is het feit dat de hongaarse vrouwen nu minder kinderen krijgen het gevolg van het feit dat ze nu met eau de cologne worden besprenkeld ipv met (emmers) water 😉 ?

 12. Wat leuk om te lezen dat iedereen zo zijn eigen herinneringen/gebruiken heeft met Pasen.Ik merk dan wel dat ik,geboren en opgegroeid Amsterdam (en nu alweer 35 jr woonachtig in Dordrecht)weinig tradionele gebruiken heb meegekregen-zijn daar toch veel eerder verdwenen dan in de rest van Nederland.Jammer….maar de choco eitjes smaken er niet minder om en de geschilderde eieren sieren hier de gezellige paastafel :)) en het is leuk om te lezen over de paasgebruiken elders!!Fijne Paasdag nog voor iedereen

 13. Tja….dat weet ik niet zo zeker, lheurebleue,wel een grappige gedachte van je! Maar.. dan zouden er in Drenthe helemaal geen kindjes meer komen, want daar is de gewoonte helemaal afgeschaft en is er zelfs geen sprake van eau de cologne!
  Helaas is de realiteit, vrees ik, anders: de hongaarse economie is van dien aard dat het hebben van kinderen een dure aangelegenheid is (geworden)en ik weet van jonge mensen in mijn omgeving dat dat wel degelijk een rol speelt. De werkloosheid is hoog, de kinderbijslag is laag,(vervolg)onderwijs is duur,de prijzen stijgen, ook van de eerste levensbehoeften als brood, gas, licht en water.Het valt velen niet mee om rond te komen! Maar er komen nog steeds hongaarse kindertjes bij hoor! Mijn buurmeisje krijgt haar derde deze zomer (dus dan geef ik als kraamcadeau maar weer een enorme hoeveelheid pampers, want die zijn helemaal niet te betalen daar…) Sorry, dat je grapje in zo’n serieus verhaal resulteert…

 14. Ik was vergeten te vertellen dat inderdaad bij ons ook die nieuwe kleding aanging. Wel zelf gemaakt. En voor ons als meisjes de lakschoentjes en de kniekousen mochten voor eerst weer aan hoe koud het ook was.

 15. Hier in Servie worden de eieren Goede Vrijdag gekookt en geverfd. En dan niet een beetje maar behoorlijke aantallen. Ik heb er maar 75 gekookt en gekleurd. Eerst de rode (bloed van Jezus)daarna de andere kleuren. 1e Paasdag komen de kinderen langs om de paaswensen over te brengen en krijgen bij ieder huis een of twee eieren. 2e Paasdag gaan de mensen de graven bezoeken en ook daar worden paaseieren en koekjes enz. neergelegd. Ook is het traditie dat je een ei oet bewarren tot volgend jaar paas. dat brengt je voorspoed.in de dorpen worden nog vaak de eieren gekleurd met uien schillen en dan versierd met een grasje of blaadje. Wat betreft het eiertikken zoals beschreven door Berthie, dat is hier zowat de nationale sport en er worden ook echte wedstrijden mee gehouden. Groetjes Cisca

 16. Beste Berthi,
  bedankt voor je goede wensen. Ik hoop dat het voor jou ook fijne dagen waren/zijn.
  Hartelijke groeten van Lia

 17. BEDANKT VOOR DE BLOEMEN !
  Wat een werk is er verzet om de prachtige bloemenzee op het St Pietersplein in Rome te verzorgen .
  Lange tijd van tevoren begonnen met het kweken om precies op tijd alle bloemen in volle bloei te kunnen tonen .
  Alles in grote wagens ingepakt met de juiste temperatuur richting Rome en dat in 30 rijuren .
  Ik ging alles even vergelijken met op tijd een handwerk klaar krijgen .
  Wat kunnen we het dan druk hebben .
  Als de tijd ging dringen maakte ik wel eens een schemaatje , hoeveel tijd ik nodig had om bijvoorbeeld een rand af te maken en ik zat ook wel eens te zwoegen tot enkele uurtjes na twaalven s, nachts .
  Maar de timing van het werken met bloemen en planten en zelfs bomen is toch wel een beetje anders .
  Ik heb zoeven Bij Max TV alles kunnen volgen , het was werkelijk de moeite waard om te zien hoe er gewerkt werd en wat dan uiteindelijk het resultaat is .
  Ik ben wel benieuwd wie er nog meer heeft gekeken en anders zal uitzending gemist wel uitkomst geven .

 18. Eieren tietsjen (met een duitse sch), zo heet dat hier. Mijn man en ik zijn niet zo van de tradities maar dit doen we wel nog. Met z’n tweetjes…alleen is het moeilijk om er een echte competitie van te maken!
  Eieren verstoppen doen we met de kleinkinderen. Eerst verstoppen wij ze , daarna zijn zij aan de beurt. (de paashaas is voor ons echt een brug te ver!)
  Het wordt inderdaad hoog tijd dat er een uitgebreid, minstens 10 jaar durend wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de effecten van chocolade. Bij deze meld ik me aan als proefpersoon. 😉

 19. Pas zei iemand hier nog: Ik ben zo vergeetachtig, mijn eigen paaseieren kan ik wel verstoppen. Niks geen getik en gegooi, maar heerlijk gesmuld van een gekookt eitje op mijn eigen gebakken broodje. Vanavond bij de spinazie er ook nog maar 1 genomen.
  Gerrie@ heb je ook zo genoten van de uitzending van Max, wij wel. Wat een organisatie en voorbereiding komt er bij kijken. Het vakmanschap van de kwekers om de bloemen op de juiste tijd te laten bloeien. De chauffeur die het koelproces moet controleren tijdens de lange rit naar Italië, een paar graden te hoog of te laag en de vracht is verloren en dan geen Danke voor die bloemen uit Holland.
  Elma

 20. Vroeger heb ik eens gelezen in een transportblad over deze reis, dat de bloemen worden geschonken door de Nederlandse sierteelt, als promotie voor de Nederlandse bloemen en planten. Behalve vakkrachten gaan er elk jaar ook veel vrijwilligers mee.
  Elma

 21. Bedankt voor het breipatroon voor sokken, het is me dankzij jou gelukt, en ik had er veel plezier in.Ik had alleen niet genoeg wol voor ’n tweede sok,want ik nam wat wol dat ik nog had liggen.Ik beschouw het nu maar als ’n proefsok en ga nu wol of garen kopen voor ’n echt paar.Groetjes hoor. Willy.

 22. @Frouke, heerlijk, ik geniet van je verhalen, ze zijn nooit té lang!
  Toen de kinderen klein waren, heb ik altijd met ze eieren geverfd. Een leuk en gezellig werkje om dit samen te doen. Tegenwoordig houden we het bij eiertikken, chocolade eitjes eten en o ja, ook nog altijd chocolade eitjes zoeken.
  @Bertie, heel grappig om een naamgenoot op het net tegen te komen, alleen net iets anders geschreven.
  @Martine, jij heb ook vast fijne dagen gehad!
  @Gerrie, jaren geleden ben ik eens naar een grote eierexpositie geweest. Het ene ei nog mooier dan het andere. De meesten kwamen uit Oost-Europa.
  @Elma, in het artikel werd gezegd dat het ook melkchocolade mag zijn, maar ik weet niet beter of pure chocolade is het beste.
  @Annelies vdB, dat is vroeg voor asperges. Maar een leuke traditie die je in ere moet houden.
  @Anneke SK, inderdaad op je paasbest. De nieuwe kleren mochten voor de eerste keer gedragen worden.
  Met Pasen gaan wij ook altijd traditiegetrouw op bezoek bij oma en opa.
  @lineke,leuk om een reactie van je te lezen!
  @Frouke, op deze manier komen wij wel steeds meer te weten over Hongarije en dat vinden wij allemaal zeer interessant.
  @Cisca, dank je voor het verhaal over de tradities in Servië met Pasen.
  Grappig om te lezen dat eiertikken zowat een nationale sport is in Servië.
  @Gerrie, ik heb het gemist.
  @Mieke S, eieren zoeken vindt elk kind leuk, of ze door de paashaas of iemand anders zijn verstopt. De kinderen vergeten zo’n leuke dingen nooit meer.
  @willy, heel fijn dat je laat weten dat het gelukt is om je eerst sok te breien. Veel succes met de eerste paar sokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *