Textielfestival Leiden 2010 VI

Oké, hier komt nog een serie foto’s van het Textielfestival in Leiden.

Voor het Textielfestival 2010 was een internationale textielwedstrijd uitgeschreven met het thema Sporen. Van 170 deelnemers uit 21 landen kwam er beeldmateriaal binnen. In twee juryronden waren 46 werken geselecteerd voor de expositie in de Pieterskerk in Leiden van 24 tot en met 28 maart 2010. Tijdens de opening op 24 maart werden de prijswinnaars bekendgemaakt. De jury was unaniem in haar oordeel voor de eerste prijs.

De eerste prijs ging naar Kathi Ruedi uit Siblingen (Zwitserland) voor haar werk Erbstück Heirloom Gefaltet. Juryrapport: ‘Het geheel laat een verfijnd, rustig kantachtig beeld zien. Ieder onderdeel heeft zijn eigen spoor van een drinkkarton. Op een bijzondere manier wordt het karton hergebruikt tot een draagbaar object. Ogenschijnlijk zijn de gevouwen hoekjes in een grote chaos verbonden met elkaar. De manier waarop het goed gekozen “bindmateriaal” gebruikt is geeft echter veel rust. De gebruikte materialen zijn mooi gecombineerd, geven een mooi contrast, het kleurgebruik is ingehouden.’

De tweede prijs was voor Jeanette van Dongen-Melman uit Nieuwerkerk a/d IJssel (Nederland) voor haar werk Sporen uit mijn jeugd. Juryrapport: ‘Het moderne poëzieboekje laat veel verschillende technieken zien. Het is liefdevol verwerkt en ook het formaat draagt bij aan het poëtische karakter. De mooie zachte, kleurige garens nodigen uit tot aanraken. Het rommelige karakter herbergt wondermooie bladzijden met de tekst als bindend element.’LTS SPKNBRG YH YH. Al tien jaar werkt Het Wilde Oog aan een kunstproject waarin de culturele identiteit van Spakenburg wordt gedocumenteerd en getransformeerd. Hans Lemmerman en Inge van Run maken de culturele rijkdom en het theatrale van Spakenburg zichtbaar.Een kleine expositie van bijzondere kragen in de Pieterskerk, waar de kraag van Janny Welles onderdeel was.

De Eendagtasjes van Siba Sahabi waren verrukkelijk om te zien. Op een wit eenvoudig plastic tasje werd een motief geborduurd met de naaimachine.

Enkele exposities lopen nog door. Sporen in het Leids Wevershuis is tot en met 25 april 2010 te zien en de vriendschapslappen zijn tot en met 30 april te zien in de BplusC bibliotheek in de Nieuwstraat 4 te Leiden. Kijk hier voor andere tentoonstellingen die te bezichtigen zijn tot eind april. Ik bezocht de kleine, maar zeker mooie expositie De Indiase Sari in Museum Volkenkunde. Deze tentoonstelling is tot en met 17 oktober 2010 te zien.

Ik bracht een bezoek aan Goudsmederij LA waar Annick de la Rive Box zat te haken aan een nieuwe chapine. Het lijkt een muts, het is een chapine. Niet één is dezelfde. Annick ontwerpt en maakt ze zelf, al dan niet voorzien van een smeedwerk van Goudsmederij LA.

In Dagblad De Pers van 12 maart 2010 kun je een interview lezen met Lauri en Annelyn van LA Goudsmederij.

Verder bezocht ik de winkel van een viltkunstenares en woonde ik een lezing bij. Daar lees je later meer over.

14 gedachten over “Textielfestival Leiden 2010 VI

 1. Mooi dat jij nog een foto laat zien van het ‘boekje’ van Jeanette van Dongen. De eerste prijs ia ook prachtig, zo verfijnd.

 2. Ik viel voor sommige van de leuke mutsen Het moderne “gefrutsel” met alle waardering voor de maaksters is niet zo mijn ding, IK ben daar geloof ik veel te nuchter voor , wil altijd iets maken of doen wat bruikbaar is in het dagelijkse leven,

 3. Kostelijke foto’s, die Spakenburgse! En leuk dat er met afvalmateriaal gewerkt wordt. Is toch wel een trend! Ook onze nieuwe tentoonstelling in H. laat dat zien straks.

 4. Dankzij alle foto’s zijn wij allemaal in Leiden geweest.
  Wij zijn weer thuis. Een VIP-room in het Mercure hotel, prima. maar er gaat niks boven je eigen bed en kussen.
  Elma

 5. Ik sluit me aan bij Basje. Hoe ik me ook probeer open te stellen voor dit soort moderne kunst, meer dan een zucht en een hoofdschudden vol onbegrip kan er bij mij niet af. Zo’n kraag….wel mooie kleuren, daar niet van…die ‘poezie’ ???? De ‘objecten’ uit de link van tagrijn….Nee,niks voor mij. Plastic tasjes gaan borduren, zonde van de tijd. Wat ik wél leuk vind zijn de foto’s van Spakenburg. Kostelijk, allemaal met sinaasappels, maar kunst….daar komt de discussie weer: wat is dat?
  Dank je wel Berthi voor de foto’s en de artikelen. Je hebt me in ieder geval weer aan het denken gezet!

 6. Die chapines zijn schitterend. Ik geloof dat ik nog eens naar Leiden moet. Aan de meeste adressen van de route ben ik niet toegekomen.

 7. De krans doet mij denken aan een cactus. Ja ik vond het ook zonde om te borduren op plastic zakken. Maar het idee is leuk. De foto’s van Spakenburgse dames vind ik zeer geslaagd. Ook ik kijk liever naar traditionele handwerken. Willy heeft net een mooie tentoonstelling bezocht zie haar web-log.

 8. Die plastic tasjes maakten mij een beetje ondeugend: ik ging er mee spelen je kon er zo leuk tegen blazen en dan draaiden ze.
  Die kragen vond ik prachtig. gewoon als sieraad op een simpele zwarte jurk dat zag ik wel zitten 😉

 9. Dank je wel Berthi voor de logjes over het Textiel festival. Leuk hoe iedereen zijn/haar eigen verhaal er bij heeft. Die kragen vond ik allemaal erg mooi! Ik heb een beetje een kragen tik. Ik heb ooit op de toenmalige moeder MAVO textiele werkvormen gedaan. Daar heb ik een werkstuk over de geschiedenis van de kraag gemaakt.

 10. heerlijk dat poezieboekje. en mooi die foto’s uit spakenburg. altijd weer leuk om in spakenburg te zien dat er nog echt klederdracht wordt gedragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *