205e Verjaardag van Hans Christian Andersen

Het zal je niet ontgaan zijn dat Google vandaag aandacht besteed aan de 205e verjaardag van Hans Christian Andersen. Normaal moet je het doen met één Google Doodle. Nu krijg je vijf logo’s te zien voordat je bij de zoekresultaten van Hans Christian Andersen komt. De afbeeldingen tonen het verhaal van Duimelijntje.

Als je Google opent zie je het eerste logo uit een serie van vijf dat het begin van het sprookje Duimelijntje laat zien. De bloem gaat open en midden daarin zit een klein meisje. Zij is niet langer dan een duim en wordt daarom Duimelijntje genoemd. Duimelijntje stapt vanuit de bloem op een klosje garen. Of zij daadwerkelijk naald, garen en spelden gaat gebruiken, vraag ik me af. Mooi afgebeeld is het in ieder geval.

Enkele andere bekende sprookjes van Andersen zijn: De prinses op de erwt – De nieuwe kleren van de keizer – De Chinese nachtegaal – Het lelijke eendje – De kleine zeemeermin – De rode schoentjes – Het meisje met de zwavelstokjes – Het tinnen soldaatje – De sneeuwkoningin. Mijn favoriete sprookje is Het meisje met de zwavelstokjes. Het doet me denken aan een schooljuf van de lagere school die dit verhaal ontzettend mooi kon voorlezen.

In 2005 is in de Efteling Het meisje met de zwavelstokjes als 25e sprookje toegevoegd aan het sprookjesbos. Gisteren is de Efteling weer opengegaan en zal voortaan het hele jaar geopend zijn.

12 gedachten over “205e Verjaardag van Hans Christian Andersen

 1. Wat heb jij goed opgelet Berthi! Dat het 5 logo’s in één zijn had ik nog niet gemerkt. Net op tijd zie ik het nu bij jou 😉 en kan ik ze alle vijf nog bewonderen.

 2. Jaaa Ik zag ze (google nogal veel en vind de doodles altijd leerzaam), had hem ook al opgeslagen voordat de dag weer voorbij zou zijn.
  Heb verder niet zo veel met sprookjes.
  Ken een paar klassieke natuurlijk wel.

 3. @ine, ik was een beetje laat met de log. Het was beter geweest als ik Duimelijntje op een vroeger tijdstip had geplaatst!:-)
  @marian’ne m, ik heb de indruk dat we de laatste tijd steeds vaker verrast worden met een Google Doodle. Ik vind ze geweldig om te zien en inderdaad leerzaam.

 4. Het sprookje Duimelijntje kende ik niet, klik op de naam en je kunt het sprookje afdrukken om later te gaan lezen.
  In Odense heb ik wel het geboortehuis van H.C.Andersen bezocht, samen met een soort openluchtmuseum.
  Odense is een prachtige stad.
  Elma

 5. Google doodles zjn inderdaad heel leuk en de sprookjes , ach ik weet niet hoe vaak ik ze heb voor-naverteld- en herlezen.schoolkinderen en kleinkinderen werden hier altijd voorgelezen uit van alles en wat,. fijne dagen

 6. Sprookjes ik vind ze nu nog leuk. Of je nu de sprookjes van gebr. Grimm neemt of van H.C.Andersen Het boek van Moeder de Gans werd bij ons thuis grondig gelezen. Al waren de tekeningen in zwart-wit en was het een afgeschreven bibliotheek boek. Met voorin een tekst als je besmettelijke ziekte hebt mag je boek niet terug brengen verder ken ik de tekst niet meer. Engeltjes en feeën en hoe ze verder ook mogen heten vind ik nog leuk om te zien mits ze niet te kitsch zijn. Inderdaad is Odense een mooie stad. Prachtige kleine huisjes met rieten daken. Zou ik zo wel naar toe willen

 7. Ik ben dol op sprookjes en nu de kleinkinderen er oud genoeg voor zijn, mag ik weer ‘op herhaling’. Ik kan alleen nooit uit elkaar houden of ze nu van Grimm, Anderson of nog andere schrijvers zijn. Een van de kleintjes is dol op het sprookje van de 3 biggetjes die van stro, hout en steen een huisje bouwen. En natuurlijk de BOZE WOLF die komt blazen. Volgens mijn boekhandelaar is dat een sprookje van Disney. ???
  Zelf vind ik het lelijke eendje het mooiste sprookje en natuurlijk Assepoester.
  Uitslag MRI: duidelijk hernia en er moet geöpereerd worden. Wachtlijst!! Begin mei naar de neurochirurg en dan zien we verder. Gelukkig bestaat er morfine en met een flinke dosis gaat het wel hoor. En nee, niet verslavend, alleen pijnstillend.
  Iedereen die meeleeft, dank daarvoor. Dat doet een mens goed.

 8. Mieke@ sterkte in de komende tijd, wel fijn dat je nu weet wat er aan de hand is en het met een operatie verholpen kan worden.
  Als je niet kunt handwerken lekker sprookjes lezen, ik gooi ze ook vaak door elkaar. Sneeuwwitje en de zeven geitjes of zo iets. Dan had je het boek niet bij de hand en verzon je maar wat. Maar ze merkten wel dat het niet klopte.
  Elma

 9. Mieke een goede wachttijd gewenst , met het vooruitzicht dat het daarna beter mag zijn . Probeer er de komende weken toch wat van te maken , misschien met een fijne afleiding .
  Vandaag voor mij geen sprookjes , maar toch ook een wat verwarrend begin .
  Eén van de dames die ik dagelijks spreek wanneer ik als laatste van de telefooncirkel ons ga afmelden is plotseling in het ziekenhuis beland .
  Zeer ernstig herseninfarct met een halfzijdige verlamming en spraakstoornis .
  Ik moet vaak aan haar denken .
  Dat kan zo maar gebeuren . Elke dag die wij gezond mogen beleven is wel een gave .
  Ik hoop dat ze t.z.t. toch weer in staat zal zijn om in ons ochtend programma te komen .
  Voor mij was er later op de dag veel kunst te beleven , zomaar vanuit mijn eigen gemakkelijke stoel .
  Goed de programmas kiezen en dan hoeft zo,n vrije dag niet saai uit te vallen .Elke Zaterdag een boeken programma van de VPRO .
  Muziek programma , dit keer met de Mariniers kapel , en denk dan niet alleen aan marsmuziek . Ze hebben veel meer te bieden . Een goed intervieuw met de dirigent , een man met liefde voor de muziek . Gisteravond in De wereld draait door Jaap van Zweden die gaat het in Amerika helemaal maken .We kunnen trots op hem zijn , ook zo,n man met passie .
  Al blijf ik wel hopen dat hij natuurlijk niet helemaal naar overzee verdwijnt .
  Dit waren dus even geen sprookjes , ik weet er eigenlijk niet zoveel over , dan Roodkapje en klein duimpje .
  Op school werd wel voor gelezen over Pietje Bel en ik herinner mij een jongen in de Biesbos , erg spannend .

 10. @elma, jij bent al op veel bijzondere plaatsen geweest!
  @basje, voorlezen is en blijft leuk!
  @Hilda, een plaats om op je reislijst te zetten!
  @Mieke S, fijn dat de oorzaak van de pijn bekend is. Heel vervelend dat je geopereerd moet worden en zo lang moet wachten.
  Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je de komende tijd voldoende afleiding krijgt.
  @Gerrie, ik zeg altijd: vandaag heb je niets, en wie weet wat je morgen hebt. Het leven hangt aan een zijden draadje. Daarom moet je van elke dag genieten.
  Heel naar voor je dat één van de dames een ernstig herseninfarct heeft gekregen. Ik hoop dat ze er bovenop komt.
  Fijn om te lezen dat jij van deze zaterdag een mooie dag hebt gemaakt.
  @Bertie, dank je voor de link. Heel handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *