Verhalend borduren

Verhalend borduren is de titel van de expositie in Museum de Kantfabriek die vanochtend werd geopend door Reina Bodingius. Tilleke Schwarz laat 25 borduurwerken zien. Tilleke maakt hedendaags borduurwerk waarvoor zij zich laat inspireren door de Nederlandse textieltraditie. Het is dan ook een logische stap om deze expositie een passende aanvulling te geven door oude merk- en stoplappen en pronkrollen uit de collectie te laten zien van het NCH (Nederlands Centrum voor Handwerken). Deze collectie is sinds 1 januari 2010 overgedragen aan Museum de Kantfabriek.

Tilleke verwoordt de ‘gekheid’ van deze wereld in haar borduurwerken. Teksten en beelden worden met naald en draad op de lap linnen, al dan niet met de hand geverfd, ‘geschilderd’. Het doet denken aan graffiti. Tilleke gebruikt allerlei soorten garens zoals: katoen, zijde, rayon en metaal. Inmiddels heeft zij meer dan 2000 garens mooi op kleur gesorteerd en keurig opgeborgen.

Het werk Rood vormt een onderdeel van de expositie. Tilleke: ‘Een reis naar Egypte was de aanleiding voor deze rode lap uit 1988 met een onderstroom van traditionele motieven uit Centraal-Azië (pauwen en kamelen). Verder vetplanten, een kat en dagboeknotities. Het vele portrettekenen heeft voor het eerst effect op een werkstuk.

Materiaal en techniek:
Basismateriaal is geverfde neteldoek op geverfd linnen. Door met verschillende garens op niet aftelbare stof te werken ontstaan kleine verschillen tussen de geborduurde motieven. Belangrijkste borduurtechnieken zijn kruissteken en draad opnaaien met diverse soorten garen.’

Free recovery (gratis herstel/redding) is het meest recente werk van Tilleke. Zij vertelt: ‘In Engeland worden – net als bij ons – de vluchtstroken op autosnelwegen opgeofferd tijdens wegwerkzaamheden. Als je dan tóch pech krijgt, moet je tussen de gele paaltjes rijden en wachten tot men je komt weg takelen. Positief is dat je voor die service niet hoeft te betalen. Daarom staan er overal borden met “Free recovery, await rescue”. Ik werd geraakt door het optimisme en blind vertrouwen dat die borden oproepen.’Verhalend borduren is te zien tot 14 juni 2010 in Museum de Kantfabriek in Horst. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen ook een afspraak maken.

Op zondagmorgen 9 mei 2010 geeft Tilleke om 11.00 uur een lezing over haar borduurwerk en ’s middags verzorgt zij een workshop. Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar: miepphilipsen@kantfabriek.nl

11 gedachten over “Verhalend borduren

 1. Heel bijzonder om dit werk in het echt te zien. Je ziet veel méér!!
  En ook een leuk contrast met het oude textiel. In één oogopslag eeuwen van handwerk.

 2. Heel gek maar het komt me zo bekend voor.
  Wel heel bijzonder om op deze manier je verhalen te bewaren.

 3. Hallo Elza,
  Het rode werk heb ik in 1988 gemaakt en was eerder o.a. te zien in het Fries museum en in museum Rijswijk. Het andere werk is van 2010 dus dat heb je niet eerder gezien, tenzij je bij mij op bezoek bent geweest.
  hartelijke groet,
  Tilleke

 4. Jammer dat Horst zo ver weg ligt voor mij. ik zag eerder in Rijswijk een grote expositie en heb met mijn neus bijna tegen het glas/doek gehangen, er valt zoveel te zien!

 5. Ik heb een hele volle agenda, maar hiervoor maak ik wel een gaatje. Ik ga zeker kijken naar dit werk ‘in het echt’.
  Dank voor de tip weer, Berthi!

 6. Nog altijd met ik grote bewondering voor dit vrije borduurwerk.
  Elma

 7. @josefien, zelden zie je zoveel borduurwerken van Tilleke bij elkaar. En dan heb je de pronkrollen, merk- en stoplappen nog. Genoeg te zien. O ja, natuurlijk staan er ook kantklosmachines in het museum!:-)

 8. Hallo Berthi, Je hebt weer een geweldig artikel neergezet. Ik stuur alle reactie’s die bij mij binnenkomen voor de workshop in de Kantfabriek naar je website om alvast te proeven van de tentoonstelling.
  Groetjes,
  Miep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *