Textielfestival Leiden 2010 V

Zoals beloofd komen hier meer foto’s van het Textielfestival in Leiden.

Het verhaal achter het ontwerp Steps in time van Nel Butter, vertelt zij zelf: ‘Bij mijn bezoek aan de Pieterskerk was ik gefascineerd door de grafstenen. Vooral de knekelgraven spraken tot mijn verbeelding. Ik realiseerde mij, hoe ontelbaar veel voeten in deze prachtige kerk door de eeuwen heen over die graven hebben gelopen. Met die gedachte ben ik naar huis gegaan. Qua vormgeving ben ik uitgegaan van de vierkanten die ik bij de knekelgraven zag. Mijn eerste impuls was: ik maak op vierkanten allemaal dezelfde voetstappen, die kriskras door elkaar heen lopen. Maar ik wilde ook uitdrukking geven aan het feit dat kant door de jaren heen veranderingen heeft doorgemaakt. In mijn beginjaren kloste ik klassiek kant met traditionele materialen. Na verloop van tijd is daar langzaam maar zeker verandering in gekomen. Nu klos ik met eigentijds materiaal in een eigen kantstructuur. In de rode voetstappen heb ik links oude kantjes geklost met modern materiaal. De zilveren voetstap laat mijn eigen kantstructuur zien. Helemaal links zijn de rode stappen groot en de zilveren heel klein. Uiteindelijk worden de rode stappen steeds kleiner en de zilveren steeds groter. Het moderne kant is dus voor mij steeds belangrijker geworden.’

Fireproof van Margreeth van der Velden-Heijs. Margreeth: ‘Sporen uit het verleden, die achtergebleven zijn. Mensen in het heden, die nieuwe sporen trekken. Sporen uit het verleden, verbonden met het heden. Een lijn, een spoor. Voeten van verschillende personen, elke voet zoals die nu is, is uniek. Ze laten elk een eigen spoor na, een eigen voetafdruk. Stoven met gloeiende kooltjes werden vroeger in de kerk gebruikt om de voeten te verwarmen. Ze staan naast elkaar tussen de kerkbanken, een rij, elke stoof anders. Het getal 7 staat voor volheid, eenheid. Mijn gezin op dit moment. Ieder is uniek, en tegelijk trekken we samen op. De rij is een relatie, verbonden. De onregelmatige structuur van het werk verbeeldt de natuurlijke vorm van de voeten. Verschillende draden in rood, een dikkere draad als rode ader.
Materiaal: diverse garens rood en zilver, linnen, viscose, katoen en houten stoven.’

Volg de sporen van een patroonblad van Tine van der Meulen.Wit door de Weefkring Den Haag, 1 wens, 15 weefsters, 16 stoelen. Deze tentoonstelling van stoelen is tot stand gekomen met Ontwerpbureau Keen.Wordt vervolgd…

10 gedachten over “Textielfestival Leiden 2010 V

 1. Te laat om nog echt serieus te reageren, maar nog wakker genoeg om het patroon van de VPRO-gids te herkennen…ik maakte immers een biscornu ervan? Wat is dit precies geworden Berthi? Ik kan het niet goed zien…

 2. Wordt vervolgd…..en alvast bedankt.
  Wat laat je weer originele en mooie dingen zien!

 3. kon niet naar Leiden ,maar geniet nu met jullie mee. Is dat een tulpembollletje ? Je zit daar natuutrlijk er midden in. dank alle webbers voor de fotos

 4. @Frouke, een geborduurde vrucht? Bovenaan zit een rood lintje waar de vrucht? mee opgehangen kan worden. Ik denk aan een vrucht vanwege de twee geborduurde blaadjes.

 5. Berthi, ja zoiets lijkt het inderdaad. Hihi ik vind mijn biscornu toch mooier! Komt het motief veel beter tot zijn recht…..De kleur van het garen lijkt overigens ook heel veel op mijn kleurkeus indertijd! Maar ja, dat kan ook aan de foto liggen. Dank trouwens voor je mooie fotoreportage(s) Fijn als je er zelf niet heen kunt om toch het een en ander te zien!

 6. @Frouke, ik heb de log opgezocht waar de biscornu van je te vinden is.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/01/een-vpro-gids-m.html
  Hier zie je, zoals jij zelf ook al zegt, dat het patroon beter tot zijn recht komt. De kleurkeuze van het borduurgaren komt bijna overeen. Ik denk dat jij een iets lichtere kleur rood hebt gekozen.
  Alle foto’s maak ik zonder flits omdat je dan de werkelijke kleuren zo goed mogelijk benaderd.

 7. Mooie slofjes en de geweven jasje vind ik ook zeer mooi.
  Frouke je was niet de enige die niet zag wat het nu moest zijn. We moeten helaas nog even wachten voordat de zomerkoningjes er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *